Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk eylemci kefalet yatana kadar tutuklu kalacak

Rusya’nın St. Petersburg şehri Primorski Bölge Mahkemesi, bugün görülen davada 19 Eylül’den bu yana tutuklu olan Greenpeace üyesi Türk eylemci Gizem Akhan’ın 2 milyon ruble (61 bin 500 dolar) kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmasına...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 15:13
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türk eylemci kefalet yatana kadar tutuklu kalacak
Rusya’nın St. Petersburg şehri Primorski Bölge Mahkemesi, bugün görülen davada 19 Eylül’den bu yana tutuklu olan Greenpeace üyesi Türk eylemci Gizem Akhan’ın 2 milyon ruble (61 bin 500 dolar) kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Kefaletin hesaba yatırılmasının ardından Gizem, Türkiye’ye dönebilecek ve tutuksuz olarak yargılanma süreci devam edecek.

Mahkemenin kararını değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, sonuçtan memnun olduklarını, ancak Gizem’i götürememekten dolayı da üzüldüklerini söyledi. Onur, “Keşke bu davanın bir sonucu olsaydı. Bir süre daha içerde durmak zorunda kalacak. Keşke alıp götürebiliyor olsaydık. Ama inşallah alacağımız zaman da gelecek. Önemli olan burada Gizem’in yalnız başına kalmaması. Greenpeace de sahip çıkıyor ama kendi ülkesinde dostları, biz milletvekilleri olarak sahip çıkıp kamuoyunun gündemini de birazcık buraya yönlendirmek ve iktidarın da dikkatini çekmek istedik. Bunu da başardık herhâlde. Bundan sonra Dışişlerimiz, elçiliğimiz gerekli desteği verecektir. Biz de takipçisi olacağız.” dedi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de yaptığı açıklamada adil yargılama ilkelerinin ihlal edildiğini savundu. Cihaner, “Sonuçta tutuklulukla ilgili değerlendirme bizi çok sevindirdi. Umuyorum ki mahkemenin esası da suçlamanın düşmesiyle sonuçlanacaktır. Çünkü üzerlerine atılan eylem barışçıl bir gösteri eylemi.” ifadelerini kullandı.

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da yaptığı açıklamada Gizem’i hiçbir şiddete bulaşmamış eylemci olarak tanımladı. Ağbaba, “Gizem ‘Çevreyi korumak bir yaşam hakkıdır, benim hakkımdır’ dedi. ‘Bunu yapmamak suçtur’ dedi. Serbest bırakıldığı için çok mutluyuz. Umarım en kısa sürede sonuç alınır ve Türkiye’ye döner.” şeklinde konuştu.

Gizem’in serbest kalması için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a bir mektup gönderirken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye-Rusya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz da mahkemeye kadar gelerek Gizem’e destek verdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.