Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir Belediyesi WhatsApp İhbar hattı: 0542 4231616

Yazının Giriş Tarihi: 29.07.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.07.2020 00:01

Belediyenin önemli görevlerinden birisi de zabıtaları aracılığıyla esnaf ve kaldırım denetimi yapmaktır. Bu sütunların takipçileri hatırlarlar; yaklaşık bir yıl önce Bursa Büyükşehir Belediye Meclisinde bir karar alınmış, "kaldırımlar yayalarındır" temasıyla  kaldırımların gerçek sahibi olan yayalara bırakılmasına yönelik karar verilmişti.. Biz de bu sütunlardan bu kararı Bursa kamuoyuna duyurmuştuk. Doğrusunu söylemek gerekirse tüm belediyeler bu konuda bir kararlılık gösterdiler, ciddi bir mesafe katettiler ve kaldırımları esnafın işgalinden önemli ölçüde kurtardılar. Son zamanlarda belki denetimsizlikten, belki Covid-19 krizinin esnaf üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı esnafa verilen tavizden, kaldırımlarda hızlı bir eskiye dönüş gözlemliyorduk. Önceki gün elektronik postamıza gelen bir ileti, gözlemlerimizin doğrulunu tastik eder gibiydi.

KALDIRIMLAR ESNAFIN TEŞHİR ALANI MI?

Okurumuzun iletisi tam olarak şöyle; “Ben çevreye, hakka, hukuka duyarlı bir vatandaşım, benim bu hukuka gösterdiğim duyarlılığı, dikkati, saygıyı toplumun diğer bireylerinin de göstermesini bekliyorum. Zaman zaman gördüğüm aksaklıkları da ilgili kurumlara yazar gönderirim. Duruma göre konuyu kimi zaman belediyeye, kimi zaman polise, kimi zaman da Cimer'e aktararak çözümün parçası olmaya çalışırım.

İster istemez yaşadığımız şehir ve onun sorunlarıyla ilgili en çok gördüğüm sıkıntılar belediye hizmetleri ile ilgili. Benim belediyeyle iletişimim Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin WhatsApp ihbar hattı olan 0542 4231616 numaralı telefon. Gördüğüm sorunları, aksaklıkları gözlemler bu ihbar hattına bildiririm. Bu konu da o kadar uzmanlaştım ki, belediye personeli gelen ihbarlarda fotoğraf, tarih, saat, adres ve ihbarı yapan kişinin adı ve soyadıyla TC numarası olmazsa ihbarı dikkate almıyor. Haliyle deneme yanılmayla bu konuda son derece tecrübeliyim.

Önceki hafta Bursa'nın en işlek caddelerden birinde esnafların teşhir ürünlerini önce kaldırıma, sonra yetinmeyip yola, asvalta indirdiklerini gördüm. Olayın sürekliliğini görünce durumu Büyükşehir Belediyesinin ihbar hattına fotoğraflayarak gönderdim. Esnaf eni konu kaldırımı ve bir - iki aracın park edebileceği kadar asvaltı sabah 7 akşam 22 arası işgal ediyordu. Bu tavizi yakalayan esnaf diğerlerini de cesaretlendiriyor, birer ikişer esnaflar yavaş yavaş kaldırım işgaline tekrar geri dönüyorlardı. Bir hafta önce Büyükşehir'e yaptığım ihbar değerlendirilmeyince ihbarda bana verilen ŞÖK numarasıyla şikayetimi yineledim. Büyükşehir'den bana gelen cevap aynen şöyle; "olay bulunduğunuz ilçe belediyesiyle ilgili, şikayetinizi oraya bildiriniz"

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı; Vatandaşın duyarlılığı son derece yapıcı.Çözümün bir parçası olmak adına son derece duyarlı bir davranış. Konuyla alakalı bilgi ve belge istenirse bilgi paylaşımı yaparım.

Şimdi biraz sesli düşünelim;

Zabıtanın sürekli caddelerde olması, gördüğü aksaklıklara müdahale etmesi gerekir mi?

Gerekir. Olaki gözünden, denetiminden kaçan, ya da arkasını dönünce yapılan suistimaller varsa vatandaş zabıtaya yardım etmeli mi?  Etmeli. Peki bu tarz ihbarlara yeteri kadar cevap verilebiliyor mu? Okurun mektubundan anladığımız kadar, "hayır".

İHBAR HATTI NİÇİN VAR?

Açıkçası bu konularla alakalı zaman zaman benzer eleştiriler de geliyor ama istisnai durumlardır deyip geçiştiriyoruz. Ama Belediyenin gözü-kulağı olan vatandaşların tamamıyla "Daha yaşanabilir bir Bursa" için yaptıkları bu ve benzer ihbarlar dikkate alınmayacaksa neden bu WhatsApp İhbar hattını kurdunuz? Neden bilboardlarda haftalarca bu hattın tanıtımına çıktınız? Bir sözümüz de ilçe belediyelerine, herhangi bir belediye hizmetiyle ilgili vatandaşın bir şikayeti olduğunda ilgili birime bağlanmak o kadar meşakkatli ki, bıktırıyor vatandaşı. Pişman ediyor aradığına. Hemen şimdi her Belediye başkanın çıkarsın cep telefonunu ve arasın belediyesini, örneğin zabıta müdürlüğüne bir şikayet iletsin. Bakalım bu bildirimi esnasında ne kadar uğraştırılacak, ve ihbarına ne kadar zaman da cevap verebilecek. Aslında çare kolay, her bir belediye koysun bir VhatsApp İhbar hattı, duyursun bunu kamuoyuna, vatandaş belediyenin gözü olsun kulağı olsun. Bildirimlerini yapsın buraya. Bu numaraların varlığı kurallara aykırı davranışlar sergileyen kişi ve esnaflara da ve hatta kurumlara da bir baskı unsuru oluşturacaktır.

Almanya'da vatandaş kurallara neden bu kadar dikkat ederler bilir misiniz?

Almanya'da yaşayanlar bilir; "Her pencerede her yanlış hareketinizi görüp sizi ihbar edecek bir çift göz her zaman vardır"  Bu gözü üzerinde hisseden Alman hata yapmaktan korkar.

 

Unutmadan, Haydi başkanlar çıkarın cep telefonlarınızı ve arayın kendi belediyenizin santralini...

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.