Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Aliya İzzetbegoviç, sempozyumla anılıyor

Bosna-Hersek’in kurucu Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, vefatının 10. yılında başkent Saraybosna’da düzenlenen sempozyumla anılıyor.Bağcılar Belediyesi’nin, ilkini Bağcılar’da gerçekleştirdiği "Uluslararası Aliya İzzetbegoviç...

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2013 19:02
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2013 19:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Aliya İzzetbegoviç, sempozyumla anılıyor
Bosna-Hersek’in kurucu Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç, vefatının 10. yılında başkent Saraybosna’da düzenlenen sempozyumla anılıyor.

Bağcılar Belediyesi’nin, ilkini Bağcılar’da gerçekleştirdiği "Uluslararası Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu"nun ikincisi bugün başladı. İki gün sürecek sempozyuma Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (İUS) ve Aliya İzzetbegoviç Müzesi destek veriyor.

Sempozyumun bugünkü oturumlarında Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina Berberoviç, babasının komünizm döneminde kurduğu Genç Müslümanlar hareketi üyelerinin yargılanma sürecinden bahsetti. 1983’te evlerine baskın yapan istihbaratçıların pasaportlar, bazı kitap ve müsveddeler ile bir miktar dövize el koyduktan sonra babasını götürdüklerini anlatan Berberoviç, “Giderken ne yapmamız gerektiğini sordum. ‘Kitabı yayınlayın’ dedi. 'Doğu ve Batı Arasında İslam' kitabını kastediyordu. Yazdığı şeyler yüzünden tutuklanan insan, yazdıklarının yayınlanmasını istedi. En büyük savunmanın bu olacağını düşünüyordu.” dedi.

Mahkemede 14 yıl hapis cezası alan İzzetbegoviç, 5 yıl 8 ay hapis yattıktan sonra serbest bırakılmıştı. Sempozyuma Aliya ile birlikte hapishanede yatan Bosnalı milli şair Cemaludin Latiç, Aliya'nın eski arkadaşı Edhem Biçakçiç ve Mustafa Spahiç de katıldı.

Sempozyumda konuşan 'Genç Müslümanlar' Derneği Başkanı Edhem Bakşiç, derneğin sadece Bosna'nın geçmişi değil aynı zamanda geleceği olduğunu söyledi.

"10. Yılında Uluslararası Aliya İzzetbegoviç Sempozyumu"na başta Türkiye’den olmak üzere tanınmış siyasetçi ve bilim adamları katılıyor. Uzmanlar sempozyumdaki beş oturumdaki sunumlarda Aliya İzzetbegoviç’in bağımsız Bosna-Hersek Devleti’nin kuruluşu için verdiği mücadelesi ile hayatını anlatıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.