Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ahıska sürgünü Ardahan'da yad edildi

Ardahan'da Ahıska Türkleri'nin sürgüne gönderilişinin 69. yılı yad edildi. 1944 yılında köylerinden alınan Ahıska Türkleri, vagonlar içinde hayvanlarla birlikte Orta Asya bozkırlarına sürüldü. Ahıskalılar, unutulmamanın mutluluğunu...

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2013 18:07
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2013 18:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ardahan'da Ahıska Türkleri'nin sürgüne gönderilişinin 69. yılı yad edildi. 1944 yılında köylerinden alınan Ahıska Türkleri, vagonlar içinde hayvanlarla birlikte Orta Asya bozkırlarına sürüldü. Ahıskalılar, unutulmamanın mutluluğunu yaşıyor. Etkinlik çerçevesinde konuşan ve kendisi de sürgüne maruz kalan Seyfettin Dayıoğlu sürgünü anlattı.

Doğma büyüme Ahıskalı olan Seyfetttin Dayıoğlu, sürgün yıllarını anlattı. Dayıoğlu, ''Beni bugünkü günde kırk dört yılında topladılar meydana. Bu günler benim gözümde hala canlıdır. Askerler etrafımızı sarmıştı, Rus askerleri. Toplantı oldu. Askerler topladılar bizi, bir yere bekliyoruz ki araba gelsin. Gece saat beşte altıda arabalar geldi. Yüklediler bizi arabalara. Vagonlara iki büklüm koydular bizi. Yeme içme yok. Yirmi üç saatte bir mola vererek götürdüler bizi. Ölen olduğu zaman hemen oracıkta vagondan aşağıya attılar. Biz iki yüz köy idik. Şimdi kimse kalmadı oralarda. Yirmi üç gün yol gittik. Sibirya'ya gittik. Soğuk günler. Bu kasım ayının on dördü on beşi. Geldim, altı senedir Gori köyünde yaşıyorum. Bugün çok memnunum büyük Türkiye arkamda. Benim evimde her gün Türkler var." dedi.

Ardahan Ahıskalılar Derneği Başkanı Olgun Sarıkamış ise ''Bu sene ikincisini düzenlemiş olduk. Muharrem ayına denk geldiği için de aşure dağıtımı yaptık. Ahıskalılar 1944, bugün 14 kasımda, 'iki saat içerinde neyiniz var neyiniz yoksa al' denilip sürülen bir toplumdur. Ve 1956 yılında Stalin'in ölümünden sonra, Ahıskalıların suçsuz yere sürüldüğü anlaşılmış. Fakat hakları iade edilmemiştir. Halen daha şu anda on iki ülkede sürgün hayatı yaşamaktadırlar. Maddi durumları genelde kötüdür. İyi olanlardan az önce konuşmamda belirttiğim gibi aileden uzak olmaları sebebiyle mutluluk getirmemektedir. Ne düğünlerinde ne neşeli günlerinde ne de cenazelerinde bir araya gelememektedir. Biz Ardahan Ahıskalılar Derneği olarak bu tür organizasyonları destekliyoruz. İstiyoruz ki bir daha anma programı düzenlemeyelim. Ardahan’a da şu anda halen sürgünde olan Ahıska Türklerini yerleştirmeyi planlıyoruz. Köy şeklinde yerleştirme zor olabilir, fakat bir pilot uygulama şeklinde belediye başkanımız ve valimizle görüştük. 8-10 aileyi ilk etapta yerleştirmeyi planlıyoruz. Bu bahar aylarında yerleştirmeyi planlıyoruz. Resmi prosedürlerini ayarlıyoruz. Komisyonumuzu oluşturduk."

Törene; Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksal, Ahıska federasyonları ve dernekleri, Ahıska'dan gelen misafirler ve vatandaşlar katıldı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.