Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursalılar borçlarına ne kadar sadık…

Yazının Giriş Tarihi: 23.02.2015 01:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.02.2015 01:21

 

İki farklı veri üzerinden borcuna en sadık iller açıklandı.

Bunlardan birincisinde kredisini geri ödeme, ikincisinde ise vergi borcunu ödeme kriterine göre değerlendirme yapılmış.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden yapılan derlemeye göre, geçen yıl kredisini geri ödemede borcuna en sadık iller arasında Bursa 16. sırada yer almış. Bursa’da takipteki alacakların toplam nakdi kredi oranı 2.3 düzeyinde bulunuyor.

Bu anlamda, yani kredi borcunu ödemedeki sadakati bakımından İstanbul, Kocaeli, Ankara, İzmir gibi illerin önünde olan Bursa, takipteki alacak tutarı bakımından ise 7. sırada yer alıyor.

Kullanılan kredilerin ödenmemesi nedeniyle takibe düşen alacaklar bakımından ilk sırada 117.3 milyar lira ile İstanbul bulunuyor. İstanbul’u 5.3 milyar lira ile Ankara, 2.9 milyar lira ile İzmir, 1.5 milyar lira ile Antalya, 1.2 milyar lira ile Adana, 1 milyar lira ile Mardin takip ediyor.

Bursa’nın takipteki alacak tutarı 924 milyon 393 bin lira.

7. sıradaki Bursa’yı da Kocaeli, ile Gaziantep takip ediyor.

Burada dikkat edilecek husus, takipteki alacak tutarı bakımından 2. sırada olan Ankara’nın borç/nakdi kredi oranında 60. sırada,  Antalya’nın 64. sırada, İzmir’in 76. sırada ve Adana’nın 79 sırada olması.

Bunlar da gösteriyor ki, Bursalılar hem kredi borcuna sadık, hem de diğer illere göre az kredi kullanıp finansal ihtiyaçlarını ağırlıklı olarak öz kaynaklarından karşılıyor.

Tabi bir de işin vergi borcu yönü var.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, Bursa, 2014 yılında yüzde 77’lik tahsilat oranıyla vergi toplamada 23. sırada yer aldı.

Demek ki kredi borcunu ödemekteki hassasiyet vergi borcunu ödemede görülmüyor.

İlk sırada Kocaeli bulunuyor. Liste, İzmir(3), İstanbul(4), Mersin(8), Ankara(14) diye devam ediyor.

2014 yılında Bursa’nın toplam vergi tahakkuk tutarı 9 milyar 756 milyon 697 bin lira düzeyinde ve Bursa tahakkuk eden bu vergi toplamıyla İstanbul, Ankara, İzmir ve Kocaeli’nin 5. sırada. Bu, Bursa kazanmış ve vergi tahakkuk etmiş anlamına geliyor.

Geçen sene Bursa’da bu verginin ancak 7 milyar 521 milyon 140 bin lirası tahsil edilebilmiş.

Dediğim gibi Bursa’daki tahsilat oranı yüzde 77. Başka bir ifadeyle tahakkuk eden her 100 liralık verginin 25 lirası ödenmemiş.

Bu durumdan, Bursalıların kredi borcuna sadık ama aynı hassasiyeti vergi borcunu ödemekte göstermedikleri sonucu çıkıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.