Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hazine’den dolandırıcılık ikazı: Sigorta için arayanlara itibar etmeyin

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, vatandaşların bazı telefonlardan arandığını, “Geçen sene size bedava sigorta yaptırılmış. Bu sene sigortanızı yenilememiz gerekiyor, kredi kartı bilgilerinizi verir misiniz?”...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 10:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç, vatandaşların bazı telefonlardan arandığını, “Geçen sene size bedava sigorta yaptırılmış. Bu sene sigortanızı yenilememiz gerekiyor, kredi kartı bilgilerinizi verir misiniz?” denilerek dolandırıldığını ifade etti.

Ahmet Genç, bu tür telefonlara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

Konu ile ilgili Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) açıklamalarda bulunan Ahmet Genç, belirledikleri dolandırıcılık vakalarını savcılığa bildirdiklerini aktardı; “Bu, kredi kartını talep edenler sigortacı ya da acente değil; bunlar Hazine'den ruhsatlı insanlar değil, dolayısıyla kendi bilgilerini asla vermesinler bize de bildirimler bulunabilirler biz onlara tavsiye verebiliriz. Kesinlikle bilgilerinizi vermeyin, kartınızdan para çekiyorlar.” dedi.

Tamamlayıcı sağlık sigortaları çerçevesinde bir düzenleme yapma gereğinin duyulduğunu belirten Ahmet Genç, bu sene ilk defa özel sağlık sigortasıyla ilgili yönetmelik çıkarıldığını söyledi.

Yeni yönetmelikle getirilen özel sağlık sigortacılığındaki bazı sıkıntıların giderildiğini dile getiren Genç, şöyle konuştu:

“Yenileme garantisi vardı bunun çerçevesi netleştirildi. Yenileme garantisi vermeden önce risk analizini iyi yap sigorta şirketlerine dediğimiz bu, ama bir kere yenileme garantisine girdikten sonra artık teminat daraltmasına gidemezsin. İnsanlar 60 yaşına geldikten sonra insanları hayal kırıklığına uğratma bunu yaptık. Beyana dayalı formaları insanlar dikkat etmeden dolduruyor. Geçmişte bir hastalığım yoktu diye. Sonradan da bir hastalık çıktığı anda sigorta şirketi diyor ki senin aslında bir hastalığın varmış ben bir ödeme yapmıyorum. Bu tür sorunların önüne geçmek için vatandaş eğer kendi geçmiş sağlık bilgilerinin alınmasına müsaade ederse şirketler buna itibar edecekler ilave bir muayene isterlerse şirketler kendileri ödeyecek ama vatandaş sağlık verisini şirketin görmesini istemezse şirket buna rağmen bir muayene isterse vatandaş kendi ödeyecek o muayene parasını. Çünkü verileri görmesine izin vermediği için böyle bir adil kural getirildi.”

Sağlık sigortası veren şirketlerin risk analizi yaparken kişinin yaşına ve sağlık geçmişine bağlı olarak yapıldığını anlatan Sigortacılık Genel Müdürü Genç, Türkiye’de 35 civarında şirketin sağlık sigortası verdiğine işaret etti.

BES’TE ÖDEMELER 3 TÜRLÜ OLACAK

2013 yılında Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılımın çok arttığını ifade eden Ahmet Genç, BES’e devlet katkısı başladığında ilk 10 ayda 330 bin civarında katılım olurken, bu yılın ilk 10 ayında 800 bini aşkın katılımın olduğunu açıkladı.

Genç, BES’teki ödemeler hakkında şunları söyledi::


“Bunların hak ediş süreleri var. En az 3 yıl kalmalı ki yüzde 15 hak etsin. 6 yıl kalırsa yüzde 35’i hak ediyor, 10 yıl kalırsa yüzde 60’ı hak ediyor. 10 yıl artı 56 yaşı beklerse yüzde 100’ü hak ediyor. Örneğin BES’E 40 yaşında başvurdunuz. 50 yaşınızda 10 yılınızı doldurdunuz. Çıkmayıp 56 yaşını beklediniz yüzde 100 hak etmiş oluyorsunuz. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) internet sayfasında 3 tane yöntem var biriken paranızla ilgili. Örneğin 100 bin liranız var bunu toplu bir şekilde çekebilirsiniz. İkinci olarak ‘Programlı Geri Ödeme’ diye bir ödeme yöntemi var. Derseniz ki bunu ben her ay bin lira olarak alayım. Geri kalan para yine nemalanmaya devam eder. 100 binin bin lirasını çektiniz 99 bin lira nemalanmaya devam eder. Paranız bitinceye kadar programlı geri ödeme alabilirsiniz. Üçüncü yöntem ‘Yıllık Gelir Sigortası’ dediğimiz yöntem var. Bizim bildiğimiz klasik seçenekler var ömür boyu maaş seçeneği de olabilir. Bu belli bir risk içerdiği için alacağınız para programlı geri ödemeden daha az olabilir. Üçüncü seçenekte ikinci emekli maaş olarak alabilirsiniz. Yıllık gelir sigortası almanız için o şirkette o ürünün olması lazım. Yoksa paranızı toplu çekip bu hizmetin bulunduğu başka bir şirkete yatırarak yıllık gelir sigortası alabilirsiniz.”

