Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursalı çiftçiye 2 milyon liralık destek…

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2020 00:00

Geçtiğimiz Pazar günü Bursa’da yaşanan sel felaketinin yaraları sarılıyor. Kestel, Gürsu, Yenişehir, İznik, Orhangazi ilçelerinin köylerinde meydana gelen sel felaketinde bu ilçelerimizin dışında 43 köy de etkilendi. Özellikle Kestel Dudaklı, Narlıdere ve Kayacık Mahallelerinde 5 kişinin ölümüne, bir kişinin de kaybolmasına sebep oldu. Kayıp Derya için arama çalışmaları devam ediyor.

Bu bağlamda başta büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri ellerinden gelen her türlü yardımı sürdürüyor.

Bursa Valiliği de ilk andan itibaren Vali Yakup Canbolat’ın gayretleriyle bölgedeki hasar tespit çalışmalarının büyük bir bölümü tamamladı, ekiplerin özellikle ekili dikili alanlarda yaptığı hasar tespit çalışmalarında ilk belirlemelere göre 7'si ağır hasarlı olmak üzere 33 bina ile 30 bin 500 dönüm tarım alanında zarar meydana geldiği, konuyla alakalıBursa Valiliği, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığı tarafından 500 bin TL acil yardım ödeneği gönderildiğini, paranın vatandaşlara en kısa sürede dağıtılacağını açıkladı.

Valilik, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün de bölgede, 44 personel ile çalışmalarını yürüttüğünü, bu amaçla 118 ailenin ziyaret edilip, 193 vatandaşa destek sağlandığını açıkladı.

Selzedelere, Kestel Kaymakamlığı İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı da dün itibariyle Dudaklı Mahallesi'nde sel felaketinde zarar gören 63 kişinin hesabına toplam 130 bin 500 TL nakdi yardımı yaptığı gelen bilgiler arasında…

Sel felaketinin olduğu gece İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Gıda, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli soluğu Bursa’da alarak selin meydana getirdiği tahribi yakından görerek gerekli incelemelerini tamamlayıp başkente döndüler.

Bu hususta gerek Bakan Soylu, gerekse Bakan Pakdemirli selzedelere yapılacak yardımları olay yerinde dile getirip devletin ve ilgili kurumların bu konuda desteklerinin olacağını ilk ağızdan bilgilerini verdiler.

Bu gelişmelerin yanında AK Parti Bursa Milletvekilleri Bursa’daki çalışmalarını ve incelemelerini tamamladıktan sonra soluğu Ankara’da alarak ilgili bakanlıklarla temasa geçtiler.

AK Parti Bursa milletvekilleri Refik Özen, Mustafa Esgin, Emine Yavuz Gözgeç ve Ahmet Kılıç  TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, Bursa'daki sel felaketi hakkında bugüne kadarki süreç ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Toplantıda konuşan Refik Özen, sel felaketinde zarar gören çiftçilere 2 milyon liralık maddi destek sağlanacağının müjdesini vererek, selzede vatandaşlarının bütün ihtiyaçlarının giderileceğini ifade etti.

Özen’in verdiği bilgilere göre;

Kestel ilçesine bağlı Kayacık Mahallesi'nde 4 kişinin, Dudaklı Mahallesi'nde engelli bir kadının yaşamını yitirdiğini, kayıp bir kişiyi arama çalışmalarının ise sürdüğünü belirterek, "arama ve kurtarma çalışmaları, Kayacık ile Narlıdere mahalleleri arasında belirlenen 4 bölgede 216 personel, 47 araç ve 3 arama-kurtarma köpeği ile devam ettiğinin bilgisini paylaştı.

Özen’in verdiği bilgilerin arasında bölgede afetin görüldüğü yerleşim yerlerinin hepsine enerji verildiği. 7'si 112, 4'ü UMKE ekibi olmak üzere 11 ekip ve 41 sağlık personelinin sahada görevlendirildiği, halkın hem sağlık ihtiyacı hem de diğer ihtiyaçlarının zamanında  karşılandığının altını çizdi.

Bunlarla birlikte Bursa İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 12 ekip halinde 24 personel hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.

Vekil Özen, tespit edilen bilgileri şu sözlerle ifade etti.

Yapılan incelemelerde Dudaklı'daki binalardan 6'sı ağır, 22'sinde hafif hasar tespit edilmiş,  Kayacık ve Orhangazi'de 1'er az hasarlı bina, Yenisölöz'de 2 az hasarlı bina belirlenmiş Narlıdere'de ise 1 istinat duvarının yıkıldığı, hasarlı binanın  olmadığı tespit edilmiş.

Özen, bölgede 74 iş makinası altyapı ve teknik destek çalışmaları devam ettiğini, BUSKİ ve Büyükşehir Belediyesi ise sahada 57 personel ve 53 iş makinasıyla altyapı çalışmalarına aralıksız destek verdiğini belirtti.

Tarım arazilerindeki zararın tespiti için de konuşan Refik Özen,  52 personelin görev yaptığını aktardı. Kestel'de 12 bin, İznik'te 3 bin 250, Gürsu'da 5 bin, Yenişehir'de 7 bin 250, İnegöl'de 2 bin 500, Orhangazi'de ise 500 dönüm tarım alanının zarar gördüğü kaydetti.

HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI’NDA GÜNDEM SEL

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Haziran ayı meclis toplantısında gündem Pazar akşamı Bursa’nın 5 ilçesinde yaşanılan sel felaketi oldu.

BUSKİ Genel Kurul toplantısında konuşan Alinur Aktaş, felaketin ilk anından itibaren, devletinin tüm gücüyle müdahale ettiğinin altını çizdi.

Aktaş, yaraların sarılması ve hayatların normale dönmesi için çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi. Ulaşım, Park ve Bahçeler, Mezarlıklar daire başkanlıkları, itfaiye ve BUSKİ ekiplerinin sahada aktif ve çok hızlı çalışmalar yaptığını  belirten Başkan Aktaş, ıslahtan normal organize sanayi bölgesine geçen Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi’nde ekiplerin yoğun bir müdahalesi olduğunu söyledi

Başkan Aktaş, konuşmasında zarar gören bölgelerle alakalı hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini ve  gerekenlerin de mutlaka yapılacağına vurgu yaptı.

Başkan Aktaş’ın dile getirdiği bir başka önemli konu ise; bölgede Tarım Komisyonu’nun raporlama yaptığı, çıkacak raporlamada gerekli dersler muhakkak alınarak ve kanuni çerçeve içerisinde Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmaları hayata geçireceklerinin bilgisini verdi.

Sonuç olarak bölgemizde yaşanılan sel felaketinin yaraları devlet millet el birliğiyle hareket ederek sarılmaya çalışılıyor. Yeşil Bursa’mıza ve zarar gören tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyor, Allah bir daha yaşatmasın inşallah.

Sağlıkla kalın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.