Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'daki deprem hakkında korkutan uyarı

Gürsu'da bu sabah meydana gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin İstanbul depremiyle bir ilgisi olmadığını belirten İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bursa'daki depremin Nilüfer düzü ile Yenişehir'e doğru yayılmasının ürpertici olduğunu bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2016 19:48
Haber Güncellenme Tarihi: 07.06.2016 19:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa'daki deprem hakkında korkutan uyarı

Ercan, yazılı açıklamasında, depremin Kazıklı yakınlarında meydana geldiğini hatırlatarak Kuzey Anadolu Kırığı'nın en güneyindeki kolunda meydana gelen depremin odak derinliğinin 11,5 kilometre olduğunu belirtti. Depremin işleyişinin doğu-batı doğrultulu olduğunu, ayrıca küçük bir göçüntü bileşeninin de bulunduğunu ifade eden Ercan, şöyle devam etti:

"Bursa depremleri; birincil olarak 'Marmara Depremleri', ikincil olarak 'Ege Depremleri' işleyişlerinin bileşeni olan bir bölgede yer almaktadır. Ancak Bursa'daki doğu-batı doğrultulu kırıkların boylarının küçük olması, kentte büyük deprem olasılığını azaltır. Bursa'da deprem yapabilecek kırıklar, Uluabat-Bursa, Kuzey Anadolu Kolu, Eskişehir-Mudanya-Trakya kırıklarıdır. Bu durumda Kuzey Anadolu Kırığı'nın üzerinden Anadolu'nun batıya göçünün yüzde 77,7'sini Marmara kolu almaktadır. Çok parçalı kısa dallardan oluşan güney (Bursa kolu) ile orta kol (Gemlik-İznik) arasında dirilik olarak çok ayrılık olmamasına karşın Gemlik orta kolu, güney Bursa koluna göre daha az etkindir. Bursa ile Gemlik kollarında, kuzey göçlük kolundaki gibi bir deprem oluşturacak birikim ancak binlerce yılda bir gerçekleşebilir. Bu durumda Bursa bölgesindeki kırıkların daha küçük depremlerle kırıldığı söylenebilir. Bu da orta büyük (6-7 arası) depremlerle oluşmuş geçmiş yıkımlar, düzlüğün oynaklığı ile yapı niteliğine bağlıdır."

 

"ÇANLAR 2033'TEN SONRA ÇALMAYA BAŞLAYACAK"

Ercan, Kuzey Marmara'da beklenen depremin Bursa'yı da etkileyeceğini aktararak şunları kaydetti: "Ne var ki Bursa'nın deprem davranışı kötü olan Nilüfer düzü ile Yenişehir düzüne doğru yayılması, ürperticidir. Bursa'da kısa sürede deprem olacağını gösteren herhangi bir jeofizik kanıt yoktur. Türkiye'de 2011 Van depreminden beri büyük deprem olmamıştır. Dolayısıyla Türkiye, bir orta-büyük deprem yapacak gerginliktedir. Bursa'daki bu küçük depremin İstanbul depremiyle bir ilgisi yoktur. Kuzey Marmara'da bir gerginlik birikmektedir. Kırmaya çalıştığı kesim, Marmara Ereğlisi ile Silivri önlerindeki kırılmayan parçadır ancak kırabilmesi için F=6 milyar giga tonluk bir güçle bastırması gerekir. Bu değere 2045 yılları dolayında ulaşılması beklenmekle birlikte çanlar 2033'ten sonra çalmaya başlayacaktır."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.