Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın gelirleri ve giderleri…

Yazının Giriş Tarihi: 11.02.2019 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.02.2019 00:07

Bursa, tekstilden otomotive, makinadan kimya ve mobilya kadar neredeyse bütün sektörlerde önemli bir üretim merkezi. Yine Bursa, istihdamdan ihracata kadar bütün ekonomik faaliyetlerde öncü bir şehir.

Bu ekonomik faaliyetler sunucu elde edilen kazanç ve ödenen vergiler yönüyle de Bursa ilk sıralarda yer alıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü verilerine göre, Bursa 2018 yılı sonu itibariyle ülkemize en çok vergi geliri sağlayan iller arasında merkezi yönetim bütçe gelirlerinin tahsilatında (kümülatif) 13 milyar 639 milyon TL’lik vergi geliri ile beşinci sırada. Bursa’nın hazineye bu vergi katkısı 2018’e önceki yıla göre yüzde 8.3 oranında artmış.

Bursa’da 2018 yılında 19.8 milyar TL vergi tahakkuku gerçekleşmiş ve vergi tahakkukunda 2017’ye göre yüzde 15’e yakın bir oranda artış olmuş.

Gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler açısından baktığımızda 2018’de Bursa’da mükelleflere 6.3 milyar TL’lik Gelir Vergisi, 3.3 milyar TL Kurumlar Vergisi ve 839 milyon TL Özel Tüketim Vergisi, 709 milyon TL Motorlu Taşıtlar Vergisi tahakkuk etmiş. Bu tahakkuka karşılık 4,3 milyar TL Gelir Vergisi, 2.4 milyar TL Kurumlar Vergisi, 751 milyon TL Özel Tüketim Vergisi ve 697.2 milyon TL Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil edilmiş.

Bursa’nın giderlerine baktığımızda ise hazineye sağladığı gelirin ancak yarısı kadar bir gideri olduğunu görüyoruz. Sizi burada rakamlara boğmadan kısaca ifade etmem gerekirse, Hazineye yine iki verip bir almaya devam eden Bursa harcamalar yönüyle Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Konya, Antalya ve Adana’nın ardından sekizinci sırada. Hatta 2017’de yedinciyken 2018’de bir sıra daha gerilemiş.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün web sayfasında da yayınlanan verilerini detaylı incelediğimde bir de dunu gördüm ki, bu tespitimi de paylaşmalıyım…

Bursa’da vergi tahsilatının tahakkuka oranı küçük küçük de olsa giderek azalıyor. Bu azalma geriye dönük 10 yıl önce ile karşılaştırıldığında ise vergi tahakkuku ve tahsilatı tutarları artıyor olsa da vergi tahsilat oranının 2008’den 2018’e Gelir Vergisi’nde 15.5 puan, Kurumlar Vergisi’nde 11.5 puan ve Özel Tüketim Vergisinde 9.3 puan olduğunu görüyoruz.

Bu durum da Bursa açısından dikkat edilmesi gereken bir başka husus…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.