Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kanser tedavisinde psikoloiik desteğin önemi

Kanser tanısı almak, şok, tepki, hastalığı kabul etmeme ve uyum sorunları gibi problemleri beraberinde getiriyor. Bu süreci kolaylaştırmak için ise psikolojik destek alınması gerekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2016 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2016 12:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kanser tedavisinde psikoloiik desteğin önemi
   

Kanser tanısı konan kişilerde hastalığın yanı sıra psikolojik açıdan ciddi travmalar da gözlenebiliyor. Bu hastaların hayatına sadece fiziksel rahatsızlıkları değil, psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Tanı ve tedaviyle ilgili endişeler, kemoterapinin ya da radyoterapinin fiziksel yan etkileri, geleceğe ilişkin belirsizlik, değişen yaşam düzeni gibi faktörler psikososyal mutluluğu tehdit ediyor. Acıbadem Bursa Hastanesi’nden Psikolog Deniz Erden, kanser tanısı konan kişiler için psikolojik destek almanın önemini anlattı.  

 

Birçok ruhsal değişim yaşanıyor

 

Kanser tedavisinin tanıyı öğrenme aşamasından kabullenmeye, tedaviye uyum göstermekten psikolojik olarak güçlü hissetmeye kadar birçok ruhsal değişimi kapsayan bir süreç olduğunu söyleyen Psikolog Deniz Erden, bu nedenle tedavinin en önemli adımlarından birinin psikolojik destek olduğunu ifade ediyor. Kanser hastası olanlar ve yakınlarının bu yeni düzene uyum sağlamakta zorluklar yaşadığını ifade eden Psikolog Erden, süreci şu sözlerle anlatıyor: “Uzun ve yorucu olan tedavi süreci boyunca yaşanan yoğun stres, kaygı ve çökkünlük duyguları bağışıklık sistemini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Yaşanan zorluklarla başa çıkmada psikolojik destek almak tedaviye yardımcı oluyor. Kanser süresince psikolojik tedavi almaya normal bakılması ve kanser tanısı alan kişiler için bunun standart haline getirilmesi gerekiyor.”

 

Yeni hobiler edinilmesi öneriliyor

Kanser hastalarının doktorları tarafından farklı bir şekilde yönlendirilmedikçe, hayatlarını eskiden olduğu gibi sürdürmesi gerektiğini söyleyen Psikolog Erden, bunun yanı sıra daha önceden görülmemiş yerleri görmek, yeni bir aktivite edinmek veya yeni insanlar tanımak gibi hayata birtakım yeniliklerin de katılmasını tavsiye ediyor. Psikolog Erden, kanser

hastalığının insanları sadece olumsuz yönde etkilemediğinin altını çizerek, “Kanser hastaları bu hastalıkla baş ederken, fark etmeseler de daha güçlü bir insan olmayı öğreniyor” diyor.

 

Bireysel terapi ve grup çalışması uygulanabiliyor

 

Psikolog Deniz Erden, kanser hastalarına psikolojik destek sürecinde yer alan bireysel terapi ve destek gruplarındaki çalışmaları şöyle açıklıyor: “Gruptaki hastalara kendi duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebilme becerileri, kanser hastası olmaktan kaynaklanan damgalanma sorunundan kurtulma, yakın çevreye aşırı eleştirisel veya devamlı neşeli görünme çabalarından vazgeçme, çaresizlik duygusunu azaltma yönünde çalışmalar uygulanıyor. Destek grupları özellikle onkolojide tercih edilen yöntemlerden biri. Bu gruplar sayesinde hastalar yalnız olmadıklarını hissediyor, mevcut tıbbi gelişmeler, kanser tedavi yöntemleri ve yan etkiler hakkında bilgi sahibi olabiliyor.” Psikolog Erden, “Hasta burada, diğer kişilerin kanserle nasıl başa çıktığını görerek kendisiyle karşılaştırabilme imkanı buluyor. Destek grupları sayesinde, hastaların endişeleri ve gelecek kaygılarıyla baş etmeyi öğrenmeleri sağlanıyor’’ diyor.

 



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.