Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’dan marka çıkar

Yazının Giriş Tarihi: 27.09.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.09.2016 00:00
Kentimizin çok özellikli yeni yaşam merkezinin adını araştırdım öncelikle… Tarihe altın harflerle yazılmış bir devletin adını taşıyan, çağının önde gelen felsefecilerini, tıp adamlarını, matematikçilerini ve gök bilimcilerini yetiştiren Endülüs adı ilgimi çekti…

Biraz tarihe dönelim…

İber Yarımadası’nda kurulan Endülüs Emevi Devleti’nin en parlak zamanları olan 756 ile 1031 yılları arasında dünyanın çekim merkezlerinden biri olduğunu biliyorum. Kurtuba (bugün Cordoba) şehri, Bağdat ve Kahire'den sonra Dünya'nın üçüncü önemli bilim merkezi haline geldi o zamanlar. Bu dönemde günümüz Avrupa bilim ve sanatının bazı temelleri Endülüs'te atıldı. Yine o dönemde Avrupa'nın genelinde sadece papazlar ve liderler okuma yazma bilirken; Endülüs'te halkın neredeyse tamamı okuma yazma biliyordu. Şehircilik ve şehir kültürü döneminin çok önüne geçmişti. Kültürel farklılıkların zenginlik olarak algılandığı bir çağ… Endülüslerin egemenliği altındaki topraklarda yaşayan Sefarad Yahudileri de o zamanlar en güzel yıllarını geçirdiler İspanya’da.

Çalkantılarla geçen 400 yılın ardından İspanya kralı III. Felipe22 Eylül 1609 tarihli bir fermanla 1610-1614 yılları arasında İslam dinine bağlı olan ‘Müdeccenler’ adı verilen halkı İspanya'dan kovdu. Çoğu cami, kümbet, medrese, köşk, saray ve eşsiz yapılar yıkıldı veya tahrip edildi. Müslümanlar kadın, çocuk fark etmeksizin katledildi veya İspanya dışına göç etmeye zorlandı. 300 bin kadar ‘Müdeccen’, vatanlarını terk ettiler. Böylece Müslümanların İspanya'daki izi de büyük oranda silinmiş oldu. Döneminde Dünya'nın en önemli kütüphanelerinden biri haline gelen Grenada'daki kitaplık yok edildi. Babü'r-Remle Meydanı'nda 1 milyon cilt kitap yakıldı…

Bu konuda ünlü Fransız fizikçi Pierre Curie, 20. yüzyıl başlarında şunları söylemişti; ‘Müslüman Endülüs'ten bize 30 kitap kaldı, atomu parçalayabildik. Şayet yakılan bir milyon kitabın yarısı kalsaydı çoktan uzayda galaksiler arasında geziyor olacaktık.

İşte böylesine büyük bir medeniyetin adı şimdilerde Endülüs Park olarak Bursa’da yaşatılıyor.

Büyük bir alış veriş ve yaşam merkezi. 60 milyon dolarlık harcama yapan iki ortak Mustafa Barutçuoğlu ve Mehmet Ziya Aslan’ın yeni markası…

2 bin araçlık otoparkı, onlarca mağazası, yiyecek içecek alanları, yazlık sineması, az elektrik ve su kullandıkları için aldıkları Leed Gold Sertifikası, ailelerin çocuklarıyla birlikte girebilecekleri aile tuvaletleri, gün ışığından azami oranda yararlanılan geniş mekanları hemen dikkatimi çekti.

Alışveriş merkezinin çatısı camla kaplı ve açılıp kapanabiliyor… Bu bölüm aynı zamanda yazlık sinema olarak planlanıyor. Minderlere uzanarak, yiyeceğiniz elinizde Türk filmleri izleyebileceksiniz.

Mağazalar konsept olarak çok özel… H&M Bursa’da ilk kez burada yer istemiş ve gelmiş… Dünyaca tanınan onlarca marka gördüm. A ve A Plus kesimin yanı sıra hemen herkesin kesesine uygun fiyatlarla hemen her şeyi satın almak mümkün… Günlük müşteri girişi 10 bin kişiyi bulmuş bile. Gerçekten eğlenmek, alışveriş yapmak ve dinlenmek isteyenlere uygun bir yer.

Barutçuoğlu ve Aslan’ın birliktelikleri Bursa’dan yeni bir marka çıkmasını sağlayabilir. Alışveriş ve 250 konutluk rezidans için ellerinden gelenin en iyisini yapma gayretinde olduklarını gözlemledim. Rezidansta sadece 93 daire kalmış… Fiyatlarını sordum; “Balat fiyatları” dediler… Demek ki 250 bin liradan başlayan fiyatlara rezidans satıyorlar. Binalar akıllı ve son derece kaliteli. İDO ve BUDO 15 dakikalık mesafede. Bursaray 3-5 dakika yürüme mesafesinde.

Endülüs Park, ailece gezilebilecek, dünya lezzetlerinin yer aldığı, her anlamda markaya ulaşılabilecek yeni bir yaşam merkezi. Balat’a yapılacak yeni kavşaklardan sonra otomobili olanlar daha da rahat edecek.

Alaçatı Muhallebicisi, Ömür Et, Kahve Durağı, Nanun, Simit Sarayı, Vitamin Cafe, Starbucks, Ministry Of Cafe, İskender, Kahve Dükkanı ve Demlik gibi gıda ve içecek mekanlarının yanısıra;

Flormar, Joker Baby, Karaca Home, Roma Kuaför, Teknosa, Hüseyin Sümer, Joker Toy’s, Detay Optik, Yves Rocher, Atasun, Flo, Penti, Gratis, Sarar, Madame Coco, Blackspade, Hotiç, Lufian, Blue Diamond, Demor Home, Rahat Yaslan, Mikasa Motor, Turkcell, Yataş, E-bebek, LC Waikiki, Migros, Mavi Giyim, İpekyol, Kader Gişesi, Jolly Tour gibi bildik markalarla buluşmak şimdi çok daha kolay.

Endülüs Park’la tanışın, tiryakisi olacaksınız…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.