Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bakan Güler: Mardin 100 yıl önceki haline dönecek

Mardin’de çeşitli ziyaretlerde bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan 50 yıllık Bayraktar Oteli'nin yıkım törenine katıldı.MUSİAD toplantısının ardından Mardin Valisi...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2013 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2013 16:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bakan Güler: Mardin 100 yıl önceki haline dönecek
Mardin’de çeşitli ziyaretlerde bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan 50 yıllık Bayraktar Oteli'nin yıkım törenine katıldı.
MUSİAD toplantısının ardından Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve AK Parti Milletvekili Abdurrrahman Akdağ ile birlikte yaklaşık 2 milyon TL’ye kamulaştırılan Bayraktar Oteli'nin yıkımı için ilk kazmayı vurdu.

Yıkım töreninde bir açıklamada yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Tarihi Dönüşüm Projesi ilke hedeflerinin Mardin’i betondan arındırılmış olarak 100 yıl önceki haline dönüştürmek olduğunu belirtti.
Mardin'de son 3 yılda çok değerli bir yıkımlar gerçekleştirdiklerini belirten İçişleri Bakanı Güler, ”Mardin’in geleceği adına çok önem verdiğimiz Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında bugüne kadar 19 kamu binası olmak üzere toplam 34 tane beton bina yıktıklarını söyledi. Proje kapsamında şu ana kadar 8 binanın yıkımı devam ettiğini ifade eden Bakan Güler, ”20 binanın kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Birinci caddede 62 binayı yıkacağız. Çok kısa bir zamanda 140 bina yıkılacak. Asıl hedef Tarihi SİT alanında daha önce tespit edilen 700 beton binayı yıkmaktır.” dedi.

Projenin amacının Mardin birinci caddedeki tarihi SİT alanında bulunan tarihi dokuyu bozan bütün çarpık yapılaşmayı kentin bütünlüğünü ve özgünlüğünü bozan eklentileri ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Bakan Güler sözlerine şöyle devam etti: ”Mardin’in gerçek mimarisini ortaya çıkaracağız. Önümüzdeki günlerde 2 tane mahallenin naklini gerçekleştireceğiz. Bu şekilde bu Tarihi Dönüşüm Projesini tamamlayacağız. Hedefimiz UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası'na girmektir. Şu an Mardin aday listesi için dosyasını hazırlıyor. Yalnız yıkımla bitmiyor, sokak ve sağlamlaştırma projesi var. 640 dükkânın sokak sağlamlaştırma projesi için 9 milyon Euro‘luk bir kaynak ayrıldı. Eylül 2014 tarihinde bu projeyi tamamlayacağız. 60 yıllık yeraltı şebekesini değiştirdik. Mardin’i mimari anlamda özü ile buluşturuyoruz.“

Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında 50 yıl önce Mardin’de yapılan ilk oteli yıkmak için burada bulunduklarını hatırlatan Bakan Güler, ”6 katlı binanın 4 katını yıkıyoruz. Yaklaşık 2 milyon kamulaştırma bedeli ödendi. Bizim hedefimiz Mardin’deki turizmi geliştirmektir. Turizm, Mardin’in hazinesidir. Dünyada eşi benzeri olmayan bir kente sahibiz. Bizim hedefimiz 5 milyon turisti Mardin’e çekmektir. Özellikle çözüm süreci ile beraberinde getirdiği bu huzur ortamı içerisinde turizmde bir hareketlilik getirdi. Geçtiğimiz yıl 138 bin geceleme yapıldı. Bu yıl ilk 10 ayında 150 binli kayıtlara ulaşıldı. Mardin’de 5 bin yatak kapasitesi var. Bunun 2 bin 200’u turistik belgelidir. Bunun da artmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Daha sonra İçişleri Bakanı Muammer Güler, Mardin Müzesi'nde sergilenen Türkiye'nin en büyük Mushaf-ı Şerif sergisi açılışını yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.