Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çanakkale ruhu

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2016 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2016 00:06

Her şey Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışan Ahmet Akhan’ın telefonuyla başladı; “Can abi, Çanakkale gezimiz var. Bursa Seyyar Jandarma Taburu Kireçtepe Şehitliği’ni de göreceğiz. Gelmek ister misin?” diye sordu. Müteahhit arkadaşım Metin Karakaş’ın da rekonstrüksiyonu sırasında emek verdiği şehitliği görmek güzel olacaktı. “Gelirim ama kimlerle gidiliyor?” diye de sordum. “Bursalılar ve gazeteci arkadaşlar olacak” yanıtı üzerine hazırlıklara başladım. 23 Nisan 2016 gecesi saat 23.30’da BUSKİ Otoparkındaki 1 No’lu perondan kalkacak otobüs için BursaRay’ı kullandım ve kendimi bir anda onlarca otobüsün ortasında buldum. Tam 120 otobüs yola çıktı. 5 bin kişi… Otobüslere bir yandan Hisar Reklam’ın hazırladığı çıkartmalar yapıştırılıyor, bir yandan da yiyecek kutuları taşınıyordu…

Mahalle muhtarlarının seçtiği aileler, Çanakkale gezisine gitmek için oradaydılar ve otobüslerdeki yerlerini almışlardı. 16 BL 084 plaka ve 77 sırt numarası taşıyan otobüsü bulmak kolay oldu. Basın mensuplarının sayısı azdı ve resmen yayıla yayıla oturduk. Host olarak çalışan Burfaş elemanı Cüneyt bey, yolculuğumuz süresince (Tam 26 saat sürdü) elinden geleni yaptı, buradan ona teşekkür ederim.

Sabah 06.00’da program başladı. Önce Akbaş Şehitliği’ne doğru gittik ama oraya girmeden rehberimizi almak için Eceabat yolunu tuttuk. Orada 1 saat kadar kaldık. Conkbayırı’na ve  57. Alay Şehitliği’ne gittik.

Sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Kireçtepe Seyyar Jandarma Şehitliği’ne ulaştık. Çanakkale Savaşı sırasında (6-8 Ağustos 1915) kahramanca çarpışan ve iki tugay gücüne ulaşan İngiliz kuvvetlerini durduran Bursalı şehitlerin ebedi istirahatgahı… 8 Ağustos 1915 günü bu bölgeye ulaşan Grup Komutanı Mustafa Kemal Atatürk’ün o tarihte çekilen fotoğrafının önündeyiz. O fotoğraftaki üzeri yazılı kaya halen orada… O tarihte şehitlerin olduğu yerde boş top mermisi kovanlarından inşa edilen kule anıt, şimdi aynı yerde sonsuzluğa uzanıyor… Duygulanmamak elde değil…

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, o tarihte Yarbay… Genç bir Osmanlı zabiti… Savaşın kaderinin değiştiği topraklardayız…

İki saat kadar bekledikten sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Çanakkale Valisi Hamza Erkalın, Büyükşehir Genel Sekreteri Seyfettin Afşar, Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Saffet Yılmaz, BESAŞ Genel Müdürü Mustafa Bektaş, Yeşil Cami İmam Hatibi Ayhan Polat, Yasemin Park’taki Burak Başlılar Camii Müezzini Mustafa Çolak, askeri erkan ve vatandaşlar; Sikorsky helikopteri ile gelen İçişleri Bakanı Efkan Ala ve eşini karşıladılar.

Alkışlar… Şehitlikteyiz ve uyarı levhası var; “sessiz ve huşu içinde olunuz” yazıyor… Büyükşehir Belediyesi Bandosu da şef Şaban Gülşen başkanlığında yerini aldı. 112 ambulansları, arazözler, acil durum araçları da Bursa’dan gelmişti.

Konuşmasında Balkanlardan Çanakkale Kireçtepe’ye kadar nerede bir ecdat yadigarı varsa oraya el uzattıklarını kaydeden Büyükşehir Belediyesi Başkanı Recep Altepe, “Kurtuluş Savaşı ile ilgili Bursa’mızdaki 12 şehitlik ile 93 tarihi mezarı ayağa kaldırdık. Dünya tarihinin yeniden yazıldığı, düşman çizmesinin ülkemize girmemesi için, bu ülkenin bağımsız kalması için seve seve ölüme giden bu kahraman ecdadımızı da unutmadık. Osmangazi ve Orhangazi’den büyük komutan, Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e kadar her şehidimizi rahmetle anıyoruz" dedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala ise şehitliğin ihya edilmesi yönündeki çalışmaları nedeniyle Başkan Altepe başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu tür çalışmaların Bursa’ya çok yakıştığını dile getiren Bakan Ala, “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olmak; Osmanlı’nın onurunu taşımak, Osmanlıya yakışır hizmetler yapmak demektir. Bu bizim vazifemizdir. Biliyorsunuz insanda DNA vardır. Bu DNA küçük bir hücredir ama insanın bütün özelikleri orada kodlanmıştır. Bursa da Osmanlının DNA’sıdır” diye konuştu.

Bursa Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık ise şehitlik özelinde Çanakkale Savaşını anlattı. “Uğrunda ölünen ey kutsal toprak” diye başladığı konuşmasında sık sık ‘sayın bakanım’ demeyi ihmal etmeyen Saldık, Bakan Ala’yı Mustafa Kemal Atatürk’ün şehitlik önünde çekilmiş fotoğrafına da davet ederek bilgilendirmelerde bulundu.

Bursa adına sevindim. Şehitliğe gidilen yolun, şehitliğin, tuvaletlerin, park alanının ve diğer müştemilatın Büyükşehir tarafından yapılmış olması sevindirici. Ancak 5-6 bin kişinin taşınması, Lapseki-Gelibolu arasında çalışan gemileri de zorladı. Karayolu tıkandı, polis ile atıştığımızı da burada hatırlatmalıyım. 3 saat beklemişiz “Siz kural ihlali yaptınız” diyerek bizi 2 kilometre geriye göndermeye kalktılar. Çözdük ama inanılmaz sinirlendik. Şehitlikteki tuvalet kabinleri girilemez hale geldi mesela. Yiyecek kutularından küçük tepecikler oluştu. Sağda solda ağaç altı, çalı dibi arayanlar ise can sıkıcı görüntüler oluşturdular.

Her şeye rağmen emeği geçen herkesi kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.