Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın içme suyunda alüminyum tehlikesi

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2017 00:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2017 00:15

Su, sağlık ve ihtiyaç konusunda olmazsa olmazımız. Ancak Bursa’daki içme suları ne kadar sağlıklı?

BUSKİ’ye göre Bursa’da su çeşmeden içilir. Damacana sularında karşılaşılan bazı tehlikeler nedeniyle vatandaş çeşmeden su içmek istiyor. Fakat son yapılan bir çalışmada Bursa içme suyu şebekesinden gelen sularda tehlikeli miktarda alüminyum bulunduğu öne sürülüyor. İnsan sağlığı için çok tehlikeli olan alüminyum zamanla ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor uzmanlara göre.

Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Bürosu tarafından İl Halk Sağlığı Laboratuarları’nda yaptırılan analizlerde, içme suyunda alüminyum değerlerinin üst sınırlarda olduğu bildirildi.

Ağır metaller yer kabuğundan kendi vücudumuza kadar etrafımızı saran her şeyin az ya da çok bir parçası olan kimyasal elementlerdir: bakır, demir, kobalt, manganez, çinko, alüminyum, kurşun, arsenik vs. Sorun şu ki vücutta aşırı miktarlarda birikmeye başladıklarında yavaş yavaş vücudu zehirlemeye başlarlar. Benzer şekilde, bu metaller farklı formlarda ortaya çıktığında yüzyıllar boyunca çevrede kalabilirler.

Yapılan çalışmalar, ağır metallerin zihinsel ve nörolojik fonksiyonları, nörotransmitter üretimi ve kullanımını ile muhtelif hormonal faaliyetleri etkileyerek insan davranışlarını doğrudan etkilediğini ortaya koymuştur. Toksik metallerin çalışmasını etkilediği sistemler, kan ve dolaşım sistemi, toksin atma sistemleri (bağırsaklar, karaciğer, böbrekler, cilt),hormonal sistem, enerji üretim sistemleri, enzimler, mide-bağırsak, bağışıklık, sinir ve üretim sistemleri, boşaltım sistemidir.

Uzmanlara göre ağır metallerin çok az oranlarda dahi solunması çok ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Tüm insan ve hayvanların bağışıklık sistemleri ağır metal solunması ile baskılanır. Ağır metaller ayrıca, allerjik reaksiyonlara, genlerin değişime uğramasına, zararlı bakterilerin yanı sıra faydalı bakterilerin de ölümüne ve doku hasarına neden olur.

Evet, durum böyle iken Bursa şebeke suyunda alüminyum oranının normal sınırların üstünde çıkması tehlikenin kapıda olduğunu gösteriyor.

Barajlardaki ham suda alüminyum seviyesinin düşük olmasına rağmen, şebekeye verilen kuyu sularının analiz değerlerini yükselttiği tahmin ediliyor. Nilüfer Belediyesince düzenlenen toplantıda söz alan Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü Çevre Bürosu Sorumlusu Vahap Sınmaz, İl Halk Sağlığı laboratuvarlarında yapılan analizler sonucu elde edilen verileri meclis üyeleriyle paylaştı. Yıllardır içme suyu kalitesinin Nilüfer Belediyesi’nin sosyal sorumluluk anlayışı gereği olarak izlendiğini ifade eden Sınmaz, son dönemde yapılan analizlerde alüminyum parametresinde mevzuat üst sınır değerlerinin aşıldığının görüldüğünü ve ilgili kurum BUSKİ’nin bilgilendirildiğini ifade etti.

Bursa’nın içme suyunun temin edildiği Doğancı ve Nilüfer Barajı’nın ham suyunda alüminyum bulunmamasına rağmen şebekede üst sınır seviyelerinde seyreden alüminyum parametresinin özellikle Temmuz ayı sonlarından itibaren kullanılmaya başlanılan yer altı sularının şebekeye verilmesiyle yükselme eğilimi gösterdiğini belirten Vahap Sınmaz, “Doburca İçme Suyu Arıtma Tesisleri’nde suyun bulanıklığını düşürmek için kış aylarında kullanılan alüminyum sülfat, yaz aylarında ham su daha berrak olduğu için kullanılmamaktadır. Buna rağmen yaz aylarında şebeke içme suyunda alüminyumun üst seviyelerde seyretmesinin nedeni olarak Doğancı Barajı’nın bakıma alınmış olması birlikte takviye olarak kullanılmaya başlanan yer altı suları olabilir” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.