Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’nın Erişilebilirliği ve Konut Satışları…

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2015 09:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2015 09:23

“Ülkemizdeki başlıca yapısal sorunlardan birisi de iller ve bölgeler arasındaki sosyo-ekonomik gelişmişlik farklarıdır. Ekonomik kalkınmanın sağlanmasında ve refahın tüm ülke sathında dengeli bir şekilde dağılmasında büyük öneme sahip olan ulaştırma sektörü kalkınma açısından da vazgeçilmezdir. Ulaşım altyapısının nasıl, ne kadar ve nereye doğru geliştirileceğinden ulaştırma türleri arasındaki dengenin nasıl kurulacağına kadar birçok konu ülkeler için önem arz etmektedir. Modern toplumlarda refahın önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilen “erişilebilirlik” bölgesel kalkınma açısından ulaştırmanın önemli bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. Dar manada erişilebilirlik, bir bireyin bulunduğu noktadan ulaşmak istediği noktaya ne derece kolaylıkla ulaşılabildiğinin ifadesi olarak tanımlanmaktadır.”

Yukarıdaki ifadeler, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “Erişilebilir Şehirler ve Bölgeler: Erişilebilirliğin Bölgesel Kalkınmaya Etkisi ve İller Bazında Erişilebilirlik Endeksinin Geliştirilmesi” konulu çalışmasının yayınlandığı kitapta yer almaktadır.

Çok kapsamlı olan araştırmanın İllerin Erişilebilirlik Analizi başlıklı bölümüne baktığımızda, nüfusuyla ülkemizin 4. büyük kenti olan Bursa’nın, Genel Erişilebilirlik Endeks Değeri bakımından 13. sırada olduğunu görüyoruz.

Genel Erişilebilirlik Endeks Değerine göre ilk 15 il şöyle sıralanıyor: İstanbul(1), İzmir(2), Kocaeli(3), Adana(4), Mersin(5), Ankara(6), Hayat(7), Balıkesir(8), Samsun(9), Tekirdağ(10), Zonguldak(11), Sakarya(12), Bursa(13), Aydın(14), Kayseri(15).

Bursa, Coğrafi Erişilebilirlik Endeks Sonuçlarına göre 41. sırada, Yayılma Bakımından Ulusal Pazara Erişilebilirlik Endeks Değerine göre 4. sırada, Cazibe Bakımından Ulusal Pazara Erişilebilirlik Endeks Değerine göre 6. sırada, Demiryoluna Erişilebilirlik Endeks Değeri bakımından 63. sırada, Havayolu Erişilebilirlik Endeks Değeri bakımından 41. sırada,

Denizyoluna Erişilebilirlik Endeks Değeri bakımından 10. sırada bulunuyor.

* * *

Genel erişilebilirlik yönüyle 13. sırada bulunan Bursa’da yaşayanlar olarak bizler her ne kadar kanıksamış olsak da, sanayiden tarıma kadar her alanda üretimin merkezi, ticaretin odağı, tarih, kültür ve doğal güzellikler kaynağı Bursa cazibesini sürdürürken, Bursa’ya olan ilgi her geçen gün artarak devam ediyor.

Bunun göstergelerinden birisi Bursa’daki konut satışları…

TÜİK’in son verilerine göre bu yılın ilk 10 ayında Bursa’da toplam 40 bin 713 adet konut satıldı. Geçen yıl aynı dönemde 33 bin 529 konut satılmıştı. Buna göre Bursa’daki konut satışlarında son bir yılda yüzde 21.43’lük artış var.

Bursa’ya olan ilginin arttığını şöyle ifade edebilirim. Son 12 aylık dönemde Bursa’da yüzde 21.43 olan konut satış artışı oranı, İstanbul’da yüzde 7.76, Ankara’da yüzde 13.1, İzmir’de yüzde 11 seviyesinde…

Bu verileri sadece Ekim ayı itibariyle incelediğimizde fark daha net anlaşılabiliyor… Sadece Ekim ayında Bursa’daki konut satışı yüzde 17.2 oranında artarken bu artış oranı İstanbul’da yüzde 7.1, Ankara’da yüzde 4.5 ve İzmir’de yüzde 3.7 düzeyinde.

Bu arada, ülke genelindeki 10 aylık artış oranı ortalamasının yüzde 12.3, Ekim ayı artış oranı ortalamasının da yüzde 8.8 olduğunu eklemeliyim.

Öte yandan yabancılara yapılan konut satışlarındaki artış oranında da Bursa liderliğini sürdürüyor.

Ekim ayında Bursa’da 136 adet konut yabancılara satışmış durumda ve geçen senenin Ekim ayına göre yüzde 75’lik artış var. Bu yılın 10 aylık döneminde ise Bursa’da yabancılara yapılan konut satışı 1213’e ulaşmış durumda.

Konut satışları göstergesinden hareketle, cazip bir şehir konumunda olan Bursa’nın daha erişilebilir hale gelmesi durumunda her anlamda ilginin daha da artacağını söylemek hiç de kehanet olmasa gerek…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.