Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BUSİAD’ın toplantısı ‘yüreklere su serpti’

Yazının Giriş Tarihi: 09.09.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.09.2016 00:00

15 Temmuz 2016 tarihinde Fethullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) bağlı silahlı kişilerin ‘40 yıl + 6 saatlik Kalkışması’ sonrasında herkesin morali bozuldu. Milletin kalbi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bombalanmış, Milli İstihbarat Teşkilatı yönetim binası bombalanmış, Polis Özel Harekat Merkezi bombalanmış, tanklar sokaklara çıkmış, TRT’den darbe metni okunmuş, Türk halkı sokaklara dökülmüş nasıl bozulmasın ki… 247 demokrasi şehidi de bir başka hüzün kaynağı oldu Türkiye için… İçimiz yandı.

O menfur gece ve sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanı sıra bakanlar, TBMM’ye koşan her partiden milletvekilleri, gazeteciler, polis teşkilatı ve halkın direnişi, ülkenin geleceğine dair umutlarımızı tazeledi…

Yenikapı’daki miting ise cümle aleme ‘dimdik ayaktayız, işte yine bir aradayız’ mesajı olarak tarihteki yerini aldı…

Tüm yaşananlara karşın piyasaların verdiği sınırlı tepki ise en çok sevindiğim konuların başında geliyor… Ne dolar fırladı, ne üretim durdu ne de değerli maden ve emtia piyasalarında beklenmeyen fiyat aralıkları oluştu.

Gelişmelere bağlı olarak geçtiğimiz hafta BUSİAD Evi’nde gerçekleştirilen yabancı sermayeli ve yabancı ortaklı firmaların görüş sunduğu toplantı çok önemliydi. Yazı günüm olmaması nedeniyle gelişmeleri paylaşmam bugüne kaldı.

Toplantıya dernek üyesi toplam 32 firmayı temsilen yetkililer katıldı. Oysa 300 üyeli BUSİAD’ın yabancı ortaklı üye sayısı 26 ve bunlardan 7’si toplantıdaydı. TOFAŞ, Yazaki, Contitech, Cargill, Maysan Mando, Nexia International ve Leoni Kablo temsilcileri salondaki yerlerini aldı.

SÜTAŞ, Gökçelik, Teknik Malzeme, Aktaş Holding, Bursa Çimento, Ünver Grup, Laspar, EMKO, Elvin Tekstil, Litera Grup, Doğu Pres, Türkay Tekstil, Pırlant Saat, Kiraz İletişim, Bimeks Lojistik, Procolor Reklam, Yalın Bilişim, Bilgi Yazılım, RBS Lastaş, Kaypet, Michelfelder Lazer Teknik, ÇEDFEM, Akademika Ambalaj, Çağla Elektrik ve İş Tıp temsilcileri de toplantıya katılarak ülkenin geleceğine olan güvenlerini açıkladılar.

BUSİAD Başkanı Günal Baylan, açılış konuşmasında özetle; ”Türkiye’nin 15 Temmuz tarihinde bir uçurumun kıyısından döndüğü aşikar. Yaşadığı akıl tutulmasıyla ülkeyi derin bir girdabın içine sokmaya çalışan darbeci zihniyetin bir sivil irade gücüyle yok edilmesinden sonra, ülkede bir güven ortamı ve yatırım iklimi uygunluğu sağlanmalıdır” dedi.

Hemen her sektörde ağırlıklarını hissettiren yabancı sermayeli veya yabancı ortaklı firmaların stratejik kararlar alırken baktıkları yerlerden biri olan ‘Güven ortamı ve yatırım ikliminin uygunluğu’ bu toplantının ana maddesi olduğuna göre onların sözleri çok ama çok önemliydi…

Yüzde 100 Japon sermayeli Yazaki’nin Genel Müdürü Metin Türk, “Bizim çıkıp gitme gibi bir düşüncemiz yok. Buradayız ve işimize devam ediyoruz. Yazaki yüzde 100 yabancı ortaklı bir kuruluştur ve 6 bin çalışanımız var. Yüzde 80’i ihracat olmak üzere yılda 400 milyon dolar ciro yapıyoruz ve Türkiye’nin bir an önce normalleşmesini bekliyoruz” dedi.

Leoni Kablo Genel Müdürü Şükrü Erdem ise; 80 ülkede faaliyet gösteren ve cirosu 4,5 milyar Euro olan firmalarının yılsonuna dek yeni bir yatırım programını devreye alacağını belirtti.

İşte en güzel haberlerden biri daha…

Yüzde 100 Alman sermayeli Leoni’nin yatırım şube başkanı Dr. H. Peter Förster de ”Pek fazla endişemiz yok. Güvenimiz tam ve yolumuza devam ediyoruz” sözleriyle herkesi rahatlattı… Cargill Gıda Orhangazi Müdürü Cenan Celepçi de 67 ülkede 155 bin çalışanı olan firmalarının Türkiye’ye güven duyduklarını söyledi.

İngiltere kökenli bir denetim şirketinin Bursa temsilciliğini yapan Şerif Arı da Hasanağa OSB’deki İtalyan bir firmadan aldığı mektuptan söz ederek ‘Türkiye’ye güveniyorlar” diye konuştu.

Yabancı firmalar 24 bin kişiye iş veriyor, 2.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyorlar. Ar-Ge merkezlerinde gelişmelere imza atıyorlar ve güvenleri tam… Daha ne olsun…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.