SİGORTACILARIN ŞİKAYET ETTİĞİ KKT’Yİ HAZİNE, AVRUPA STANDARTLARINA UYGUN BULUYOR

Trafik sigortacılığı hizmeti veren şirketler daha çok Kaza Tespit Tutanağı (KKT)’nın sadece beyana dayalı olmasından şikayetçi. Sigortacılar bazı kötü niyetli insanların yüzde 100 suçlu olmasına rağmen yalan beyanla yüzde 100 mağdur olduklarını belirterek sigorta şirketlerini dolandırdığından dert yanıyor. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Ahmet Genç ise uygulamanın 2008 yılında başladığını ve Avrupa standartlarına uygun olduğunu vurguladı.

Genç, “KKT’nin özü maddi kaza yapan vatandaşların polis gelmeden kendi aralarında anlaşmaları olarak yer alıyor. Buradaki amaç hem polisi meşgul etmemek, hem de vatandaşa güven unsurunu yerleştirmek. Tutanaklarda görüşlerin uyumlu olması gerekmiyor. A ve B araçları kaza yaptıysa herkesin kendi yeri var kendi görüşlerini yazıyor. Bu görüşler birbirine aykırı da olabilir, sonradan kimin kusurlu olduğuna dair süreçler var. Tüm amaç iki kişinin anlaşmasında bitiyor. Fotoğraf çekebiliyorsa, çektikten sonra arabaları kenara çekip anlaşmaları başlayabilir. Sigorta Suistimallari Bilgi Paylaşım Merkezi (SİSBİS) diye bir büro oluşturuldu. Oraya da bu şekilde aldatma tehlikesi olan riskli gördükleri durumları sigorta şirketlerinin bilmesi kuralı getirildi. Çok fazla kaza yapan 2 ay içinde 8 defa kaza yapmış mesela burada riski yüksek kuşku duyuluyor. Burada pahalı prim uygulamasına gidiliyor.” diye konuştu.


SİGORTACILARI DOLANDIRAN VATANDAŞA 3 YIL İLA 7 YIL HAPİS

Önceden sigorta şirketlerini aldatan dolandırıcılara 2 yıl hapis cezası verildiğini ancak sigorta şirketlerinin talebi üzerine ceza tabanını 3 yıla çıkardıklarını anlatan Ahmet Genç, “Önceden 2 yılı az buluyorlardı, bilişim suçlarına paralel olsun istiyorlardı o gerçekleşti aynı bilişim suçları gibi 3 yıla çıktı. Hakikaten dolandırıcılık varsa zaten mahkemeye başvurulmalı ve kanunda bunun için 3 yıldan 7 yıla kadar ceza söz konusu. Nitekim Ceza tabanı 2 yıldı bu sene 3 yıla çıkarıldı, ağırlaştırıldı. Sigorta şirketlerinin şikayeti üzerine gerçekten dolandırıcılık tespit edilirse hapis cezası uygulanır.” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda vatandaşlara ısrarla BES’e kayıt olmalarını tavsiye eden Genç, don mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte çiftçilere de tarım sigortası yaptırmaları hususunda uyarıda bulundu.

HANGİ SİGORTACI HANGİ ARALIKTA PRİM ÜCRETİ UYGULUYOR SORGULANABİLİYOR

Türkiye’de 59 tane sigorta şirketi olduğunu belirten Sigortacılık Genel Müdürü Genç, “1 Ekim’den itibaren tüm şirketlere son 30 günün en yüksek ve en düşük poliçe fiyatlarını beyan etmelerini söyledik. Ankara otomobil olarak internetten bir araştırma yaptıklarında en düşük fiyat en yüksek fiyat son 30 günde ne olduğunu sorgulayabiliyorlar.” bilgisini verdi.







En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.