Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karzai: ABD’ye güvenmiyorum ancak güvenlik anlaşmasına ihtiyaç var

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, kabile ileri gelenleri ve politikacılardan oluşan Afgan Halk Meclisi’nde (Loya Jirga) yaptığı konuşmada, ABD’yle hayati güvenlik anlaşmasının imzalanması gerektiğini ancak iki ülke arasında çok...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 11:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, kabile ileri gelenleri ve politikacılardan oluşan Afgan Halk Meclisi’nde (Loya Jirga) yaptığı konuşmada, ABD’yle hayati güvenlik anlaşmasının imzalanması gerektiğini ancak iki ülke arasında çok az güven olduğunu bildirdi.

Yaklaşık 2 bin 500 kişiden oluşan geleneksel meclis Loya Jirga, Karzai ve ABD’nin, Amerikan askerinin Afganistan’daki varlığının NATO kuvvetlerinin 2014’te çekilmesinin ardından alacağı şekil için vardığı anlaşmayı görüşmek üzere toplandı.

Karzai, "ABD’ye güvenim iyi değil. Ben onlara güvenmiyorum, onlar da bana güvenmiyor. Geçtiğimiz 10 yıl onlarla mücadele ettim ve onlar da bana karşı propaganda yaptı." dedi.

TÜRKİYE, ABD’YLE ANLAŞMA İMZALAMAMIZA TARAFTAR

Cumhurbaşkanı Karzai, ABD ile güvenlik anlaşması konusunda Türkiye’nin taraftar olduğunu da söyledi.

Güvenliliğin Afgan halkının en büyük arzusu olduğunu aktaran Karzai, "Türkiye ve bazı İslam ülkeleri, bizim ABD ile güvenlik anlaşmasını imzalamamızı istiyor, ancak İran istemiyor." diye konuştu.

Karzai, ABD’nin ev arama teklifini reddettikten sonra Dışişleri Bakanı John Kerry’nin telefonla aradığını söyledi. ABD isteklerinde ısrar eden Kerry’nin, Afganistan devletine bir yazı gönderileceğini söylediğini bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından gönderilen yazıda, "İkili güvenlik anlaşmasının imzalanması, iki ülke arasındaki ilişkilerde ve ABD ile Uluslararası Güvenlik Destek Gücünün (ISAF) Afganistan’da görevlerini sürdürmesinde yeni bir sayfa açacak." ifadeleri yer aldı.

Mektupta yazan ifadeleri okuyan Karzai, "ABD askerleri arama yapmak için hiçbir Afgan vatandaşın evine giremeyecek. Ancak istisnai durumlar hariç. Bir ABD askerinin hayatı tehlikede ise veya birisi tarafından kaçırılıp bir eve saklanmışsa arama izni verilmeli." şeklinde konuştu.

Anlaşma taslağını tartışacak Afgan Halk Meclisi, Amerikan askerlerinin, Afgan güçleriyle birlikte Taliban’la mücadele etmesi için kalıp kalmayacağına karar verecek.

Taliban, geleneksel Loya Jirga’yı ‘maskaralık’ diye niteleyerek kınadı. İsyancılar, 2011’de çadırda toplanan meclise iki roket atmış ancak delegeler yara almadan kurtulmuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.