Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Grip mi yoksa soğuk algınlığı mı?

Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, soğuk algınlığı ve gribin sık sık karıştırıldığını ancak iki hastalığın da birbirinden farklı olduğunu belirtti. Yalçın, “Soğuk algınlığı ve grip arasındaki...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Grip mi yoksa soğuk algınlığı mı?
Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Arzu Yalçın, soğuk algınlığı ve gribin sık sık karıştırıldığını ancak iki hastalığın da birbirinden farklı olduğunu belirtti. Yalçın, “Soğuk algınlığı ve grip arasındaki en önemli fark soğuk algınlığında yüksek ateş ve genel durum bozukluğu gözlenmezken, gripte yüksek ateş, genel durum bozukluğu ve araya giren ikincil bakteriyel enfeksiyonların gözlenmesidir." dedi.

Uzman Dr. Arzu Yalçın, grip ve soğuk algınlığının farklarını anlattı. Yalçın, kışı karşıladığımız şu günlerde grip ve soğuk algınlığı vakalarında artış meydan geldiğini söyledi. Soğuk algınlığı, diğer adıyla nezlenin genellikle kış aylarında görüldüğünü aktaran Yalçın, “1'den fazla virüs bu hastalığa neden olabilir. 2 - 5 günlük kuluçka dönemi sonrası, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, yutak bölgesinde rahatsızlık hissi, öksürük, kırgınlık ve hafif baş ağrısıyla kendini gösterir. Tablo genellikle 1 hafta sürer. Genellikle ateşsiz seyreder. Titreme, boğaz ağrısı, boyunda büyümüş lenf nodu genellikle gözlenmez. Hastalık süresi 14 günü geçiyorsa ikincil bakteriyel enfeksiyonlar düşünülmelidir.” ifadelerini kullandı.

Gribin ise bir başka virüs olan İnfluenza'nın neden olduğu bir enfeksiyon olduğunu belirten Yalçın, “Oldukça değişik alt grupları olabilen bir virüstür. En önemli özelliği 39 - 40 C 'leri bulabilen ateşe sebep olabilmesidir. En yaygın belirtisi eklem ve kas ağrılarıdır. Ateş inatçıdır, eşlik eden şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda rahatsızlık hissi, baş ağrısı; hatta ishal, bulantı, kusma gibi mide - bağırsak belirtileriyle de kendini gösterebilir. Soğuk algınlığına göre çok daha ciddi bir enfeksiyondur. Pandemik yani dünya çapında salgınlar yapabilir. Geçmişte bu salgınlarda ciddi ölümler görülmüştür.” diye konuştu.

Yalçın, özellikle yaşlı, bakıma muhtaç, diyabetik, KOAH, astım, kronik kalp hastalığı gibi hastalıkları olanların, toplu yerlerde yaşayanların, sağlık ekibi gibi riskleri olanların aşı yaptırmasının gerektiğini söyledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.