Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çarpıntı

Yazının Giriş Tarihi: 11.12.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.12.2016 00:00

Göğsümde kanatlarını çırpan bir kuş var sanki... Kalbim arada bir duruyor, sonra yeniden çalışıyor gibi geliyor bana... Kimi zaman tekleme hissediyorum göğsümde... Kalbim göğsümden fırlayıp çıkacak gibi oluyor bazen...Kalbim midemde atıyor gibi...Hastalarımın çarpıntıyı ifade etmek için kullandıkları cümlelerden örnekler bunlar.

Ağırlığı kadında 200 - 280 gram, erkekte 250 - 400 gram olan kalp, günde yaklaşık 100 bin atım yaparak hemen hemen 9 ton kanı vücuda pompalar.

Bir yumruk büyüklüğündeki cüssesiyle kıyaslanamayacak kadar müthiş bir iş başarmasına rağmen kalp o kadar sessizdir ki, çalışmasını normal şartlarda asla hissedemeyiz. Çarpıntı, kalbin normalde hissedilmeyen çalışmasını hissetmek demektir.

Sağlıklı bir kalp dakikada 60 - 100 kadar elektriksel sinyal üreterek kendisini çalıştırır. Bir anlamda kalbin pili gibi kabul edebileceğimiz bir düğümden çıkan elektriksel uyarılar, iletim hatlarına benzer yollarla kalbin tüm alanlarına düzenli olarak yayılır. Kalp bu uyarılarla çalışır. Uyarılar bazen çok hızlı, bazen çok yavaş olabilir. Bahse konu olan düğümden bazen hiç uyarı çıkmaz, görevi kalpteki başka bölümler üstlenir. Kalbin her bir noktası kendi başına bağımsız çalışabilme kapasitesine sahip olup arada düzene uymayan çalışmalar da olabilir. Bazen iletim yollarındaki kısa devreler nedeniyle de kalbin çalışma düzeni bozulabilir.

Çarpıntı hissedildiğinde kalbin çalışması hızlı, yavaş, düzenli veya düzensiz olabilir. Hızlanma ve yavaşlama bir birini takip edebilir. Arada düzene uymayan tek atımlar olabilir. Kalp normal hızda ve düzenli çalışırken bile çarpıntı hissedilebilir.

Çarpıntının nedeni genellikle kalp hastalığı değildir. Bu tür çarpıntılara bazı örnekler vermek istiyorum:

1.  Kahve, çay, sigara ve alkol çarpıntının en sık nedenleri arasındadır.

2. Korku, sıkıntı, heyecan veya panik durumlarında çarpıntı olabilir. Bu durumlarda çarpıntının biraz uzun sürmesi kaygıyı arttırabilir. Kaygı, çarpıntının devam etmesine neden olabilir. Böylece oluşan kısır döngü nedeniyle bu hastaların bir kısmı geceleri acil servislerde sorunlarına çare aramak zorunda kalabilirler.

3. Derin kansızlık çarpıntıya neden olabilir.

4. Tiroid bezinin aşırı çalışması çarpıntı nedenlerinden biridir.

5. Bazı ilaçlar çarpıntıya neden olabilir. Örneğin astım tedavisinde kullanılan ve fıs fıs diye tarif edilen ilaçlardan bazıları, nefes darlığında kullanılan ve teofilin içeren ilaçlar, digoksin isimli kalp yetmezliği ilacının kanda olması gerekenden daha yüksek düzeye ulaşması, takipsiz kullanılan tiroid tembelliği ilaçları, bazı soğuk algınlığı ilaçları, kanda sodyum ve potasyum düzeyini değiştiren bazı tansiyon ilaçları ve idrar arttırıcı ilaçlar çarpıntıya neden olabilir

6. Yoğun egzersizler sırasında çarpıntı görülebilir.

7. Adet öncesi dönemde, hamilelikte ve menopoz öncesi dönemde hormonlardaki dalgalanmalar çarpıntıya neden olabilir.

8. Kanda sodyum ve potasyumun değerini değiştiren hastalıklarda çarpıntı görülebilir. Bu duruma başlıca örnek böbrek yetmezliğidir.

9. Esrar, kokain, amfetamin ve bonzai gibi yasa dışı maddeler çarpıntı nedenleri arasındadır.

Kalp hastalıklarına bağlı çarpıntılara da örnekler vermek istiyorum:

1. Kalp kapak hastalıkları.

2 Kalp damarlarında daralma veya tıkanma sonucunda oluşan hastalıklar.

3. Kalp kası hastalıkları.

4. Kalp yetmezliği.

Bu durumlarda ritim bozukluğu düzeltilemezse tehlikeli sonuçlarla karşılaşılabilir. Örneğin bayılma görülebilir. Hızlı ve düzensiz çalışan kalpten kopan bir pıhtı felç nedeni olabilir. Uzamış bir ritim bozukluğu kalbin pompa gücünü bozup, kalp yetmezliğine neden olabilir, ya da mevcut kalp yetmezliğini ağırlaştırabilir. Hatta kalp durabilir.

Özet olarak belirtmek isterim ki çarpıntı genellikle tehlikesizdir. Altta yatan asıl neden tedavi edilince düzelir. Sık tekrarlayan ve uzun süren çarpıntıların önemli bir nedeni olabilir. Bu durumlarda muayene ve tetkik olmakta yarar vardır. Göğüs ağrısı, bayılma ve nefes darlığı gibi bulguların eşlik ettiği çarpıntılar ise acil bir durumunun işareti olduğundan derhal 112 den yardım istenmelidir.

Kalbinizin sağlık ve mutlulukla çarpması dileğiyle, hoşça kalın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.