Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmangazi’nin en büyük hizmet dönemi

Bursa Haber Gündem Buluşmalarının konuğu olan Mustafa Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak bu dönemde hem en büyük hacimli hem de en büyük bütçeli hizmetlerini hayata geçirdiklerini söyledi. Bursa Haber Medya Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar, Gündem Buluşmalarına katılımından dolayı Başkan Mustafa Dündar’a teşekkür plaketi sundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2016 21:38
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2016 00:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Osmangazi’nin en büyük hizmet dönemi


Haber: Sedat DURGUT

Gündem Buluşmalarının bu haftaki konuğu Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar oldu. Mudanya yolundaki Kahve Beyaz Restoranda Bursa Haber Medya Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Dizdar’ın ev sahipliğini gerçekleşen toplantıda Başkan Dündar, Bursa Haber gazetesi yazarlar ve yöneticilerinin gündeme dair sorularını cevapladı. Gündem değerlendirmesiyle konuşmasına başlayan Osmangazi Belediye Başkanı Dündar, “Genel yönetimde de yerel yönetimde de güzel yatırımlar var. Bu işler yerel yönetimlerde daha hızlı yürüdüğü için farklı konularda projeler üretiyoruz vatandaşın da istekleri ona göre oluyor. Sıkıntısı neyse onları bizden isteyebiliyor; sağlık, eğitim konusunda istekleri olabiliyor. Hizmet yapıldıkça vatandaş biraz daha cesurlaşıyor. Türkiye’den baktığınız zaman büyük belediyeler açısından Osmangazi Belediyesi için olumlu bir durum, belli bir bütçemiz var. İhtiyaçlara cevap verebiliyoruz, projeler üretebiliyoruz. Küçük belediyeler açısından bu kolay olmayabilir. Her ihtiyaca cevap veremeyebilirler. Çünkü bütçe imkanlarına göre hizmet üretiliyor. Avrupa açısından baktığımızda onlar şaşırıyor bütçeyi nereden buluyorsunuz diye. Onlarda AB sistemi var. Bizdeki 80 öncesi sisteme benziyor. Kırcaali’ye çeşme yapılacağı zaman Kırcaali Sofya’ya yazıyor, Sofya Brüksel’e yazıyor. Oradan onay çıkarsa, oradan ne kadar bütçe ayrılırsa ona göre hizmet yapılıyor. Bizde şehri iyi analiz edersek güzel hizmetler çıkıyor. Eğer acele etmezsek. Yani bizler süreli seçilmiş oluyoruz bu süre içinde bu işleri bitirelim istiyoruz. Belediyelerde iyi bir proje en az iki yılda çıkar ortaya. Sonuçta sınırlı süre içerisinde hizmet üretiyorsunuz” dedi.

KURUMSAL HAFIZA

Uzun vadeli projelerin belediyelerde kurumsal hafızaya yerleştirilmesi gerektiği üzerinde duran Dündar, “Yani Osmangazi’nin sıkıntısı kentsel dönüşüm. Geçtiğimiz dönem kentsel dönüşümü kendi içimizde tartıştık. Kamuoyuyla paylaştık. Bunun neticesinde Kentsel dönüşüm master planı ortaya çıktı. 2011’de başladık bu işe bu biraz zaman alıyor. Biz bunu Soğanlı’da anladık. Bakıyorsunuz seçimde geliyor. Biz Soğanlı kentsel dönüşümde temel atma törenini 2. dönemde atabildik. Demek ki 2. döneme ben seçilmesem yeni gelen arkadaş bu projeyi geri planda bırakabilir. Bunun gibi uzun vadeli projeler üzerinde düşünülmesi gerek. Mesela kent meydanı projesi her dönemin projesi olmuş. Biz oldukça yol kat ettik bu projede. Yüzde 50 den fazlası kamulaştı. Nisan ayında boşalan yerleri sökeceğiz. Kentsel dönüşümde böyle bir proje. Biz ilk 5 yıl içinde proje, düşünce ve plan aşamasını gerçekleştik. İkinci dönemde temel attık” diye konuştu.

