Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın gelecek stratejisi

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2020 00:01

Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hazırlanan Bursa Şehir Strateji Planı konusunda bilgi sahibi olduk. Planın hazırlandığını öğrendik. Fakat, planın içeriğinin tam olarak ne olduğunu, neyi ihtiva ettiğini pek öğrenemedik. Çünkü, plan sunumu yapılırken galiba stratejik bir hata yapıldı ve içerik konusunda bilgilendirmeme sıkıntısını yaşadık.

Bursa Türkiye’nin önde gelen ve AK Parti iktidarının elinde kalan tek Büyükşehir. Bu kent, iktidar ile ortaklaşa işlerin yapılması, yatırımların yapılması, sorunların hızlı bir şekilde çözümlenmesi, kaynak bulunması, proje geliştirilmesi açısından büyük bir avantaj. Bu fırsatı iyi korumak ve kullanmak gerekiyor.

Bunun içinde bir yerlerden başlanılmalı. Nasıl ki, iktidar ve AK Parti her seçim öncesinde kendisine yeni bir hedef koyup, insanların gelecekle ilgili kaygılarını giderme adına, “bugün bunu yaptılar, yarın acaba ne yapacaklar?” diye düşüncelerine, 2023, 2053 ve 2071 vizyon plan ve projeleriyle önceden cevap verebilme adına açıklamalar yapıyorsa,  Bursa içinde plan ve projeler büyük önem arz ediyor.

Bursa’da bunu yaptı. Bursa Şehir Strateji Planı için aylar süren çalışmaları izledik, bazılarına da bizzat katıldım. Bursa’nın geleceğe yönelik hedefleri üç ana başlıkta toplantı. Bunlar, Teknoloji, Turizm ve Tarım. Yani, Bursa, sanayi ile yatırım ve üretimlerini sürdürecek, turizm ile tarihi ve kültürel değerlerini koruyacak, tarım ile toprak ana üzerindeki üretim, yetiştirme faaliyetlerini devam ettirecek.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, planın hazırlandığına yönelik sunum yaparken, “Bursa’nın gelecek tasarrufunu vizyonunu, Bursa’daki kamu kurumları, STK’lar, Akademik Odalar ve hemşerilerimizle beraber çizdik…” dedi.

Planın sunumunda, Bursa’nın ortak aklı, şehrin sesi, yeni ufuklar açacak, geleceği inşa… gibi sloganlar dikkat çekti. Aktaş’ın verdiği bilgilere göre Türkiye’de Büyükşehir arasında Stratejik Şehir Planını hazırlayan tek şehir. Bu durum da kısa zamanda büyük adımların atıldığına ve Bursa adına yeni plan ve projelerin gün yüzüne çıkacağına işaret olabilir.

Bir başka ayrıntı ise Stratejik plana Covid-19 ile ilgili veya ileride yaşanabilecek böylesi salgın hastalık ve olaylarla ilgili önceden bilgi alınması ve halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesine yönelik eylemlerin plana konulması. Şehri etkileyecek olası krizlerle ilgili önlem ve eylem planlarının hazırlanması.

Sunumdan anladığımız ve toplantıya olan ilgi ve katılımdan anladığımız kadarıyla konular çok önemli. Fakat, bizler öncelikle konuların ne olduğunu, stratejik planın ne içerdiğini yukarıda belirttiğim gibi tam olarak anlayamadık. Bu konularla ilgili bizlere bilgi verilmedi. Plan katılımcılara posta yoluyla gönderileceği duyuruldu.

Şimdi, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup insanlara olur olmaz konularda ahkam kesmeyi pek sevmeyen birisi olarak, Bursa adına böylesine önemli bir konuda, yapılan sunum hatasının da yazılması ve bir daha böyle hatalara yol açacak uygulamalara yol verilmemesini düşünüyorum.

Madem ki bu plan hazırlanmış. Kamuoyuna sunulma aşamasına gelinmiş, planın açığa çıkarılmayışı biraz sıkıntılı geldi.

Neyse, planın içeriği ve ana hatları, Büyükşehir Belediye Başkanının yaptığı sunumla ilgili olarak biraz fikir sahibi olmamıza yol açtığı için durumu sizlerle paylaşıyoruz. Toplantı sonrasında bu işe emek verenlerden öğrendiğim kadarıyla, Bursa’nın bütün ilçeleri ve kamu kurum ve kuruluşlarının 2020-2024 yatırım ve çalışma planları bir araya toplanmış. Bursa’ya belli bir noktadan değil, bütün il sınırları içinde toplu bakmak ve sorunları yerinde belirlenip, ortak çözüm yolları aranması planın ana amacı olarak göze çarpıyor.

İkincisi, Ankara, Merkezi hükümetin Bursa’da yapmak istediği yatırımlar ile plan ve projeleri toplanmış. Bu çalışmalarla ilgili Akademik Odalar, ilgili bakanlıklar, yatırımcı kuruluşlar, Sivil Toplum ve dernek temsilcileri, Bursa adına fikir, proje üreten şehir sakinleriyle enine boyuna görüşülüp, ortaya yeni ve bütüncül bir hedef çıkarılmış.

Bundan böyle Bursa’yı tanıtırken, Teknolojik, turizm ve tarım kenti sıfatlarını kullanacağız. Bana göre bu planın en büyük ve ilk etaptaki katkısı bu tanım olmuş.

Şehir dışına çıktığımızda veya yurt dışına gittiğimizde bize Bursa’yı anlatın denildiğinde; özetle şu cevapları veriyorduk.

Bursa Doğu Roma İmparatorluğu Bizans, Osmanlı İmparatorluğu, Cumhuriyet tarihimizin mimari özellikle ile tarih, kültür ve medeniyet kenti. Bursa, verimli ovaları nedeniyle Şeftalisi, kirazı, çileği, soğanı, patatesi, armudu ile tarım kenti. Denizleri ve gölleri ile yaz turizminin canlı yaşandığı bir şehir. Uludağ ile kış sporları ve tatil merkezi.

Cantığı, döneri, pideli köftesi, kestane şekeri Kemalpaşa Tatlısı ile mide dostu yemek merkezi.  Yayları ile nefes alınacak bir yaşam merkezi. Sanayisi ile dünyanın önde gelen üretim merkezi.

Şimdi, vereceğimiz cevap belli oldu. Teknoloji, turizm ve tarım kenti. Alt başlıklarını zamana ve yerine göre doldurup konuşuruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.