Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Birisi çıkıp Allah rızası için Başbakan'a dershaneleri anlatsın”

Afyonkarahisar’daki dershane sahipleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dershaneler konusunda fena halde yanlış yönlendirildiğini açıkladı. Afyonkarahisar Dershaneleri Dayanışma Derneği (AF-DE-DER) öncülüğünde bir araya gelen dershane...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2013 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2013 13:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
“Birisi çıkıp Allah rızası için Başbakan'a dershaneleri anlatsın”
Afyonkarahisar’daki dershane sahipleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dershaneler konusunda fena halde yanlış yönlendirildiğini açıkladı.

Afyonkarahisar Dershaneleri Dayanışma Derneği (AF-DE-DER) öncülüğünde bir araya gelen dershane temsilcileri ve sahipleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir televizyon kanalında dershanelerle ilgili dile getirdiği konuların hiçbirisinin tutarlı tarafı olmadığını, birisinin çıkıp Başbakan'a dershane olayını anlatması istendi.

Uğur Dershanesi Afyonkarahisar Şube Müdürü Abdullah Taş, 37 yılını bu işe verdiğini ancak ilk defa duyduğu şeyler olduğun söyledi. Taş, “Allah rızası için birisi çıkıp şu dershane kavramını Başbakana çıkıp anlatsın. Dershane müfredatını ilk defa duydum. Bizler bir gün bile ders kitaplarının dışına çıkmış değiliz, bir kimya sorusunun bile dışına çıkmadık. 'En iyi kaynak okul kitabıdır' diyoruz. Dershaneler dershane değil de testhane gibi anlatıldı. Bizler hiçbir şey öğretmeyen sadece test tekniği veren insanlarmış gibi lanse edildi. Bu bizim son derece gururumuzu incitmiştir.” dedi.

Dershanelerde okul ortamı gibi 18-19 kişilik sınıflarda birinci önceliğin eğitim, ikincisinin de öğretim olduğunu belirten Taş, “Burada toplu bir yaşam vardır. Öyle ne olduğu belli olmayan iki üç kişilik çalışma odaları değil bunlar. Meslek liselerinde artık çita yükseldi, yoğun bir öğrenci geliyor. Fiyatlar bizde bin ile 3 bin lira arasında değişiyor. Biz okul olduğumuzda nasıl fakir fukarayı korumuş olacağız? Nasıl bu parayı almadan bu hizmeti verebileceğiz? Dershane öğretmenlerinin mülakatla atanması da imkansızdır. Şu anda 200 bin insan atanmak için sırada bekliyor. Bu bir haksızlık değilmidir? Mülakatı nasıl yapacaksınız? Ölçünüz ne olacaktır. Kriterleriniz nedir? Ayda 60 saat 3 bin lira para alıyoruz. Bir saatimiz 3,5-4 lira olan ücret okullarda 9 liradır. Bunun neresi ranttır. Bunca çalışma neticesinde ben anlamıyorum.” diye konuştu.


"AYLIK 5-6 BİN LİRA DERSHANE MALİYETLERİ ÇIKAR"

AF-DE-DER Başkanı Önder Artuk da, dershanelerin yıllık bin-3 bin lira asında ücret aldığını, kapatıldığında saatlik ücretlerin 150 liradan aşağı olmayacağını bununda sadece ayda 5-6 bin lira demek olduğunu kaydetti. Artuk, şunları söyledi: “Öğrenci ve velilerimiz daha iyi bir lise daha iyi bir üniversite hedeflediği sürece ders takviyesi yapan sınavlara hazırlayan ve rehberlik yapan çocuklarımıza güzel bir gelecek hazırlayan dershanelere olan ihtiyaç devam edecektir. Dershaneler eğitimde fırsat eşitliği sağlayan kurumlardır. Özel okula gidemeyen özel ders takviyesi alamayan öğrencilerin bilgi eksikliğini tamamlayan ayrıca yoksul öğrencileri, şehit ve gazi çocuklarını ücretsiz okutan kurumlardır. Dershaneler birer rant odağı kesinlikle değildir. Şimdi en ucuz özel okulun 10 bin lira olduğunu düşünürsek dershane fiyatları bin ile 3 bin lira arasında değişmektedir.”

Dershanelerin kapatılmasıyla bu ihtiyaç giderilemeyeceğinden maliyeye kazandırılan milyarca liralık ekonomi kayıt dışına kayacağını da belirten Artuk, 100 bine yakın öğretmen 30 bin civarında yardımcı elemanla istihdama çok önemli katkı sağlayan kurumların kapatılması durumda hafta sonlarında dershaneye gelen binlerce öğrencinin kötü ve yanlış alışkanlıklar edinmesini ortaya çıkaracağını anlattı.

Dershanelerin kapatılmasıyla velileri zor günlerin beklediğini ifade eden Artuk, “İki dersten özel bir ders alsa aylık 800 lira gibi bir rakam çıkıyor. Bunu 11 ders için aldığınızda ayda 5-6 bin lira gibi bir rakam çıkıyor. Yılda 50-60 bin lira kadar çıkabilir. Biz ceketini satıp çocuğunu okutan bir toplumuz. Ancak veliler bu işin altından nasıl kalkar bilemiyorum.” diye konuştu.

FEM Akademi Müdürü Halil Uslu da MEB’nin dershaneleri özel okula dönüştürme projesinin de hiçbir tutarlı tarafı olmadığını söyledi. Uslu, Afyonkarahisar’da bulunan hiçbir dershanenin özel okula dönüşmeye gücü olmadığını, zaten özel okulların kontenjanlarının yüzde 40'ının boş olduğunu söyledi. Uslu, Anayasa’nın teşebbüs hürriyetine aykırı bir durumun ortada olduğunu binlerce insanın ve öğrencinin mağdur edileceğini dile getirdi.

“ÖĞRENCİLER İSTENMEYEN ODAKLARIN ELİNE DÜŞEBİLİR”

Tahmaz Dil Dershanesi Sahibi Hasan Korkmaz da velinin yeterli bilgiyi alamadığına inanmasından dolayı çözümü sınıfın dışında aradığını anlattı. AB ülkelerinde dejenere olmuş kuşağı, gençleri tekrar topluma kazandırmak için milyarlarca dolar para harcandığına dikkat çeken Korkmaz, “Uyuşturucudan kurtarmak için yada onu bir meslek sahibi edebilmek için bu kadar para harcanıyor. Afyonkarahisar’da hafta sonları 6-7 bin öğrenci dershaneye gitmektedir. Bunların yarısını anne babanın yarısını kontrol edebildiğini varsayarsak geriye kalan 2-3 bin civarında öğrenci başıboş istenmeyen odakarın elinde harcanacak ve bir kuşak sonra bunun bedelini çok daha ağır bir şekilde ödeyeceğini düşünüyorum. Bugün dışarıda ders almaya kalksanız saati 150 milyon liradır.”değerlendirmesinde bulundu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.