Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da yeni kurulan-kapanan firmalar

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2015 07:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2015 07:31
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), yılın ilk 7 ayına ilişkin kurulan-kapanan firma istatistiklerini açıkladı. Bu yılın Ocak-Temmuz ayları arasında ülke genelinde 69 bin 900 yeni firma kuruldu, 20 bin 865 firma kapandı. Geçen yılın aynı dönenine göre yeni kurulan firma sayısı yüzde 15.9 oranında, kapanan firma sayısı da yüzde 4.2 oranında azaldı.

Bu yılın ilk 7 ayında Bursa’da ise 2 bin 141 firma kurulup, 538 firma ticari faaliyetine son verirken, 161 firma da ticari faaliyetine son vermek üzere tesfiye işlemi başlattı. Geçen yılın aynı döneminde Bursa’da 2 bin 114 firma kurulmuş, 598 firma kapanmış ve 300 firma da tasfiye işlemi başlatmıştı. Buna göre bu yılın ilk 7 ayı ile geçen yılın ilk 7 ayı arasında Bursa’da yeni kurulan firmalarda yüzde 1.28 artış olurken, kapanan firmalarda yüzde 10’luk bir azalma meydana geldi.

Böylece Bursa, yeni kurulan firmalardaki artış oranı itibariyle 8. sıradaki yeriyle İstanbul, Ankara ve İzmir’in önünde yer aldı.

* * *

SERBEST BÖLGELER

Dünya genelinde dış ticaret altyapısının önemli kurumlarından birisini de serbest bölgeler oluşturuyor. Genel olarak serbest bölgeler, ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerler olarak tanımlanmaktadır.

Ülkemizdeki serbest bölge çalışmaları Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde, o yıllarda Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesindeki Serbest Bölgeler Dairesi Başkanlığı’nda görevli rahmetli Yalçın Alaybeyoğlu ve daha sonra ekonomiden ve dış ticaretten sorumlu Bakan olarak görev yapan Kürşat Tüzmen tarafından başlatıldı ve ilerleyen yıllarda ülkemizde 19 serbest bölge kuruldu.

3218 sayılı Kanunla kurulan serbest bölgelerde, ihracata yönelik yatırım ve üretimin teşvik edilmesi, doğrudan yabancı yatırımların ve teknoloji girişinin hızlandırılması, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek amacıyla çalışmalar yapıldı. Son olarak 2014 verileriyle ülkemizdeki 19 serbest bölgenin ticaret hacmi 23 milyar dolara ulaştı.

Bu kapsamda, Celal Sönmez’in başkanlığında dönemin Bursa Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi tarafından Gemlik’te kurulan ve 2001’de hizmete giren Bursa Serbest Bölgesi de Bursa ekonomisine ve bilhassa dış ticaretinin gelişmesine önemli katkılar sağladı. Halen Bursa Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren firmalarda 7 bin 940 kişi istihdam ediliyor.

Zaman içerisinde serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalara tanınan vergisel avantajlar sınırlandırılınca serbest bölgelerde durağan bir dönem başladı. Şimdilerde serbest bölgeler yeni yasal düzenlemeler bekliyor…

Serbest bölgeler yeni düzenleme bekleyedursun, Bursa’nın da gündeminde olan sağlık serbest bölgesi, turizm serbest bölgesi gibi oluşumlar gündeme geliyor.

Son olarak Ege Serbest Bölgesi Genişleme ve Süre Uzatımı Protokolü ile Aliağa Serbest Bölgesi için Gaziemir ESBAŞ'da düzenlenen törene katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir, Balıkesir, Muğla, Antalya ve Aydın'da, “Turizm Ticaret Serbest Bölgeleri” kurulacağının müjdesini verdi.

* * *

YENİ EKONOMİK VERİLER

Bu hafta TÜİK, TCMB, BDDK gibi kurumlar yeni ekonomik verileri açıklayacaklar.

Bugün Konut Satış İstatistikleri, yarın Sektörel Güven Endeksleri ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı, Çarşamba günü Sanayi İşgücü Girdi Endeksleri ile Yapı İzin İstatistikleri, Perşembe günü Kredi Kartı Harcamalarına İlişkin İstatistikler ile Tüketici Kredilerine İlişkin İstatistikler ve Cuma günü de Ekonomik Güven Endeksi, İnşaat İşgücü Girdi Endeksleri ve Konut Fiyat Endeksi açıklanacak.

Bunlara ilişkin değerlendirmelerimizi de ilerleyen yazılarımızda paylaşacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.