Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa’da özel sektörün teşvikli yatırımları…

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2014 09:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2014 09:23

 

Bursa yeni yatırıma doymuyor ve sanayi kendisini yeniliyor. Bu sonuca şuradan vardık ki, bu yılın ilk 2 ayında Bursa’daki 39 yeni yatırım kararı Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklendi ve teşvik belgesi aldı.

Teşvikli yeni yatırımların toplamı yaklaşık 260 milyon lirayı buluyor.

Sözün başında, Bursa’nın ekonomide ve bilhassa üretimde önemli bir merkez olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu durum sadece bugünün başarısı değil, geçmiş dönemlerdeki yöneticilerin kararları da etkili elbette. Tabii ki vebali de onların… Bugünkü yöneticilerin ise Bursa’yı geleceğe hazırlamaları gerekiyor. Çünkü Bursa, özel sektörü cezbedici yönüyle yatırımlarda durmak bilmiyor. Bu durumdan artık geri dönüş de yok…

Şimdi gelelim ilk 2 aydaki özel sektörün yeni yatırımlarına…

Bursa’ya yapılması kararlaştırılan ve teşvik belgesi alan 39 yeni yatırımın 14’ü komple yeni yatırım, buna karşılık 18’i ise tevsi yatırımı durumunda.

Bu bir yerde Bursa’daki sanayi kendisini yeniliyor anlamına gelebilir. Bu dönemdeki diğer yeni yatırımların 4’ü modernizasyon, 2’si ürün çeşitlendirme ve 1’i de entegrasyon yatırımı.

Tevsi yatırımların sektörel dağılımına baktığımızda bunların 6’sının tekstil, 6’sının otomotiv yan sanayi ve 6’sının da diğer sektörlere dağılmış durumda.

Bursa’nın ana sektörleri olması yönüyle elbette normal bir durum ama yeni yatırım yerine mevcutların yenilenmesi ve tevsi ise dikkat çekiyor.

Yine bu dönemde Bursa’dan teşvik belgesi alan 14 komple yeni yatırımın 3’ü tekstil, 3’ü ağaç orman ürünleri ve mobilya sektörlerinde dağılırken, tarım, cam, otomotiv yan sanayi, makine, eğitim, enerji, gıda ve plastik sektörlerinde 1’er yeni yatırım olduğu görülüyor.

Yukarıda yer alan Bursa’daki sanayi kendisini yeniliyor tespiti, teşvikli tevsi yatırımların komple yeni yatırımlardaki istihdam ve sabit yatırım tutarı verileriyle karşılaştırıldığında da ortaya çıkıyor.

Buna göre,  teşvik belgeli 18 tevsi yatırımın sabit yatırım tutarı 151.3 milyon lira olmasına karşın 14 komple yeni yatırımın sabit yatırım tutarı ise 83 milyon lira düzeyinde kalıyor. Bu durum istihdamda da aynı. 18 tevsi yatırımda 383 kişiye yeni iş alanı yaratılırken komple yeni yatırımlardaki istihdam sayısı 271’de kalıyor.

Yeni yatırımlar tamamlandığında Bursa’da 700 kişiye daha iş imkanı yaratılmış olacak.

Bu yeni iş imkanı bir ölçüde yeni göçü de beraberinde getirecek. İşte onun için geleceğe hazırlanmak önemli diyoruz…

Bu dönemde Özel İnegöl Mobilya Organize Sanayi Bölgesi Teknik Okulu AŞ’nin 720 öğrenci kapasiteli okul için aldığı teşvik en dikkat çekici olarak ön plana çıkıyor. Yine bu dönemde, araç üstü yük taşıyıcı portbagaj ve rüzgar türbini pervane göbeği gibi spesifik ürünlerin imali için teşvik belgesi alan Bursalı firmalar bulunuyor.

Takip eden aylardaki teşvikli yatırımların Bursa’daki durumunu izlemeye devam edip yeni bilgileri paylaşacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.