Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın fikri mülkiyetteki başarısı…

Yazının Giriş Tarihi: 06.07.2015 00:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.07.2015 00:31

Türk Patent Enstitüsü 1995-2014 yılları arasındaki 20 yıllık süreye ilişkin patent, faydalı model, marka ve endüstriyel tasarım başvuruları ile bunların tescillerine ilişkin verileri açıkladı.

Ekonomik bir değer taşıyan her ürün veya hizmeti kimin ürettiğinden hak sahibinin kim olduğuna, o hizmet ya da ürünü diğerlerinden ayırt etmemizi sağlayan markasına kadar bir bütün olarak ele alınan fikri mülkiyet kavramı, son 20 yılda ülkemizde çok önemli ilerlemeler kaydetti.

1995 yılında ülkemiz genelinde 12 bin 800 olan marka başvurusu 2014 yılında 97 bin 170’e, sadece 170 olan patent başvurusu da 4 bin 857 ye çıkmış durumda.

Ürünlerimizin uluslararası pazarlarda da satılabilmesinin, rakiplerinden farklı olabilmesinin yolu olan marka, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım çalışmaları hiç şüphesiz ticaretin ve sanayinin önde olduğu illerde daha yoğun gerçekleştiriliyor.

Bursa en çok marka başvurusu yapılan iller arasında İstanbul Ankara ve İzmir’in ardından 4. sırada bulunuyor. Geride kalan 20 yılda Bursa’da 41 bin 400 marka başvurusu yapılırken bunlardan 23 bin 780’i hak sahipleri adına tescil edildi.

Markalaşmaya yönelik çalışmalarda 4. sırada olan Bursa’yı patent işlemlerinde ise 3. sırada görüyoruz. Sanayi ve üretimin önemli bir merkezi olan Bursa’da 1995-2014 yılları arasında 2 bin 305 patent başvurusu yapılmış ve bunların 612’si tescil edilmiş durumda.

Bursa’nın bu farklılığı faydalı model ve endüstriyel tasarımların başvuruları ile tescillerinde de kendisini gösteriyor. Faydalı model başvurularında 4. ve tescillerinde 3. olan Bursa endüstriyel tasarıma yönelik çalışmalarda ise 2. sırada. Bursa’da son 20 yılda bin 753 ürünün faydalı model, 7 bin 710 ürününde endüstriyel tasarım olarak tescillendiği Türk Patent Enstitüsü’nün yayınladığı verilerde ortaya çıkıyor.

Türk Patent Enstitüsü tarafından açıklanan verilerde Bursa ile ilgili dikkat çeken bir başka nokta da fikri mülkiyet haklarına yönelik yapılan başvuruların başarıyla sonuçlanıp tescile dönüşmesinde diğer illere ve ülke ortalamasına göre oranın yüksekliği.

Buna göre Bursa’dan yapılan her 100 patent başvurusundan 43’ü, her 100 faydalı model başvurusundan 64’ü, her 100 marka başvurusundan 57’sini ve her 100 endüstriyel tasarım başvurusundan 92’sini tescile dönüştürme başarısını yakalamış durumda.

Bunları araştırırken Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı’nın “Her şehir markaları kadar zengin, ürettiği kadar söz sahibidir” sözü aklıma geldi.

Evet, Bursa’nın başarısının sırrından birisi de bu ve bu markaların, patentlerin, faydalı modellerin, endüstriyel tasarımların sayısının daha da arttırılması gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.