Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa trafiğe çıkan araç sayısı artışında birinci sırada…

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2017 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2017 00:06

Geçen sene bu günlerdeki yazılarımdan birisinde TÜİK’in ülke genelindeki motorlu kara taşıtlarına ilişkin verilerini değerlendirip Bursa’nın durumunu irdeletmiştim. O yazıda , “Yıllar itibariyle Bursa’daki motorlu taşıt sayısı artışlarına bakıldığında, özellikle 2010 ile 2015 yılları arasındaki dönemde, ülkemizde en çok taşıtın bulunduğu ilk 10 il arasında Bursa’nın trafikteki araç sayısı artış oranı itibariyle ikinci sırada yer aldığı görülüyor. Bu veriler de gösteriyor ki, Bursa’daki trafik yoğunluğu boşuna değil, sebep de bu” demişiz.

TÜİK bu yılın ocak ayı itibariyle motorlu kara taşıtları istatistiklerini yeniden açıkladı…

Bursa’da trafik yoğunluğu bakımından geçen seneden bu yana bir şey değişmezken veriler, araç sayısının hızla arttığını gösteriyor. Hem de Bursa, ülkemizde en çok motorlu araca sahip olan ilk 10 il arasında bu artış oranının en yüksek düzeydeki ili olup Bursa bu özelliği ile ilk sırada bulunuyor.

Durum şu…

Ocak ayı sonu itibarıyla Ülke genelinde trafiğe kayıtlı toplam 21 milyon 211 bin 701 adet taşıt bulunuyor. Bunların yüzde 53,8’ini otomobil, yüzde 16,4’ünü kamyonet, yüzde 14,2'sini motosiklet, yüzde 8,3’ünü traktör, yüzde 3,9’unu kamyon, yüzde 2,2’sini minibüs, yüzde 1’ini otobüs, yüzde 0,2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturuyor.

Araç sayısında İstanbul birinci (3 milyon 875bin 145), Ankara ikinci (1 milyon 790 bin 611), İzmir üçüncü (1 milyon 283 bin 432) ve Antalya dördüncü (977 bin 748) sırada.

Beşinci sırada olan Bursa’da ise Ocak ayı sonu itibariyle trafiğe kayıtlı 793 bin 912 adet motorlu kara taşıtı bulunuyor. Bursa’yı sırasıyla Konya, Adana, Mersin, Manisa ve Gaziantep takip ediyor. Toplam araç sayısı bakımından ilk beş il böyle sıralanmış olmakla birlikte araç sayısı artış oranındaki sıralamada Bursa birinci durumda.

Sadece 2016’dan 2017’ye Bursa’da toplam araç sayısı yüzde 7.7 oranında artmış. Yüzde 5.5 olan ülke ortalaması, İstanbul ve Ankara’da ise yüzde 6.1 düzeyinde.

Son bir yılda Bursa yollarında trafiğe çıkan otomobil sayısındaki artış oranı ise yüzde 10’a yaklaşmış.

Bursa’da trafiğe çıkan otomobil sayısı 5 yıl öncesine göre yüzde 40, 10 yıl öncesine göre de yüzde 87 oranında artmış.

2008 yılında Bursa’da 236 bin otomobil trafikte dolaşımdayken bu sayı günümüzde 440 bine çıkmış.

Bursa bu oranlarla başta İstanbul Ankara ve İzmir olmak üzere bütün illeri geride bırakmış durumda.

Evet, Bursa pek çok nimetlere sahip olmakla birlikte trafik yoğunluğu ve bunun sürekli artıyor olması ise külfeti…

Önümüzdeki günlerde Bursa’da bazı istikametlerde tek yön uygulamasının yürürlüğe gireceğine ilişkin bilgiler geliyor.

Belki de bir dönem Paris’ten Yeni Delhi’ye kadar dünyanın büyük kentlerinde uygulanan, 2000’li yılların başında İstanbul’da denenen tek-çift plaka uygulaması Bursa için de konuşulmaya başlanacak…

Bunlar için şimdiden bir şey söylenemez ama biline tek gerçek Bursa’da trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor ve Bursa yolları bu artışı kaldıramıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.