Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gizem kefaletle serbest bırakıldı

Rusya’nın St. Petersburg şehri Primorski Bölge Mahkemesi, bugün görülen davada 19 Eylül’den bu yana tutuklu olan Greenpeace üyesi Türk eylemci Gizem Akhan’ın 2 milyon ruble (61 bin 500 dolar) kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmasına...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Gizem kefaletle serbest bırakıldı
Rusya’nın St. Petersburg şehri Primorski Bölge Mahkemesi, bugün görülen davada 19 Eylül’den bu yana tutuklu olan Greenpeace üyesi Türk eylemci Gizem Akhan’ın 2 milyon ruble (61 bin 500 dolar) kefalet karşılığında tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Kefaletin hesaba yatırılmasının ardından Gizem, Türkiye’ye dönebilecek ve tutuksuz olarak yargılanma süreci devam edecek.

HAKSIZLIĞI KABULLENMEK ÇOK ZORDU

Mahkeme sırasında basın mensuplarına kısa açıklamada bulunan Gizem, kötü şartlarda kaldığını söyledi. Gizem, “En yakın zamanda görüşmek üzere. O kadar bir kaç cümleyle anlatılabilecek gibi değil ki. Bu yoğunlukla toparlamak zor. Destekler sayesinde iyiydim, güçlüydüm. Moralim hep ama tabi ki kolay değil yani.

Özgürlüğümün alınmış olması, irademizle bir yerden bir yere adım atamamak çok zordu. Tabiî ki fiziksel koşullardan çok kaldığımız hücre bilmem ne değil sorun olan. Onlar da iyi değildi ama içinde bulunduğumuz o haksızlık ve kabullenememe çok zordu. Ama dışarıdaki desteklerle iyiyim.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Arktik bölgesinde petrol çalışmalarını protesto eden 30 Greenpeace üyesi arasında bulunan Gizem Akhan, 19 Eylül’de tutuklanarak Murmansk şehrine götürülmüştü. 26 Eylül’de hakim karşısına çıkan Gizem, diğer eylemcilerle birlikte 24 Kasım’a kadar tutuklu olarak yargılanmasına karar verilmişti. 12 Kasım’da St. Petersburg şehrine nakledilen eylemcilerden 20’den fazlası çıkarıldıkları mahkemelerce kefaletle salıverildi. St. Petersburg SIZO 5 tutukevinde bulunan Gizem’in birkaç gün içinde Türkiye’ye dönmesi bekleniyor. 24 yaşındaki Gizem, Rusya’nın el koyduğu Arctic Sunrise gemisinin mutfağında staj yapıyordu.

DAVUTOĞLU’NDAN LAVROV’A MEKTUP

Mahkeme öncesi Twitter’dan değerlendirmede bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı’na mektup yazdıklarını ve konuyu yakından takip ettiklerini yazdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştireceği 21-22 Kasım ÜDİK zirvesi için St. Petersburg’a gelecek Davutoğlu açıklamasında, “Rus meslektaşım Lavrov’a mektup yazarak beklentilerimizi ilettim. Gizem’le ilgili süreci bundan sonra da yakından takip edeceğiz.” diye yazdı. Dışişleri Bakanı, Gizem’in ailesi ile telefonda görüştüğünü ve St. Petersburg Başkonsolosu’nun da konuyu yakından takip ettiğini söyledi.

St. Petersburg kentinde görülen mahkemeye gelerek dava sürecini takip eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye-Rusya Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı Salih Kapusuz yaptığı açıklamada, Rusya ile Türkiye’nin her alanda ilişkilerinin çok üst düzeyde devam ettiğini, Rus yargısının beklenilen kararı vereceğini ümit ettiğini ifade etti. Kapusuz Türkiye Cumhuriyeti devletinin kimliğini taşıyan herkese sahip çıkmanın görevleri olduğunu belirtti. Kapusuz, Gizem’e ülkesine kısa sürede dönmesi temennisinde bulundu.

CHP’DEN GİZEM’E DESTEK

CHP adına mahkeme sürecini takip eden CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Gizem’in ve diğer Greenpeace üyelerinin serbest kalması ile ilgili mecliste bir çalışma yaptıklarını, CHP grubunun büyük çoğunluğunun imzaladığı bir mektubu Rusya’ya gönderdiklerini söyledi. Onur, “Gizem ve diğer arkadaşlarını yalnız bırakmamak için geldik. Çevreci bir amaç için çalışan çocukların orantısız bir güçle alınıp aylarca hücrelerde bekletilmeleri doğru değil. Bu yüzden aileleri gibi onların yanında olmak ve moral vermek istedik.” dedi.

Gizem’e destek olmak ve adalet talebinde bulunmak için geldiklerini ifade eden CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de kendilerini partinin görevlendirdiğini, sadece kuzey buz denizindeki petrol aramaları için değil, dünyanın geleceği için yapılmış bir eylem olduğunu ifade etti. Eylemcilerin maruz kaldığı muamelenin doğru olmadığı eleştirisi getiren Cihaner, “Avrupa insan hakları sözleşmesi, Rusya’nın kendi iç hukuku ve uluslar arası sözleşmelere göre pasifist bir eylem. Adalet için geldik. Sizin de gördüğünüz gibi biber gazı yok, basınçlı su yok…” değerlendirmesinde bulundu.

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da yaptığı açıklamada Gizem ve arkadaşlarının dünyanın en barışçıl eylemini yaptığını kaydetti. Türkiye’de ve dünyada insanların hak arama eylemlerinde haksızlığa uğrayabildiği eleştirisi getiren Ağbaba, “Biz hem Türkiye’de hem de burada haksızlığa uğrayanların yanındayız. Gizem’in Türkiye’ye dönmesini umuyoruz.” temennisinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.