Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Canbolat’tan yüzyıllık Cumhuriyet dersi…

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2019 00:00

Türkiye’nin moral günü ve gecesi olan Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine bizde ailece Bursa Valiliği resepsiyonunda dâhil olduk. Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın davetleri üzerine eşim ve kızım ile birlikte katılım gösterdiğim 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonunda devletimizi dimdik ayakta gördük, gururlandık. Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın kabul konuşması Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzyıllık mücadelesini özetleyen satır başları ile dolu idi.

Vali Canbolat’ın kısa tarihsel süreç girizgâhından sonra ifade ettiği şu cümle bugün yaşanan olumsuzlukların üstesinden nasıl gelinebileceğini ve Amerika’nın birçok yaptırım ve Ermeni Soykırımı soytarılığı yasa tasarısına karşı nasıl dimdik duracağımızı özetlemeye yetiyor. Canbolat, “bu milletin yok edilebileceğini fakat asla tutsak yaşatılamayacağını bilmeleri gerekenler, bu büyük devletin küllerinden tekrar bir devlet çıkaracağını hesap edememişler. Mondros Mütarekesine rağmen Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’dan başlattığı kurtuluş mücadelesine bütün millet her türlü yokluğa rağmen topyekûn desteğini sunmuş ve kurtuluş mücadelesini sürdürmüştür” diyerek yokluğun Türk Milletini durdurmaya yetecek bir kavram olmadığını vurguluyor.

Bugün okyanus ötesinden gelen birilerinin İncirlik üssü olmaksızın, Ortadoğu ve Avrupa’da mermiyi geçtik nefes alamayacağını unuttuğunu görüyoruz. Ve yine Vali Canbolat’ın tarihsel süreci çok net ifadelerle sunduğu yazıda bir başka öz cümle bize Amerika başta olmak üzere herkese karşı ne yapmamız ve nasıl davranmamız gerektiğini özetliyor. Canbolat, “bize düşen Cumhuriyetin bu kazanımlarını güncelleyerek daha da ileriye taşımak ve cumhuriyetin değerlerini korumaktır. Bunun için de milletimizin her ferdi ile çok çalışmamız gerektiği muhakkaktır” diyerek azimli Türk insanının yokluğu bir kenara nasıl ittiğini, dün olduğu gibi bugünde aynı kararlılık, azim ve sağduyu ile ortaya çıkacak emeğin üreteceği zenginliği göstermiştir. Türkiye’nin en büyük ikinci ihracat kenti olan Bursa, aynı zamanda tarım, sanayi, turizm, kültür ve doğa kenti. Yaşayan bir tarih ve müze olan Bursa, ürettiği ileri teknoloji ile de Anadolu’yu aydınlatmaya devam ediyor. Bursa’nın geleceğini de bir cümle ile özetleyen Vali Yakup Canbolat, “çağdaş gelişmiş ülkeler arasında mevcut yerimizi daha üst seviyelere taşıma ilkesi Büyük ATATÜRK’ün koyduğu hedef olarak, geleceği planlamayı gerektirmektedir. İl olarak ülkemizin gelişim hedeflerine uygun projeler üretmeli, sahip olduğumuz ekonomik değerleri rekabet gücü daha yüksek, ileri teknoloji kullanarak arz etmeliyiz. Halkımıza sunulan hizmetleri en üst standartta ulaştırmalıyız” diyerek kalite standartlarımıza vurgu yapmıştır. Bugün Bursa’da iş dünyasının ortaya çıkardığı sinerji o kadar büyüktür ki, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu’nda kentimiz Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ile temsil edilmektedir. Yine sanayi ve iş dünyasının en hızlı yurtdışı pazarlara ulaştığı kentlerin başında yer alan Bursa, Ticaret ve Sanayi Odası’nın başarılı Başkanı İbrahim Burkay ile ülkeye yeni teknoloji merkezli, ARGE ve İnovasyon kabiliyetleri yüksek ürünler ile marka değer kazandırmaktadır.

Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın misafirleri olan herkesi eşleri hanımefendi ile birlikte bizzat ağırlaması, devlet ahlakının güzide örneği olarak karşımızda var oldu. Ve yine Canbolat’ın konuşmasının son kısımlarında, “şu salonda bulunan herkes şunu çok iyi biliyor ki, bu topraklar üzerinde ATATÜRK’ün öncülüğünde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, vatan için canını ortaya koyan şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin bizlere emanetidir. Şehitlerimiz ve gazilerimizin emaneti olan vatanımıza aynı inanç ve kararlılıkla sahip çıkacağımızı bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; 96 yıl önce kurulan Cumhuriyetimizi o günkü heyecanla bir kez daha millet olarak büyük bir coşku ile kutluyoruz. Bu mutlu günde, millet olarak birlik ve beraberliğin önemini tekrar hatırlıyoruz. Bir olduğumuzda, iri ve diri olduğumuzda, her türlü sorunu ve sıkıntıyı kolaylıkla aşabildiğimizi tarihteki örnekleriyle hafızalarımızda tekrar canlandırıyoruz” diyerek aslında millete de durması gerektiği yeri ve şekli çok net ifade ediyor.

Bursa’da gerçekleşen Valilik Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu bize gösterdi ki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ilelebet var olacaktır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.