Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Uludağ sahipsiz bir yer oldu’

Valilik ve Bursa Eskişehir, Bilecek Kalkınma Ajansı (BEBKA) koordinasyonu çerçevesinde gerçekleştirilen çalıştayda, kış turizminin en önemli merkezlerinden birisi olan Uludağ’ın dört mevsim turizme kazandırılması masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Uludağ’ın sahibinin çok olmasından dolayı, sahipsiz bir yer haline gelerek cazibe merkezi olmaktan çıktığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2016 00:06
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2016 00:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
‘Uludağ sahipsiz bir yer oldu’

Bilal KAYAALTI/ Uludağ

Çarpık yapılaşma ve ilgisizlikten dolayı sorunları bir türlü çözülemeyen, Türkiye’nin en gözde turizm merkezi olan Uludağ, Bursa Valiliği’nin koordinasyonu ve Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) yürütücülüğü ile gerçekleşen çalıştayda, Uludağ’ın uluslararası alanda kış ve yaz turizminin merkezi olması için önemli bir adım atıldı. Bof otelde gerçekleşen toplantıya, Bursa Valisi ve BEBKA Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Şükrü Köse, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar Daire Başkanı Hamza Sezer’in yanı sıra Uludağ ve çevresinde sorumluğu mevzuat ile belirlenmiş kurum ve kuruluşlar yöneticileri ile diğer paydaşların da katıldıkları toplantıda ve çalıştayda Uludağ’ın geleceğiyle ilgili yapılması gerekenler ele alındı.

 ‘HEDEFİMİZ 2026 KIŞ OLİMPİYATLARI’

Gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Bursa Valisi ve BEBKA Yönetim kurulu Başkanı Münir Karaloğlu, Uludağ için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini belirterek, “Uludağ’ın sahibinin çok olmasından dolayı bazı plansızlıklar yaşıyoruz. Uludağ milli parktır, doğal sit alanıdır, korumak zorundayız. Uludağ bütün şehir olduktan sonra Büyükşehir’in sorumluluğuna girdi. Öncelikle adam gibi bir plan yapıp, herkes söylemesi gerekeni masaya yatırması lazım,  Uludağ’daki işletmeler, 1 Ocak’ta açılan, Martın sonunda kapanan yer olmaktan çıkmak zorunda ve çıkaracağız. Biz Uludağ’ı 12 ay kullanılabilen bir yere dönüştürmek için çaba sarf edeceğiz. Kimse kusura bakmasın buraya insanlar gelince tuvalet bile bulamıyor. Dağ, yerinde sayıyor, işletmeci zarar ediyor. Buradan yola çıkarak, Uludağ sınırları itibari ile  geniş bir coğrafi alana sahip. Burasını doğru kullanılabilecek bir yer haline getireceğiz. Buradaki herkes sektörüyle ilgili bildiklerini söylesin,  Uludağ’ı planlarken hangi kurum nasıl davranması gerektiğini bilmesi gerekiyor, doğru adımlar atarak doğru kararlar alalım. Uludağ’da artık uluslararası organizasyonlar olması lazım. 2026 kış olimpiyatları talip olmamız lazım” şeklinde konuştu.

25 BİN KİŞİ AYNI ANDA KAYIYOR

Uluslararası alanda Uludağ, olması gereken yerde olmadığını belirten Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar, Dünya’nın hiçbir yerinde bir dağ insanların yaşadığı metropole yakın değildir. Uludağ, bu anlamda çok önemli bir yerde ama atıl durumda. Kanada’daki Vancouver kayak merkezinde aynı anda 25 bin kişinin bir birine değmeden nasıl kayak yaptığını, bir dağın nasıl planlandığını gördüm. Ancak 40 yıllık bir geçmişi olan Uludağ’ın bu halde olması içler acısı. Burada kayak antrenmanlarının yapılabileceği, sportif faaliyetlerin gerçekleştirileceği alanlar yok. Buradan bakınca, Bursa’yı yönetenlerin Uludağ’ı planlayamadıklarını gördüm. Bu çalıştayı onu için çok önemsiyorum. Burada alınacak kararlar ve planlamalar Uludağ’ın makûs talihine son verecek” diye konuştu.

‘REKABET KOŞULLARI OLUŞACAK’

Uludağ’da yaşanan olumsuzluklara değinin Bursa, Eskişehir, Bilecek Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, “Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezi olan Uludağ’da bir takım  olumsuz yaklaşımların olduğunu biliyoruz. Buna rağmen yurt içi ve yurt dışında rekabet koşullarını oluşturmak için adımlar atmaya başladık. Uludağ’ı dört mevsim turizmin ilgi odağı yapmak, tanıtım ve pazarlama alanında adımlar atıyoruz. Bu sayede Uludağ, Türkiye’nin parlayan yıldızı olacak. Dünya’nın akın ettiği bir çekim merkezi haline gelecek” dedi Milli Parklar Dairesi Başkanı Hamza Sezer, Türkiye’nin ilk kayak merkezinin Uludağ olduğunu söyledi. Sezer, elbirliği ile Uludağ’ı uluslararası bir turizm merkezi haline getireceklerini kaydetti. Uludağ Üniversitesi Rektörü Yusuf Ulcay ise yaptığı konuşmada, Uludağ’ı planlarken bütüncül düşünmek gerektiğinin altını çizdi. Ulcay, Uludağ’ın sadece kayak merkezi olmadığını, endemik bitkilerin yer aldığı dört mevsim faydalanılabilecek çok önemli bir merkez olduğunu dile getirdi.

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.