Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Davutoğlu: Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde paradigmatik değişim yaşandı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde son 10 yılda paradigmatik bir değişimin yaşandığını belirtti. Davutoğlu, "Komşularla sıfır sorun ilkesini geçmişte eleştirenler bugün bu ilkeye sahip çıkarak...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 12:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde son 10 yılda paradigmatik bir değişimin yaşandığını belirtti. Davutoğlu, "Komşularla sıfır sorun ilkesini geçmişte eleştirenler bugün bu ilkeye sahip çıkarak bizi eleştirmeye kalkışıyor." dedi.

    TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda ele alınan Dışişleri Bakanlığı bütçe görüşmesinde Ahmet Davutoğlu bir sunum yaptı. Bugün Rusya’ya gidecek olan Başbakan Erdoğan’a refakat edecek olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun olağan çalışma saatinden daha erken toplanmasından dolayı Komisyon üyelerine teşekkür ederek başladı sunumuna. Uluslararası ve bölgesel değişimin Türk dış politikasındaki ana prensipler çerçevesinde son yıl içinde yaşanan gelişmelerden söz eden Davutoğlu, küresel alanda Birleşmiş Milletler’de (BM) reform çabalarının sonuçsuz kalmasının ciddi sıkıntılara neden olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

    Davutoğlu, "Böyle kritik değişim ve kriz ortamı içinde Türkiye’nin son 10 yılda 3 ayaklı restorasyonu başarıyla uyguladığını kaydederek ‘‘Birincisi, demokrasi temelli siyasal restorasyon. Çevremizde şuanda 6-7 ülkede siyasal krizler yaşanırken, Türkiye’de özellikle demokrasi eksenli reformlarla hem siyasal meşrutiyet zemini güçlendirilmiş hem de demokrasi temelli vatandaşlık bilinci sağlam temellere oturtulmuştur." dedi. Davutoğlu, ekonomik kalkınmaya dayalı restorasyonun da katkısıyla Türkiye’nin aktif bir dış politika ile bölgesel ve küresel etkinliğini arttığına dikkat çekerek ‘‘Son bir aylık dış politika trafiğine baktığınızda dahi, Türkiye’nin bölgesel ve küresel alandaki etkinliğini ortaya açıkça koyuyoruz.’’ şeklinde konuştu.

    "SIFIR SORUN POLİTİKASI, SAĞLAM TEMELLERE OTURUYOR"

    Türkiye’nin AB üyelik sürecinde yaşanan tıkanmayı son yaşanan gelişmelerle aşıldığını ifade eden Davutoğlu, NATO içinde Türkiye’nin rolünün arttığına vurgu yaptı. ABD ile ilişkilerin şeklinin ‘model ortaklığa’ dönüştüğünü kaydeden Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde paradigmatik bir değişimin yaşandığını belirtti. Davutoğlu, ‘‘Kim ne söylerse söylesin, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinde son on yılda paradigmatik bir değişim yaşanmıştır. Komşularla sıfır sorun ilkesini geçmişte eleştirenler bugün bu ilkeye sahip çıkarak bizi eleştirmeye kalkışıyor. Şunu ifade edeyim: Bu ilke sağlam temellere oturmuştur. Komşu ülkeler kriz yaşamadıkça da zaaf göstermemiştir.’’ sözlerine yer verdikten sonra Azerbaycan, Rusya, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Gürcistan, Irak’la son dönemde yaşanan ikili ilişkilerde yaşanan gelişmeleri aktardı.

    SURİYE’DE 3 AŞAMALI TÜRKİYE POLİTİKASI

    Üç komşu ülke ile sıkıntıların bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, bunların Suriye, Güney Kıbrıs ve Ermenistan olduğunu belirtti. Kıbrıs’ta kalıcı barışı temin etmek için iki ayaklı politika sürdürdüklerini kaydeden Davutoğlu, Ermenistan konusunda ise 'Kafkaslarda barış vakti' tabirini kullanarak bölgesel barış için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

    Ortadoğu’daki değişim rüzgarından en olumsuz etkilenen ülkenin Suriye olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye’de olarak 3 aşamalı politika takip ettiklerini aktardı. Davutoğlu, "Türkiye, ilk bir yıl içinde Suriye ile ikili angajman yürüttü. Ancak bunda başarısız kaldığımızda Suriye yönetimi halkına baskılar yapınca bölgesel angajmana yöneldik. Yaklaşık bir yıl Arap Ligi, İran ve Mısır’la çözüm bulmaya çalıştık. Son olarak da küresel angajman yoluna gittik." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.