Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mehmet Şimşek: IŞİD'in PKK'dan farkı yok

Haber Giriş Tarihi: 27.03.2016 00:44
Haber Güncellenme Tarihi: 27.03.2016 00:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mehmet Şimşek: IŞİD'in PKK'dan farkı yok

 

Haber: Bilal KAYAALTI/ ULUDAĞ

Türkiye’nin en önemli ekonomi buluşması Uludağ Ekonomi Zirvesi, Uludağ Grand Yazıcı Otel’de başladı. Zirvede konuşan  Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, terör küresel bir tehdit küresel bir sorun ve küresel bir işbirliği gerektirdiğini belirterek, "PKK’nın IŞİD terör örgütünden hiç bir farkı yok. Hedefleri Türkiye'nin refor iredesini zayıflatmak” dedi.

 

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen  Uludağ  Ekonomi Zirvesi'nin açılışına katılarak bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı  Mehmet Şimşek,"Türkiye'nin enflasyonu tek haneye düşürdü, bu bir başarı ama yetmez" dedi.

Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, zirvenin başarılı olması için çaba göstermeye devam ettiklerini, çünkü bir sürü altarnatifin olduğun dikkat çekti. Şimşek, küresel tehdide rağmen bu kadar insanın dünyadan Türkiye'den Uludağ'da bir araya gelmesi çok önemli bir başarıdır. Bu başarıyı daha ileriye taşmak için ellerinden geleni yapmaya devame deceklerini söyledi.

HEPSİ AYNI, FARK YOK

Geçen sene daha çok terörün konuşulmasına rağmen bir dizi reform yatıklarını anlatan Şimşek “Terör küresele bir tehdit küresel bir sorun ve küresel bir işbirliği gerektiriyor. Bu çok açık ve nettir. Burada hangi kaynaktan gelirse gelsin, hangi din kisvesi altında, onu kullanarak yapılanlardan gelirse gelsin, hangi etnik gruptan gelirse gelsin, menşei ne olursa olsun terör lanetlidir. Yok Brüksel’de PKK çadır açınca sorun yok ama IŞİD açınca sorun  var, yok arkadaş PKK’nın IŞİD terör örgütünden hiç bir farkı yok. Teröründe hedef Türkiye’nin reform irademizi zayıflatmaktır” dedi.

38 SAAT ÇALIŞSAK İŞSİZLİK DÜŞER

Kamu finansmanında son şeklinin verildiğini anlatan Şimşek, “İş gücü piyasası reformu, zaten esneklik en önemli konudur. Kıdem tazminatı en önemli konu kıdem tazminatı bir sonraki aşamadır. Önemlidir çünkü biz esnekliği sağlayamazsak işsizliği düşürmemiz zor. Bizim reform yapmamız lazım. 47 saat yerine 38 saat çalışılsa bu ülkede işe alma, işten çıkarma çok zor olmasa çok maliyetli olmasa işsizlik oranı zaten düşmüş olacaktı bu kadar basit. Yani 47 saat yerine 38 saat çalışsak daha fazla kişiyi istihdam ederdiniz, işsizlik oranı çok daha düşük olurdu.” şeklinde konuştu.

YOLSUZLUKLA MÜCADELE

Yolsuzlukla mücadelede Türkiye’nin mesafe kat ettiğini anlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek şöyle devam etti: “Yolsuzluk algısında sanki ufak bir bozulma var gibi diyeceksiniz ama 102 ülke arasında Türkiye 65. Sırada iken bu gün Türkiye bu gün 168 ülke arasında 66. sırada ve birçok ülkeyi yolsuzluk algısı iyileşmesinde Türkiye geride bırakmıştır. Ama yeterli mi hayır, daha çok mesafe kat etmemiz lazım. Daha çok adım atması lazım. Ayrıca Türkiye’nin bir yargı reformuna ihtiyacı var. Mahkemelerin daha hızlı çalışması lazım. Bilirkişi sisteminin çalışması lazım. Yakında yeni ihtisas mahkemeleri Haziran’da devreye girecek” dedi.

