Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çarpan Bank

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2019 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2019 00:07

Her hangi bir bankadan kredi kullandınız mı ya da niyetine girdiniz mi?

Kredi kartınız(larınız)da var mı ?

Soru mu şimdi bu?

Vatandaşların bankalar ve tüketici finansman şirketlerine olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 1 Ocak- 23 Kasım 2018 tarihleri arasında 16 milyar 800 milyon lira artarak 520 milyar lira olduysa,

Bu  borcun 419 milyar lirası tüketici kredilerinden, 101 milyar 100 milyon lirası ise kredi kartlarından kaynaklanıyor ise,

Vatandaşın takibe alınan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu 18 milyar 900 milyon liraya dayanmışsa

Ve yine vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartları borçları nedeniyle bankalara bu yılın ilk 10 aylık döneminde ödediği faiz ise 55 milyar 500 milyon lirayı bulmuşsa 

Kaldı ki 2019 un 3.ayına girmek üzeriyiz ;23 Kasımdan bu yana geçen 3 ayda bu rakamlar kim bilir kaç olsuysa…

Elbet en az birinden biri vardır.

Peki kaç tane kredi çeşidi olduğunu hiç merak ettiniz mi?

Ben ettim; aradım buldum üşenmedim saydım.

Ama önce bu kredi (kredi fiyakalı hali tabi resmen faizle borç verme geri alamayınca da ocağa incir ağacı dikmece eylemi) çeşitlerini bir sayayım önce de bankalara kaç çeşitte çarpılıyoruz bir hatırlayalım.

Listeyi lütfen kredi parantezin de okuyunuz ben de her defasında kredi si filan yazmayayım da editörüm köşeyi dikdörtgene çevirmişsin yine abi demesin.

Tüketim, Üretim, Yatırım, İşletme, ,Açık, Teminatlı,Vadeli ve Vadesiz, Orta Vadeli, Uzun Vadeli ,Tarım, Konut, Mesleki, İhracat, Özel, Kamu, Nakdi, Mal şeklindeki, Maddi olmayan,Kurumsal,İşletme, Rötatif Döviz, Spot, Mikro,İhtiyaç Kredisi,Kredili mevduat hesabı, Düğün (aslında boşanma kredisi de vermeliler malum pahalı iş boşanma; nafakası var geldisi var,gittisi var.Şimdi neden akıl edemedik diye dövünmesinler sakın),Tatil,Bayram,Eşya,Eğitim,Sağlık ,İpotekli İhtiyaç,Emekli, Konut,Taşıt,diğer bankaları ters köşeye yatırmak için borç kapatma,bonuslusundan doğuranına kredi kartları…

Eminim daha da vardır da ben sıkıldım.Bu kadarını saydım.

Ama durun bir;gizli kredileri atlamışım.Onları da yazıvereyim..

Hani, Otomobil dahil alınıyormuş gibi yapılıp telefonundan televizyonuna onlarca malı vadeli  alıp ambalajını bile açmadan yarı fiyatına bu işlerden geçinenlere satılıp sonra da malın alındıığı yere ödenen kripto kredileri.

Kızmazsanız bir soru daha soracağım;

Hane halkı borçlanma oranı nedir biliyor musunuz?

Ülke yerleşiklerinin Finansal kurumlara olan borçlarının milli gelire oranına deniliyor hane halkı borçlanması.Biz deki oranı hiç sormayın.

Bu oran uluslararası finansal kuruluşlara ülke mali ve finansal yapısı hakkında yol göstermesi bakımından önemli.Özellikle ülke yerleşiklerinin harcama alışkanlıkları, borçlanma kapasiteleri hakkında da ekonomi akillerine bilgi vermesi özelliği var ki akiller bu verilerle  akıl ediyorlar ettiklerini.

Bu kredi meselesinde bankalar zeytinyağı kıvamındalar.

Sonuçlar ne olursa olsun hazretler daima haklılar.

Televizyonda,radyoda,basında,sosyal medya da hatta telefon mesajlarında ‘’Gelin bize kredi verelim size,sonra da oturalım diz dize’’mealinden reklamlarla zaten paraya ihtiyacı olan insanları sevimli sevimli çarparlarken de haklılar,faiz kazanmak için bile bile çarptıkları vatandaşlar ödeme zorluğuna düştüğünde fena halde çirkinleştiklerinde de haklılar.

Yani nalıncının keseri her daim onlardan yana.

Kredi sözcüğü Latinceden dilimize geçmiş ve asıl adı  “credere” imiş anlamı da  güvenmek, inanmakmış.

Zavallı bankalar ne kadar saf gönüllülermiş meğer.

Tüm amaçları insanları mal mülk sahibi yapmak için borç para vermek ve bunu tamamen duyguları ile gerçekleştirmekmiş.

İnsanın gözleri yaşarıyor doğrusu.

Bakmayın siz o yedi sülalenizi araştırıp,aralarında kurdukları sistemle tüm özel bilgilerinizi paylaşıp ,kendini kurumun sahibi (artık sahibesi de denilebilir çünkü kadın çalışanlar sayıca üstünlüğü ele geçirdiler bu sektörde) sanıp ukala ukala ‘’talebiniz banka prosedürlerimiz gereği reddedilmiştir’’filan deyip masasında ki kahve fincanına daha insani yaklaşan çalışanlara.

Telefonu açıp ta sizi bir güzel paylayan,neden ödemiyorsunuz diye sorgulayıp atar gider yaparak kaynanasına kocasına olan hıncını sizden çıkartan telefonistlere.

Yok onlar yok.Siz var sanıyorsunuz o kadar.Hepsi duygusal çocuklar haklarını yerseniz çarpılırsınız vallahi.Hele ev kiranızı ev sahibinin hesabına havale ederken kafalarına göre  aldıkları havale parasına filan laf ederseniz zinhar günaha girersiniz.

Bütün kabahat 444 bilmem kaçındır.Şube çalışanları da bunu bilmek zorunda değillerdir.

Neden böyle oluyor diye sorupta asabını bozmayın bankacı taifesinin.

Neee emekli maaşınızı üç günde ödeyeni,atmleri özellikle maaş günleri arızalananları da mı var?

Yok canım abartıyorsunuz.

Tevatür onlar tevatür.Sütte leke olur bu duygusallarda olmaz.

Tüm amaçları alım gücünü desteklemek olan bankalara haksızlık yapılması vicdansızlıktır en azından.

Eskiden borç para almak vardı;Babadan,anneden,abiden,abladan enişteden,amcadan,dayıdan (ki dayı çok önemliydi arkasında dayısı var denilirdi) ve bilumum eş,dost,akrabai talukattan tırtıklanan küçücük ve geri ödemesi çok kolay olan borçlar.Daha da önemlisi ifşa edilmeyen,alanla verenin arasında kalıp ödenince unutulup giden masum destekler. Öyle ekrana bakıp ta ‘Siz şu kadar talep ediyorsunuz ama sistem bir bu kadar da fazla veriyor, alın fazla fazla kullanın artmadan yetmez’ diyen kullandırdığı paradan kendisi de prim neyin alan masumcuklar yoktu.Hele biri verdiğine fazla istesin adı tefeciye çıkar kimseler yüzüne bakmazdı.Bu alıp verme işinin adı da öyle afili kredi filan değildi.Verenin verdiğinde gözü kalmaz alan ödemek için yemez içmezdi.

Zaten o zamanlar  bankalar da bankaydı

Çarpan Bank icat edilmemişti.

Belki de edilmişti de,yasalar çarpmasına izin vermiyorlardı.

Hey gidi günler hey…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.