Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’daki konut fiyatları ve dolardaki artış

Yazının Giriş Tarihi: 16.02.2015 00:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.02.2015 00:27

 

Aslında dolar kurunun psikolojik sınır sayılan 2.50 TL düzeyine ulaşması bekleniyordu ama seçimlere daha yakın bir sürede olabileceği ifade ediliyordu.

Bundan sonra dolar kurunun 2.20-2.25 aralığına gerileme ihtimalinin çok zayıf olduğu da dillendirilirken, kısmi gerileme olsa bile her durumda 2.50 seviyesinde kalacağı görüşü hakim.

Bu durum, kişi başı gelirimizin düşüşünden tutunda dış borcun TL karşılığının artmasına ve ihracatçının rekabet şansının daha da zorlaşmasına kadar pek çok yönden hepimizi ilgilendiriyor.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Ekonomide kırılganlıkların hala söz konusu. Merkez Bankası'nın güvendiğimiz, ehil bir ekibi var. Merkez Bankası doğru karar alıyor” açıklaması yapıp “Tek yetki Merkez Bankası’ndadır. Bunun hükümet açısından günlük bir tartışma konusu olmaması gerekir. Günlük siyasi polemik haline gelirse, o ülkede risk primi ve faizler yükselir” demişti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Merkez Bankası’na güvenlerinin tam olduğunu söyledi.

Son dönemlerde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya, siyasilerden gelen tepkiler üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Merkez Bankası’na olan güvenimiz tamdır” mesajı verdi. Şimşek, “Önemli olan Türkiye’nin rasyonel bir zeminde doğruları yaparak yoluna devam etmesi” dedi.

Bu tartışmalar sürüp, değerlendirmeler yapılırken, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından yayımlanan raporda, Merkez Bankası üzerindeki baskının Türkiye'nin kredi notuyla uyumsuz olduğunu açıklandı. Raporda, "Türk ekonomisi yurtdışı borçlanmaya bağlı. Kurumlar üzerindeki baskı kredi notu üzerinde de baskı yaratıyor. Merkez Bankası'nın üzerindeki baskı kredi notu ile uyumlu değil. Türkiye hala yabancı yatırımcının psikolojisine bağlı. Kurdaki oynaklığın artması finansman üzerinde risk yaratıyor" ifadeleri dikkat çekti.

Dolar kuru artışı bir de dış ticaret yönüyle ekonomimizi ilgilendiriyor.

Örneğin otomotiv ana sanayinde yapılan ihracat tutarının neredeyse yüzde 70’inin ithal edilen ürünlerin işlenmesi sonucunda yapılabildiği dile getiriliyor. Yani bazı sektörlerde ihracatın ithalata bağımlılık oranının yüksek olması nedeniyle dolar kurunun artmasının dış ticaretimizi de olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiliyor.

Hafta sonunda çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa’ya gelen ve ilçe Odalar ile Borsaları ziyaret eden, Bursa Ticaret Borsası’nın kahvaltı programına katılıp BTB’nin Bursa Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığı işbirliği anlaşmasına şahitlik eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, Türkiye'nin yaptığı ihracatın yüzde 65'ini mal mukabili satış olduğunu ve bunun bir takım sıkıntılar doğurduğunu söyledi.

Birde işlediği ürünün hammaddesini yurtdışından dolarla ithal edip iç pazarda TL üzerinde satanların şikayetleri var tabii ki…

O nedenle döviz kuru dalgalanmalarını bu dönemde yakında takip ediyoruz.

* * *

GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Ocak ayı raporu yayınlandı. İkinci el ve yeni konutlara yönelik olarak Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'de yapılan çalışmanın sonuçlarına göre, Ocak ayında bir önceki aya göre Bursa'da konut fiyatlar yüzde 0,79 azalırken, metrekare başına konut kiralarının fiyatları değişmedi.

Geçen ay konut fiyatları Adana’da yüzde 1.87, İstanbul'da yüzde 1,13, Ankara'da yüzde 0,85, Antalya'da yüzde 0,60, İzmir'de yüzde 0,36, Kocaeli'nde yüzde 0,08 arttı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.