REFORM YAPMAMAK, KÖTÜLÜKTÜR

AB'yle  Türkiye arasında vize muafiyetinin hayata geçirilmesi için Siyasi Etik Yasası'nın çıkarılmasının gerektiğini hatırlatan Şimşek, bu konuda muhalefet partilerine de çağrı yaparak şöyle konuştu: "Siyasi etik çok tartışıyorsunuz. AB vize muafiyeti için önemli reformlardan biri Siyasi Etik Yasası'dır ve çıkartacağız biz bunu. İnşallah mayıs başından önce çıkartacağız. Buradan da muhalefetten işbirliği, destek istiyoruz. Bu reformlar hepimiz içindir. Hepimizin ihtiyacı var ve bu reformlar gelecek nesiller için. Biz bir sonraki seçimi değil, bir sonraki nesli düşünmek zorundayız" dedi.  Önümüzdeki on yıl içinde Türkiye’nin dönüşüm yapacağını anlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Orta gelir tuzağından kaçınmamız gerekiyor. Türkiye’nin verimliliği artırması için katma değer zincirinde yukarı çıkması ve rekabet güncün artırması için reforma ihtiyacı var. Reform yapmamak gelecek nesillere zulüm demektir, gelecek nesillerden hırsızlık yapmak demektir. Reform yapmamak bu kadar ağır bir suçtur” dedi.

BAŞARILI BİR DÖNEM

Reformları dikkate almak gerektiğini anlatan Şimşek, son on yılda yaptıkları reformlar hakkında şunları söyledi: “Aslında Türkiye başarılı bir dönem geçirdi çünkü temel alanlarda iyileşme sağlandı.Türkiye'nin enflasyonu tek haneye düşürdü, bu bir başarı ama yetmez. Her şeyi çözmedik öyle bir iddiamız yok, her şey mükemmeldir, her şey güllük gülistandır demiyoruz, zaten öyle bir iddiamız olsaydı yapısal reformlarla karşınıza çıkmazdık. Sabah akşam yatıp kalkıp  reform demezdik. Türkiye’nin hala ciddi yapısal sıkıntıları var ve kolaycı çözümleri yok.”

TASARRUFLAR ARTACAK

 Tasarrufların düşük olduğunu bu nedenle de Türkiye'de  Çin ve Hindistan gibi büyümenin olmayacağını belirten Mehmet Şimşek,  “Türkiye’de ki tasarruf yüksek olsaydı, sermaye piyasaları derin olsaydı, bu maliye politikasındaki performansla Türkiye’nin risk birimi bu küresel konjoktürde daha iyi olabilirdi. Çünkü hem küresel konjoktür, hem maliye politikası hem reform gündemi bunu gerektiriyor. Sorunumuz ne çok az tasarrufumuz var.  Bu gün kredilerin mevduata oranı yüzde 120’ye ulaşmış. TL açısından bakarsanız, yani kredilerin TL mevduata oranı yüzde 140’ları aşmış. Dolayısıyla sistem derinliğe sahip değil, sistemin dış kaynağa ihtiyacı var. Dışarıda da gelişmekte olan ülkelere pek eskisi gibi olumlu bakmıyorlar. Bu nedenle de Türkiye’nin dış kaynağa ihtiyacı var. Geçen sene küresel gelişmekte olan ülkelerden 540 milyar dolar civarında sermaye kaçışı oldu. Çünkü korku ve endişe var. Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil, fotoğrafı iyi ortaya koymamız lazım geçen sene Türkiye’den ciddi sermaye çıkışı oldu. Gelişmekte olan ülkelerden de ciddi sermaye çıkıyı oldu. Sistem küçüldü daraldı faizler yükseldi. Şimdi sistemi bizim derinleştirmemiz, tasarrufları artırmamız lazım. Yani bizim aslında israf yapmamamız lazım” şeklinde konuştu.

ARKAMIZA BAKMIYORUZ

Geriye doğru bakmayacaklarını, 90’lı yılların tuzağına düşmeyeceklerini  anlatan Mehmet Şimşek, son olarak şunları söyledi: “Türkiye katma değer zincirinde arzuladığı yerde değiliz, Türkiye’nin üretiminin, ihracatını üçte ikisi maalesef düşük ve orta düşük katma değerli ürünlerden oluşuyor. Bu gerçeği görelim bunu dönüştürelim. Türkiye’nin ürettiği ürünlerin düşük katma değerli ürünlerden oluyor. Bu gerçeği görelim. Niye ilk yirmide değiliz, niye ilk onda değiliz. Türkiye bu reformlar sayesinde düşük orta gelir grubundan, yüksek orta gelir grubuna geçiş yaptı, şimdi yeni nesil reformlarla Türkiye’nin yüksek gelir grubuna çıkması için bu reformları yapacağız” diye ifadeler kullandı.

 

Notlar:

 Bu yıl beşincisi düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne, Belçika'da yaşanan terör olaylarından dolayı bazı katılımcılar proğrama gelmedi.

Ekonomi zirvesinin açılışında, ocak ayında vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un hayat  hikayesini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Uludağ'a dün akşamdan beri yağan kar, zirveye katılanlara süpriz yaparken, yoğun sis, görüş mesafesini yer yer 5 metreye kadar düşürdü.

 

 

 

 

 

 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.