Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın marka değeri

Yazının Giriş Tarihi: 18.07.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.07.2019 00:01

Ülkemizde pek çok şehir, hizmette, yatırımda, vergide, ekonomik ve sosyal alanlarda birbirleriyle yarışır hale geldi. Sadece, ülke içindeki kentler değil, dünya genelindeki şehirlerarasında da rekabet başladı.

Bu rekabet içinde Bursa’nın payı İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’den sonra beşinci sıraya yerleşmek oldu.

Bu değerlendirme nasıl ve neden yapılıyor? Şimdi, bu soruya cevap arayalım.

Türkiye'de 30 büyükşehir arasında 131,6 milyar dolar marka değeri ile İstanbul ilk sırada yer alırken bunu 35,5 milyar dolarla Ankara, 24,2 milyar dolarla İzmir takip etti.

Brand Finance ve Curiocity iş birliği ile ilk kez Türkiye büyükşehirleri için yapılan "TURKEY METROPOL 30" araştırması şehirlerin marka değerleri ve marka güçlerini ortaya koydu.

İstanbul 131 milyar 614 milyon dolarlık marka değeri ile zirvede yer alırken bu şehri 35 milyar 458 milyon dolarla Ankara,  24 milyar 229 milyon dolarla İzmir,  16 milyar 44 milyon dolarla Kocaeli,  15 milyar 769 milyon dolarla Bursa,  10 milyar 358 milyon dolarla Antalya,  7 milyar 837 milyon dolarla Konya, 7 milyar 284 milyon dolarla Gaziantep,  7 milyar 244 milyon dolarla Adana,  6 milyar 737 milyon dolarla Mersin izledi.

Tekirdağ 5 milyar 844 milyon dolarlık marka değeri ile 11'inci sırada yer alırken, Manisa 5 milyar 494 milyon dolarla 12'nci, Kayseri 5 milyar 202 milyon dolarla 13'üncü, Hatay 4 milyar 997 milyon dolarla 14'ncü, Sakarya 4 milyar 445 milyon dolarla 15'inci, Balıkesir 4 milyar 366 milyon dolarla 16'ncı, Denizli 4 milyar 249 milyon dolarla 17'nci, Samsun 4 milyar 44 milyon dolarla 18'inci, Eskişehir 4 milyar 13 milyon dolarla 19'uncu, Muğla 3 milyar 999 milyon dolarla 20'nci sırada yer aldı.

Bu şehirleri Aydın, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Trabzon, Malatya, Erzurum, Ordu ve Mardin takip ederken, marka değeri en düşük olan ve en son sırada yer alan büyükşehir ise Van oldu.

Öte yandan "Toplum", "Yatırım Ortamı" ve "Üretim Gücü" yönlerinden analiz edilen araştırma sonuçlarına göre de Türkiye metropollerinin marka gücü belirlendi.

İstanbul, 100 üzerinden aldığı 88,6'lık puanla marka gücü en yüksek büyükşehir olurken, 41,4 puan alan Şanlıurfa ise listenin sonunda yer aldı.

İzmir 88,1 puanla 2'nci, Ankara 82,9 puanla 3'üncü, Antalya 78,4 puanla 4'üncü, Bursa 76,3 puanla 5'inci, Muğla 69,3 puanla 6'ncı, Konya 66,7 puanla 7'nci, Trabzon 66,7 puanla 8'inci sırada, Kocaeli 66,4 puanla 9'uncu, Adana 64,4 puanla 10'uncu oldu.

Araştırmaya ilişkin görüşlerini paylaşan Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, böyle bir çalışmanın ilk kez Türkiye için yapılmış olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, büyükşehir yasası ile sınırların ilgili ilin mülki sınırı ile örtüşüyor olmasının çalışmayı kolaylaştırdığını söyledi.
Türkiye nüfusunun yüzde 77’sinin büyükşehirlerde yaşadığına işaret eden İlgüner, Türkiye gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 75’inin büyükşehirlerde elde edildiğini, Türkiye’nin sosyo - ekonomik hayatının önemli ölçüde büyükşehirler tarafından şekillendiğine dikkat çekti.

Bu sonuçlara baktığımızda, Bursa hem sosyal alanda hem de ekonomik alanda ilk beş içinde ve bu beş içinde de en sonda yer alıyor. Aslında, Bursa’nın ekonomik ve sanayi potansiyeline baktığımızda bizler, Kocaeli’nin gerisinde kalmaktan üzüntü duyabiliriz.

Gelelim, Marka şehirlerle ilgili değerlendirmelere.

Marka Kent sıfatını bizler Bursalılar olarak ilk kez 1989 mahalli seçimlerinde duyduk. O dönemde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olan Teoman Özalp, projelerini açıklarken, “Bursa’yı marka kent haline dönüştüreceğiz” diye bazı bilgiler vermişti.

Ve Teoman Özalp seçimleri kazanıp Bursa’nın ilk Büyükşehir Belediye başkanı olarak tarihe ismini yazdırırken de Bursa’nın Marka Kent olabilmesi için en büyük eksikliği duyulan kentin imar planları ve kent anayasasının hazırlanması için düğmeye bastı.

Bugün, Bursa’nın yükünü çeken raylı sistemin etüt, projelendirmesi ve ihale aşamasına gelmesi o dönemde yapıldı. Marka kent adına atılan imzalardan birisidir metro. Sonrasında, denizi kirleten, göl ve akarsuları kirleten arıtma sistemleriyle ilgili geniş çaplı çalışmalar başlatıldı. Sonrasında, yeşil alanların artırılması, Hamitler Kent Parkı, Soğanlı Hayvanat Bahçesi ve Botanik Bahçesi, Merkez yolun açılması, Atıcılar Demirtaş Kavşağında bulunan kent çöplüğünün o dönemde şehir dışı sayılan Hamitlere taşınması, en önemlisi ise bugün hala yarım yamalak olan Bursa Çevre yolunun planlanması yapıldı.

Bugün hala Marka kenti, aynı projelerle konuşmak Bursa adına ve benim görüşüme göre çok üzücü.

Bursa’nın hakkı, İstanbul’dan sonra ikinci olmak diye düşünüyorum.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.