Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hayallerinin peşinde

Türk futbolunda son yıllarda antrenörlük eğitimi ve kişisel gelişimini tamamlamaya yönelik çalışmalarda bulunan ender gençlerden olan Osman Aktaş, Bursa futbolunun gelecekteki en önemli isimlerinden birisi olacak.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2015 01:36
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2015 02:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hayallerinin peşinde

Kişisel eğitimlerini tamamladıktan sonra uzmanlık konularında da diploma sahibi olan ve genç yaşında yazdığı kitapla dikkatleri üzerine çeken Osman Aktaş, son yıllarda alt yapı modelleri konusunda yaptığı çalışmalar ve araştırmalarla öncelikle Bursaspor’un altyapısında başarı elde etmeyi hedefliyor. Genç teknik adamla yaptığımız röportajda günümüz futbolu ile ilgili bir çok konuya cesur cevaplar aldık.

 

Osman Aktaş kimdir?

1987 Bursa doğumluyum. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdim sonrasında pedagojik eğitimimi tamamladı. Ardından da Spor Yönetimi bölümünden mezun oldum. Aynı zamanda 1 kitabım yayınlandı, 2 kitabım da 2015'te yayınlanacak. Federasyondan aldığım antrenörlük belgem ve şuanda çok popüler bir alan olan scout belgem ile de futbolun teknik kısmının içindeyim. Şuanda da Bursaspor Kulübü’nde Altyapı Eğitim Koordinatörlüğü görevini yapıyorum.


Altyapıdaki görevin dışında amatör bir takımda antrenörlük yapıyorsunuz. Takımımla alakalı düşünceleriniz nelerdir?

Maddi imkanları olmayan bir takımız. Oyuncularımızın büyük fedakarlığı var. Rakiplerimiz maç primi dahi verirken biz bu tarz şeylerin çok çok gerisindeyiz. Buna rağmen sezon sonunda üst lige çıkacak durumdayız. Amatörün en kötü yanı kadronun kısıtlı olması. Askere giden oyuncular, sakatlar derken bir anda sezon sonuna doğru güç kaybı yaşıyorsunuz ve bununla baş etmek zorundasınız. En zoru da bu.


Kardeşiniz takımda oyuncu olarak yer alıyor. Aynı aileden iki kişinin takımda farklı pozisyonlarda olması nasıl bir duygu?  

Kardeşim takımdaki üniversite okuyan oyuncularımdan sadece birisi. Onun futbol yerine eğitim hayatında ilerlemesini önemsedik. Bugün kaderin bir cilvesi aynı takımdayız ve o benim oyuncum durumunda. Amatör futbolcunun hayatını kontrol etmek zordur. Maç öncesi evde erken yatması konusunda baskı yapıyorum mecburen yatıyor. Abisi ve aynı zamanda hocası olduğu için herkesten daha ciddi bakmak zorunda kalıyor form durumuna.


Bursa'da futbolu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bursa'da amatör düzeyde futbolun gerçekten çok çok geliştiğini söyleyebilirim. İyi paralar kazanan oyuncular antrenörler var. Rekabet en üst düzeyde yaşanıyor. Can sıkan tek nokta yıllarını futbola veren bazı insanların hırsla yaptıkları yanlış davranışlar. Ama bunları da yeni nesil silip atacaktır diye düşünüyorum.


Takım için hedefleriniz nelerdir?

2 türlü hedef belirliyorsunuz bu durumlarda: bireysel hedef ve takıma dair hedefler. Takımı ilerletme konusundaki planlamanız desteklendiğinde varınız yoğunuz takım oluyor, desteklenmediğinde ise bireysel hedeflerinizi planlıyorsunuz. Nihayetinde hedefiniz başarı oluyor. Bir antrenörün bir futbol takımına neler kazandırabileceğini görmek için son yıllarda harika bir hikaye olan ve artık sona ermek üzere olan Klopp-Dortmund ilişkisine bakmak yeterli. İyi bir antrenör aynı zamanda iyi bir planlamacıdır. 3-4 yıllık iyi bir planlama, bir futbol takımını bambaşka yerlere getirebilir. Ancak bunun da maddi ve manevi olarak desteklenmesi gerekir. Vizyon ve daha fazlasını isteyen insanlarla çalışmak önemli.


Futbolda genç antrenörlere bakış açısı?

Genç antrenörlere güven yok. Genç antrenörün dehasını görmek yerine eski hocalarla çalışma eğilimi var. İletişim çağındayız ve görüyoruz ki genç antrenörler birçok konuda kısa sürede kendini geliştirme imkanı yakalıyor. Birçok kulübün isim aldanması da var. Eski futbolcularla fazlasıyla ilgileniyorlar. Eski futbolcuların bir çoğunun da antrenörlük becerisi olmadığını acı tecrübelerle keşfediyorlar. Antrenörlüğün taktik kısmı artık herkes tarafından biliniyor. Fark yaratmanızı sağlayan en önemli unsur ise bu noktada iyi iletişim.



Bir çok özelliğiniz var. Futbol, Edebiyat, Bursaspor Altyapısı… Epey karmaşık bir gelişim. İçinde kaybolduğunuz durumlar oluyor mu?

Bir müzik eksik sanırım enstrüman çalamıyorum neyse ki. Bursaspor altyapısı çok değerli bir çaba benim adıma. Haziran ayı sonuna kadar bu topraklarda profesyonel takımların altyapı oyuncularının en kapsamlı düşünsel iskeletini gösteren bir çalışma yayınlayacağım. Futbol ve antrenörlük hedefi adına konuşmak için ise erken. Bu konuda size inanan insanlar gerekiyor. Takımı teslim ettiklerinde yaratacağınız sihri görmeleri için denemeleri gerekir. Denemekten korkanların ülkesindeyiz maalesef. Edebiyat, sanat benim yaşamımı daha iyi yapan şey. Yazmak önemli bir duygu. İnşallah çıkacak olan romanım da bu alanda yeni yeni yürümeye başladığımız yolda önümüzü açar.


LİGDE DURUM

Osman Aktaş’ın çalıştırdığı Mimar Sinan Gençlik Spor Kulübü Bursa Amatör 2.Küme 6.Grup’ta şampiyonluk mücadelesi veriyor. Ligde son iki haftaya girilirken, lider Hürriyetspor’un 2 puan gerisinde bulunan Mimar Sinan Gençlik, en kötü ihtimalle Play-Off’lara katılıp 1.Küme vizesi almak istiyor.

Röportaj: Tarık TARIM

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.