70 BİN KİŞİLİK YENİ ŞEHİR

Hamitler Güneştepe bölgesinde müteahhit firmaların belediyeye gelerek bu bölgede iş yapmak istediklerini anlatan Başkan Dündar,  “Burada bazı sıkıntılarla karşılaşıyoruz bunları çözemiyoruz diye serzenişte bulundular. Bunun neticesinde müteahhitler bu bölgelere girdi. Plan yapmadığımız bir bölge. Biz daha sonradan müdahale ederek orada kaçak yapılaşmanın önüne geçerek modern bir şehir ortaya çıkardık. Biz 2009-2015 yılları arasında o bölgede 17 bin daireye oturma izni verdik. Yani 70 bin kişilik bir şehir kurduk. İşte kurumsal hafıza, projelerin kurumsal çizgiye oturması o şekilde olur. Biz bir dönem düşündük ikinci dönem yapıyoruz bunu. Anlatmış olduğumuz bölgeler bir yerde yeni şehir inşa etmek, bir tarafta yıkıp yeniden yapmak. Yani biz diyoruz ki biz Bursa’yı yıkıp yeniden yapacağız. Bunun hayalini 10 sene önce şehri yıkıp yeniden yapmayı düşünemezdik. Bunu kendi imkanlarımızla düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘EN BÜYÜK İŞİMİZ TEMİZLİK’

Vatandaşın verdiği destekle ve yeni yapılan yasal düzenlemelerle belediyelerin birçok yetkisi olduğunu dile getiren Osmangazi Belediye Başkanı, “Bu yetkilerle bu hizmetleri yapıyoruz. Osmangazi Belediyesinde bizim en büyük işimiz temizlik. Temizliği kimsenin konuştuğu yok. Çünkü oluyor. Ülkemizde güzel şeyler yapılıyor. Ortam güzel olduğu zaman bunlar değer görüyor” dedi.

TURİSTİN ÇEKİM MERKEZİ PANORAMA

Panaroma 1326 müzesinin 4 yıl üzerinde çalıştıkları bir konu olduğunu hatırlatan Dündar şöyle devam etti: “Çok boyutlu bir iş. İşin içerisinde üniversite, akademisyenler, sanatçılar, yazarlar var. Önemsediğimiz bir projeyi seçim öncesi temel atarız diye hesaplıyoruz ama seçim sonrasına kalabiliyor. Senin kadar kimse önemsemiyor projeyi. Çünkü halka hesap veren biziz. Herkes alacağını hesaplıyor. Panaroma’da betonarme çalışması bitti. Çelik kısımlara geçildi. Bu proje Bursa’ya değer katacak bir proje olacak. Farklı bir konsept. Farklı bir mimari. Vatandaşın turistin çekim merkezi olacak. Girişte 3D sinemasıyla, toplantı salonlarıyla güzel bir proje. Bursa’ya turizm açısından değer kazandıracak bir eser. Bursa turistik bir yer diyoruz. Bursa’ya turistin geldiği yok. Sadece Arap turistler geliyor. Onlarda tarihi eserleri görmeye gelmiyor. Hafta içi oteller doludur orada da iş için gelenler kalır. Bursa’ya turist geldiği zaman ne görecek, nereyi gezecek. Bunları çeşitlendirmemiz lazım.”

KENTSEL DÖNÜŞÜMDEKİ SIKINTILAR

Kentsel dönüşümde emsal artışları gibi yaşanan sıkıntılara değinen Dündar, “Bu işlerde hemen rant gündeme geliyor. Bunu daha uygulanır yapmamız lazım. Belki belli bölgelerde uygulanabilir. Rant olacaksa şehrin olsun. Ama yaşanabilir olsun. İlla ki yüksek yoğunluk vermek kentsel dönüşüm olur manasına da gelmez. Bazı ortamlar yüksek yoğunluğu kaldırır. Bazıları kaldırmaz. Bunları oturup konuşmak lazım”

ULUDAĞ’DA KARARI BURSA VERMELİ

Uludağ’da yetkinin kimde olması gerektiği konusunda konuşan Dündar, “Uludağ ile ilgili kararı Bursa vermeli. Yeni teleferikle Uludağ’a bir hareket geldi. Yakın zamanda oraya bir tesis açacağız. Uludağ’ın Yazın da hareketlendiği bir sürece girildi. Uludağ’ın sorunu neyse sorunları yerelden çözülmeli. Uludağ’da Osmangazi Belediyesi olarak bizim sadece temizlik ve dükkanlara ruhsat verme görevimiz var” diye konuştu.

