Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mersin'de gıda sektörü ASİAD'ın iş geliştirme platformunda buluştu

Mersin'de Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) organizasyonunda Anadolu Sanayici İşadamları Federasyonu (ANSİFED) işbirliğinde düzenlenen Gıda İş Geliştirme Platformu sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Programa 11 ilden 37...

Haber Giriş Tarihi: 02.11.2013 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 02.11.2013 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Mersin'de gıda sektörü ASİAD'ın iş geliştirme platformunda buluştu
Mersin'de Akdeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) organizasyonunda Anadolu Sanayici İşadamları Federasyonu (ANSİFED) işbirliğinde düzenlenen Gıda İş Geliştirme Platformu sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Programa 11 ilden 37 TUSKON üyesi işadamı derneğinin gıda sektörü temsilcileri katıldı.

    Yenişehir Fuar Alanı'nda düzenlenen platforma Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, CHP Mersin Milletvekilleri Vahap Seçer ile Aytuğ Atıcı, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz'ün yanısıra çok sayıda dernek temsilcisi ve sektörü temsil eden işadamları katıldı.
    
    Programda konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, 2023’teki cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en güçlü ilk 10 ekonomisi olma yolundaki Türkiye'nin yürüyüşünde bu buluşmaların anlamlı ve değerli olduğunu söyledi.
Birlikte rahmet olduğunun gelenek ve inancımızdan geldiğine dikkat çeken Güzeloğlu, "Birlikte hareket etmekte bereket olduğu inancının bugünkü çağdaş yönetimde olmazsa olmaz değerde birleşmenin gerekliliğiyle buluştuğu, gelenekten geleceğe yol alan ülkemizin bu buluşmalarda değer ve anlam kazanacağına inanıyorum." dedi.

    Bu buluşmalarda sektörel işbirlikleri temelinde küresel rekabetin olmazsa olmaz koşullarının daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Güzeloğlu şöyle devam etti: "Güçbirliğinin oluştuğu bölgesel ölçekte aynı alanda üretim yapan işyerlerinin, kurum ve kuruluşların birbirleriyle eksiklik anlamında daha açık gözlenip doğruya yönlendirilip önemli kazanımlar sağlandığını biliyorum. Çok değerli katılımcılarla Türkiye'nin başarılı markalarını uluslararası rekabette tecrübelerini, bilgilerini bir birlerine aktaracaklar. Buluşma bu anlamda herkes için önemli paylar içeriyor."

    ANSİFED Başkanı Ahmet Coşkun ise platforma Adana, Aksaray, Niğde, Konya, Nevşehir, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi illerden katılanların olduğunu söyledi.

    Federasyon ve derneklerinin Türkiye ve dünya çapında büyük organizasyonlar yapmaya çalıştığını vurgulayan Coşkun, "Bugün de ASİAD'ın Gıda ve İş Geliştirme platformunu birlikte açıyoruz.
Bu toplantılar çok önemli işler içi bir başlangıç oluyor. Bu tür organizasyonların devamlı yapılmasını arzuluyoruz." diye konuştu.
    
    Bu konuda Mersin'in önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Coşkun şöyle devam etti: "Daha önce Mersin'de inşaat sektörüyle ilgili ve Adana'da da tekstil sektörüyle ilgili programlarımız oldu. Mersin gıda konusunda önemli potansiyele sahip. Gelişme potansiyeli yüksek. Son dönemde belki insan yaşadığı şehrin içinde bazı şeyleri fark etmez. Mersinde de dışarıdan bakınca çok güzel şeyler olduğu kesin. Dışarıdan pek çok insan bu bölgeye yatırım yapmak istiyor. Yabancıların da çok sayıda mülk aldığını görüyoruz. TUSKON olarak önem ve değer verdiğimiz Mersin'de bu tür programları fırsat buldukça yapma gayretinde olacağız."

    ASİAD Başkanı Emin Rıdvan Oğuz da gıda sektörünün ekonominin önemli yapı taşlarından bir olduğunu vurguladı. Dünyada artan rekabet ve küreselleşmenin her sektörde olduğu gibi gıda sektöründe de birçok değişime neden olduğunu anlatan Oğuz, "Bu gelişim ve değişimler sektörde faaliyet gösteren firmalar için dünyaya açılarak büyüme hedefini öne çıkarmaktadır. Dolayısıyla firmaların kendisini geliştirmesi açısından önem arz eden markalaşmanın önemini gıdada artırmakta. Strateji, yol haritaları geliştirilmesi ilgili hazırlıklar yapılması ileride gelişmeyi sağlayacak. Potansiyeli yüksek sektörde ürün çeşitliliği de öne çıkmakta. Üreticiyle ürünün işlenerek piyasaya çıkmasında rol alan ticari ağ içinde satın almacı ve üreticiyi bir araya getirmekte. Yerli ürün tercihi ülke ekonomisine katkı sağlamakta" şeklinde konuştu.

    Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (MTSO) Şerafettin Aşut da işadamları arasında düzenlenen bu tür buluşmaların önemli olduğunu kaydetti.

    BERKSAN: KURUMSALLAŞMA ŞİRKETLERİN DEVAMI İÇİN ÖNEMLİ

    Tecrübe paylaşım konuşmaları çerçevesinde platformun konuğu ise Kar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Berksan oldu. Berksan 42 yıllık sektörün içinde tecrübelerinin önemli bir bölümünün gıdada olduğunu söyledi. Gıda sektöründe yatırım yapacakların önce Türkiye’de eğilimi araştırması gerektiğini anlatan Berksan
"Ne kadardır tüketiliyor? Nereye kadar tüketim çıkabilir? Dünyada tüketimi nedir? Teknoloji nereye gidiyor? Hammaddeler uygun mu? Bizim tüketim alışkanlıklarımız bunu kabul eder mi? Araştırmak lazım." dedi.

    Bilinmeyen hiçbir işin yapılmaması gerektiğinin altını çizen Berksan kurumsallaşmaya dikkat çekti. Kurumsallığın bir şirketin devamı için çok önemli olduğunu vurgulayan Berksan, kişiye göre yürütülen işlerde o kişi giderse şirketin biteceğini söyledi. Kurumsallaşınca maliyetlerin artacağı için belli bir ölçeğe gelmeden kurumsallaşma adımının atılması gerektiğini ifade eden Berksan, "Kurumsallaşma kadar aile şirketleri de bizim geleceğimizi müspet ya da menfi yönde etkiler. Şirketler bir kişi tarafından yönetilmeli, diğerleri yardımcı olmalı. Anlaşmazlıklar hep küçük sorunlardan çıkar. Şirketin devamlılığı ve sağlıklı gelişmesi adına önemli bir konu." şeklinde konuştu.

    Gıda sektörünün diğer sektörlerden farkını anlatan Berksan şunları söyledi: Gıda sektöründe spekülatif kazanç yoktur. Ekonomi iyiye giderken inşaat yapan çuvalla kazanır. Enerji, otomotiv kazanırken gıda sektörü yüzde 5-10 kazanır. Ekonomi çok kötüye gidince diğer sektörler sıkıntı yaşarken, çıkış yolu bulamayan şirketler varken gıda sektörü yine çalışmasına devam eder ve yüzde 5-10 arası kar eder. Böyle istikrarlı bir tarafı vardır."

    Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun sponsor firmalara plaket vermesinin ardından kurdele kesimi yapılarak stantlar gezildi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.