Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Tek çare sigaradan uzak durmak”

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Resul Özbek, KOAH başta olmak üzere bir çok hastalığın sebebinin sigara olduğunu belirterek, “Tek çare uzak durmak.” dedi. Toplumda daha çok KOAH olarak bilinen Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı,...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 10:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“Tek çare sigaradan uzak durmak”
Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Resul Özbek, KOAH başta olmak üzere bir çok hastalığın sebebinin sigara olduğunu belirterek, “Tek çare uzak durmak.” dedi.

Toplumda daha çok KOAH olarak bilinen Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı, ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığı. KOAH Havayollarını daraltan ve solunumu güçleştiren KOAH için en önemli risk faktörü sigara. Pipo, puro ve birçok ülkede yaygın olan tütün tüketiminin diğer yolları da risk faktörleri arasında. En önemli etken sigara ancak iş yeri ortamındaki tozlar ve kimyasal maddeler (buhar, iritan maddeler, dumanlar) ve iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme ve ısınma amacıyla kullanılan organik yakıtların (odun, tezek vb) yol açtığı iç ortam hava kirliliği de KOAH için neden oluşturabiliyor.

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü alışveriş merkezinde düzenlediği etkinlikle KOAH’ın ne olduğunu ve gelişim aşamalarını vatandaşlara anlatırken açılan stantta Bursalılara solunum fonksiyon testi uygulanırken broşür dağıtılarak gereken önlemler aktarıldı. Bursa İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Resul Özbek, şu bilgileri verdi, “KOAH nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. KOAH oluşumunda en önemli risk faktörleri tütün kullanımı, ev içi hava kirliliği (özellikle evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan duman), çeşitli gaz ve tozlara çevresel veya mesleki maruz kalmalar olarak sıralanabilir. Hastalık müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilinir.”

“40 YAŞ ÜSTÜ TEDBİRLİ OLMALI”
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediğini açıklayan Uzm. Dr. Özbek, her yıl 3 milyon kişinin bu hastalık nedeni ile öldüğünü söyledi. Türkiye’de KOAH’ınen önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olduğuna vurgu yapan l Özbek,“Türkiye’de 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Oysa basit ve ağrısız bir test olan ‘nefes ölçüm testi’ ile kişinin KOAH olup olmadığı kolayca saptanabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Açılan standı görünce duygulu anlar yaşayan Mehmet Atay isimli vatandaş ise çocuk yaşta başladığı sigara yüzünden KOAH rahatsızlığına yakalandığını söyledi. Esenevler Mahallesi’nde oturduğunu ve 70 yaşında olduğunu söyleyen Mehmet Atay arkadaş çevresinin kurbanı olduğunu belirtti.
Mehmet Atay, “Ben 13 yaşında sigaraya başladım. Etrafımda gördüğüm ve birçok arkadaşımın içtiği dumanı matah bir şey zannettim. Ayrıca bakın burada Halk Sağlığı Müdürü ekibini toplamış gelmiş sigaranın ne kadar kötü bir illet olduğunu anlatıyor. Ekibi maşallah son derece bilgili insanları uyarıyorlar. Ben çocuk yaşta bu illete başladığımda bırakın yetkililerin uyarmasını ailemiz bile gereken ilgiyi göstermedi. Ben hastalıkla uğraşıyorum ve herkesi uyarıyorum. Yaşınız kaç olursa olsun sigara yada tütünden uzak durun kullanan arkadaşınızdan dostunuzdan uyardıktan sonra uzak durun.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.