Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uludağ Üniversitesi’nde ’Sinirbilim’ Laboratuvarı Kuruldu

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde, düşünme, muhakeme, algı, öğrenme ve öğretim alanlarında yapılacak bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere Sinirbilim Laboratuvarı kuruldu.Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim...

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2016 10:52
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2016 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uludağ Üniversitesi’nde ’Sinirbilim’ Laboratuvarı Kuruldu
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde, düşünme, muhakeme, algı, öğrenme ve öğretim alanlarında yapılacak bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere Sinirbilim Laboratuvarı kuruldu.
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Ahmet Kılınç’ın yürütücülüğünde devam eden ‘Epistemik Açıdan Farklı Özelliklere Sahip Bireylerin Bilimsel Metinlerle İlgili Muhakemelerinin Göz Takip ve Beyin Haritalama Yöntemleriyle İncelenmesi’ adlı Bilimsel Araştırma Pojesi kapsamında kurulan laboratuvarda, farklı bilimsel metinleri okuyan bireylerin göz hareketleri ve beyinlerinde hangi bölgelerin aktif olarak kullanıldığına ilişkin veriler toplanacak.
Projede, Eğitim Fakültesi’nden Doç. Dr. Adem Uzun ve Arş. Gör. Mehmet Demirbağ ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sefa Dündar’ın da yardımcı araştırmacı olarak görev yapacak.
Proje yürütücüsü Doç. Dr. Ahmet Kılınç, sinirbilim laboratuvarının Türkiye’de sadece birkaç üniversitede sosyalbilim çalışmaları için kullanıldığını, Uludağ Üniversitesi’nde kurulan laboratuvarın da projeden sonra düşünme, muhakeme, algı, öğrenme ve öğretim gibi temalarda birçok bilimsel çalışmanın altyapısını oluşturacağını belirtti. Kılınç, sinirbilimin özellikle eğitim ve psikoloji çalışmalarında son yıllarda artan bir şekilde kullanıldığını, açılan bu laboratuvarın Uludağ Üniversitesi’nde de bu alanlardaki bilgi üretiminin artmasına büyük katkıları olacağını söyledi.
Sinirbilim laboratuvarında, göz takip ve EEG cihazıyla, kişilerin okuduğu metnin veya gördüğü görsellerin beynin hangi bölgesini harekete geçirdiği belirleniyor. Bu verilerden yola çıkarak kişilerin düşünme, muhakeme, algı, öğrenme yetenekleri tespit edilebiliyor. Bu tür laboratuvarlarda elde edilen veriler ışığında kişilere özgü eğitim yöntemleri belirlenebildiği gibi, toplumun algılama özellikleri dikkate alınarak hedef kitle odaklı etkili reklamlar, iletişim biçimleri, web sayfaları vb. gibi tasarımlar da yapılabiliyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.