Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da özel sektörün yeni yatırımları…

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2015 00:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2015 00:59

 

Geçenlerde Bursa’da ekonomik durum daha iyi diye belirttim ve yapılan çek-senet ödemelerinden, açılan-kapanan firmaların durumundan örnekler verdim.

Yine Bursa için özel sektörün yeni yatırımları da bunu gösteriyor…

Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre yılın ilk 3 ayında Bursa’da 49 yeni yatırım teşvik aldı.

Listenin başında her zamanki gibi tekstil (11) yatırımları bulunuyor ve liste, eğitim (9), hizmetler (5), orman ürünleri (4), plastik (3),  metal (3), tarım-hayvancılık (3), enerji, madencilik, otomotiv yan sanayi, deri, gıda, makine ve turizm sektörlerindeki yatırımlarla devam ediyor.

Bu özel sektör yatırımlarının 30’u komple yeni yatırım, 14’ü tevsi ve 5’i de modernizasyon olmak üzere toplam sabit yatırım tutarları yaklaşık 440 milyon TL. Bu yeni yatırımlar tamamlandığında bin 538 kişiye daha iş imkanı sağlanmış olacak.

Konuyla ilgili kısa birkaç notu eklemek isterim…

Bursa’ya 9 yeni özel okul daha yapılıyor. Toplam 7 bin 600 öğrencinin eğitim görebileceği bu okulların sabit yatırım tutarları 67 milyon TL olacak ve 890 öğretmen istihdam edilecek.

Firma isimleri bende kayıtlı olan bu yeni yatırım kararlarıyla, yine Bursa’ya hem de Karacabey’e doğru, serada tarımsal üretimin yapılacağı, damızlık sığır yetiştiriciliği ve kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile birlikte yumurta ve yem üretiminin yapılacağı 3 farklı yeni gıda tarım hayvancılık yatırımı yapılıyor.

Bu bölümü şöyle özetleyelim, Bursa yatırıma doymuyor, tekstil geleneksel üretim alanı ama yeni yatırımlar gıda tarım ve hayvancılık alanına…

* **

Türk Patent Enstitüsü 2014 yılında en çok yerli patent başvurusu yapan firmaları ve kurumları açıkladı. İlk 30 şirket ve kurum arasında 3 tane de Bursa firması bulunuyor ve bunların ikisi de ilk 10’da…

2014 yılı itibariyle Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ’nin 64, Durmazlar Makina AŞ’nin 41 ve Bosch Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 15 patent başvurusu bulunuyor. Bilhassa, ülkemizin ilk yerli tramvayı olan İpekböceği’nin imal eden Durmazlar Makine’nin bu başarısı tebrik edilmelidir…

Bu konuya bir cümle daha ekleyelim, 2014 yılında en çok yerli patent başvurusu yapan ilk 30 firmalar ve kurumlar arasında İstanbul Üniversitesi, Zirve Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Uygulama Araştırma Merkezi ve İstanbul Teknik Üniversitesi olmak üzere 6 üniversite bulunuyor. Bilmem anlatabildim mi?

* **

MTM Medya Takip Merkezi ile Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından düzenli olarak her ay yapılan medya analizine göre yaklaşan genel seçim, ekonomi basınının gündemini belirlemede etkili oldu. Siyasal partilerin vaatleri daha çok ekonomi üzerinde yoğunlaştı. Döviz piyasalarındaki hareketlilik, altın ve petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki dalgalanmalar gibi konular gündemde öne çıktı.

İş dünyasına yön veren STK’lar arasında TOBB 10 bin 633 haberle listenin ilk sırasında yer alırken, KOSGEB ikinci ve TÜSİAD da üçüncü oldu. Nisan ayında en çok konuşulan kurum ve kuruluşlar arasında BUSİAD 11. sırada yer bulan Bursa’nın tek kurumu oldu.

Lafla algı oluşturmak yerine gerçekten iş yapanların farkı ortaya çıkıyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.