EN BÜYÜK BÜTÇELİ HİZMETLER

Osmangazi Belediyesi’nin bu dönem hem en büyük hacimli hem de en büyük bütçeli hizmetleri yaptığını belirten Dündar, “3 milyon lirayı geçen yatırım yoktu Osmangazi’de. Şuan sadece Hüdavendigar parkı 16 milyon liralık proje. Panorama 30 milyon lirayı aşan bir proje. Şuan Bursa’yı biz yıkıp yeniden yapıyoruz. Geçen dönem yaptığımız pazar alanları, otoparklar küçümsendi. Ama şimdi diğer belediyelerden bu projeleri incelemeye geliyorlar. Recep Tayyip Erdoğan bulvarı Türkiye’de ilk defa altyapı çalışmaları bitirilip asfaltlanmış bulvar. Trafiğe takılmadan devam eden bir kavşak sistemi var” dedi.

OBAM MERKEZİ

“OBAM(Osmangazi Engelli Bakım Merkezi)’ın yatılı olması mümkün mü?” sorusuna Başkan Dündar şöyle cevap verdi: “OBAM, belediyenin ekstra bir hizmeti. Engelli çocuğu olan ailelere yardımcı olabilecek bir merkezimiz. Haftada bir gün aile çocuğunu oraya bırakarak ihtiyaçlarını karşılamış oluyor. Yatılı olması durumunda işletimi zorlaşır. Ona göre orada uzmanların, bakıcıların bulunması gerekiyor. Bu tamamen bakanlığın yapabileceği bir proje. Belki biraz daha geliştirilebilir.”

KALDIRIM İŞGALLERİ

Oto kiralama işi yapan dükkanların kaldırıma araçlarını gelişi güzel park ederek engelli vatandaşları mağdur etmeleri konusunda konuşan Dündar, “Büyükşehir onlara kaldırıma bir araçlık park izni verdi. Diğer araçlarını otoparklarda tutmaları gerekiyor. Kaldırım işgalleri gerçekten sıkıntı. Kahvehanelerin sigara içilmesi için dışarı masa tabure çıkarmaları, kaldırımı işgal etmeleri sadece engelli vatandaşları değil diğer vatandaşları da sıkıntıya sokuyor. Yeni bir çalışma başlatıyoruz ilgili müdürlükler topyekun esnaflar bir araya gelerek vatandaşın rahatsızlığı ortadan kalkacak. Bu bir süreç zabıta hizmetlerini iyi takip etmemiz lazım.”

‘SORUNLARI YAŞAYAN ÇÖZÜM ÜRETİYOR’

Projelerin planlanması ve hayata geçirilmesi konusunda yaşanan sıkıntılara ve koordinasyon sorununa değinen Başkan Dündar, “Yetkiler yasayla verilmiş. Valisine, kaymakamına, belediyesine ama bu işlerin içinde hep belediyeler vardır. Belediye birçok şeye müdahale eder. Belki valiliğin yaptığı işlere bile müdahale eder. Onun için sorunları yaşayan çözüm üretiyor. Bunlar 5 yıllık 10 yıllık master planlar oluşturularak yapılmış olsa belki yaşanmaz bunlar. Günü kurtarmak değil geleceği kurtarmak adına yapmak lazım planları. Biz stratejik plan ekibi kurduk adım adım devam eden projeleri takip ediyorlar. Kurumsallıkta birçok belediyenin çok çok önündeyiz. Ama şehir bir organizma gibi sürekli hareket halinde. Bir plan yaparsınız proje tutmuştur, uygulanıyordur. Diğer tarafta uygulanmıyordur buralara müdahale etmek gerekir. Bursa sürekli büyüyor. Bu zamana kadar çarpık yapılaşma ile büyümüş. Bundan sonraki süreçte biz eğer iyi bir vizyon koyamazsak planlı yapılaşma ile büyür. Ama o plan yaşanılamaz kılabilir orayı. Körfez bağlantı yolu ve hızlı tren Bursa’ya geliyor. ‘Bu iki yol Bursa’ya ne getirir?’ biz bunu öngörüp bir şeyleri başarırsak olur.”

ÇARŞAMBA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Çarşamba bölgesini kentsel dönüşüm açısından değerlendiren Dündar, Çarşamba bölgesinin dönüşüm konusunda en rahat bölge olacağını belirtti.

BULGARİSTAN’LA İLİŞKİLER DONDURULDU

Dündar ayrıca Bulgaristan’da yaşanan HÖH krizi ile iki ülkenin diplomatlarını istenmeyen adam (person non grata) ilan etmesi sonucu Bulgaristan’daki kardeş belediyelerle olan ilişkilerini dondurduklarını da açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.