Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın gelirleri ve giderleri…

Yazının Giriş Tarihi: 13.11.2017 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.11.2017 00:07

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü ile Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü yılın ilk 9 aylık dönemine ilişkin illerin durumlarını gösteren verileri açıkladı.

Kurumların web sayfalarında yer alan bilgilere göre Bursa’nın durumu şöyle…

Önce Bursa’nın genel bütçe gelirlerinin tahsilatı, tahakkuku ve tahsilatın tahakkuka oranına bakalım.

Bursa’da Eylül ayı itibariyle 9 ayda 17.4 milyar TL vergi tahakkuku yapılmış ve bunun 9.2 milyar TL’si tahsil edilmiş. Tahsilatın tahakkuka oranı yüzde 53 düzeyinde.

Tahsil edilen gelirin 8.7 milyar TL’si gelir ve kazanç üzerinden alınan vergilerden, 396 milyon TL’lik kısmı mülkiyet üzerinden alınan vergiler, 573 milyon TL’lik kısmı da özel tüketim vergisinden elde edilmiş.

Bursa’nın vergi gelirlerinde dikkat çeken bir kalem de 4.1 milyar TL olan uluslararası ticaret ve muamelelerden alınan vergiler ve bunun 3.7 milyar TL’lik kısmını ithalde alınan katma değer vergisi oluşturuyor.

Bir başka ayrıntı da para cezaları… Bursa’da yılın ilk 9 ayında 2.2 milyar TL vergi cezası tahakkuk ettirilmiş ama bunun sadece 123 milyon TL’si tahsil edilebilmiş.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü verilerinde ise Bursa’nın yine Eylül ayı itibariyle 9 aylık gelir ve giderlerine ilişkin bilgiler yer alıyor.

Kısaca onu da özetleyelim…

Bursa’da bu yılın 9 aylık döneminde 9.4 milyar TL gelir elde edilirken, 5 milyar TL harcama yapılmış.

Bursa’nın elde ettiği gelir itibariyle hazineye katkısına ve iller arasındaki durumuna baktığımızda İstanbul, Ankara, Kocaeli ve İzmir’in ardından 5. sırada olduğunu görüyoruz.

Bursa giderleri açısından da 5. sırada bulunuyor.

Bursa’da gelirlerin giderleri karşılama oranı yüzde 185 oranında. Bursa bu oran ile sırasıyla Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Tekirdağ’ın ardından yine 5. durumda.

Bu arada 2017 yılının 9 aylık döneminde yüzde 185 olan gelirlerin giderleri karşılama oranı son 4 yılın en yüksek düzeyine ulaşmış. Bu oran 2014’de yüzde 146, 2015’de yüzde 170 ve 2016’da yüzde 162 oranındaydı.

Son olarak şunu ekleyeyim… Ülke genelinde 10 ilin geliri giderinden daha fazla, bir başka ifadeyle 71 ilin geliri giderini karşılamıyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.