Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa siyaseti hareketlendi...

Yazının Giriş Tarihi: 20.08.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.08.2019 00:00

Bayram sonrası var olan boşluğu fırsat bilen siyasiler, kentte kritik buluşmalara imza atıyor. Olası erken seçim ihtimalini gündemine alan Milletvekilli potansiyeli taşıyan iş adamları ile sanayiciler kulislere girmeye başladı. Bursa İş Dünyasının özellikle Karacabey, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Orhangazi, Gemlik, İnegöl, Yenişehir ilçeleriyle yoğun bir iletişim içerisinde olduğu bilgileri sahadan geliyor. Ak Parti’nin son dönemde ilçelerde aldığı negatif sonuçları değerlendiren iş dünyasının hem yeni oluşumları değerlendirmek hem de mevcut statüdeki fırsatları sonuca çevirmek arzusu var. Olası erken seçimde, İyi Parti’nin kentte aktif olmadığını gören seçmen, yeniden MHP merkezli bir yöneliş içerisine girebilir.

CHP'nin dağ yöresinde son dönem ulusal gündeme yoğunlaşan Erkan Aydın ile yola devam edip etmeyeceği tartışma konusu olurken, dağ yöresinden CHP'ye ciddi adaylar çıkması bekleniyor. Özellikle yol sorununa çözüm üretilememesi dağ yöresinin hukukçu, mühendis ve iş adamı kimliklerini yeniden ön plana çıkardı. Ak Parti’nin dağ yöresinin sesine ne kadar kulak verip vermediği ise, bambaşka bir soru işareti olarak karşımızda duruyor.

Bursalılar Ankara yollarında…

Kabul etmeliyiz ki, erken seçim üç kesim de ciddi hareketlilik yarattı. İş dünyası, eski siyasiler ve yenilikçiler. İster iktidar ister muhalefet olsun kentte ki etnik kitleler yeniden ön plana çıktı. Doğu ve Güneydoğu nüfuslarının seçim gücünü gören siyasiler bu bölgenin kendilerinden en az 3 Milletvekili görmek istediğini iyi biliyor. Yine Balkan göçmenleri içerisinde en güçlü nüfusa sahip olan Bulgaristan göçmenleri, uğradıkları haksızlıktan kurtulmak istiyor. Ak Parti’nin yine Bulgaristan kökenli aday göstermemesi en az 1 Milletvekili kaybetmesine neden olabilir.

Bursa'da etkin bir nüfusa sahip Karadeniz iş dünyasının Milletvekili ötesinde Bakan çıkışı Ankara'da çok ses getiriyor. Karadeniz seçmeninin Bursa'da Erdoğan'ı hiç yalnız bırakmadığını vurgulayan iş dünyası Zekeriya Birkan'ın Bakan Yardımcısı yapılması ile tatmin olmayacak gibi… Ankara'da olası bir erken seçim öncesi gerçekleşecek kabine değişiminde Bursa'dan Karadenizli Bakan sürprizi yaşanabilir.

Ve yine en önemli kitle yerel dinamikler. Bu seçimler de Karacabey ve Mustafakemalpaşa en keskin çizgi. Önder Matlı sonrası ciddi bir siyasi boşluk yaşayan bölgede en aktif isim Mustafa Esgin. Son dönemde Esgin'in sahadan ve medyadan kopuk, kutuplaşma içerisinde bir çizgiye doğru sürüklenmesi muhalefetin bölgede etkinliğini arttırmasına neden oldu. Muhalefetin bölgede Milletvekilli arayışları hız kazandı.

Arnavutların, Recep Altepe kırgınlığı halen etkisini sürdürüyor. Bu olumsuz sürecin telafisi adına Ak Parti’nin bölgeden Sanayici Milletvekilli çıkarması olasılığı yüksek. Yine CHP ile MHP 'de bu yönde atakta. Doğu ve Güneydoğu seçmenine inildiğinde seçenekler artıyor. Son dönem yanlış politikalar ile CHP'ye kayan Yıldırım ve Osmangazi seçmeninin gönlünü kazanmak zor gibi. Yine Gürsu'da yerel yönetim hataları ciddi bir sorun olarak büyümeye devam ediyor.

Gürsu'da var olan Ak Parti yetersizliğini telafi etmek yine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a düştü. Hac vazifesi sonrası ilk ziyaretini Gemlik'te darp edilen Gürsu'da ikamet eden Gazi Ömür Karaman'a gerçekleştiren Aktaş, gönül aldı. Gürsu'nun özellikle Yıldırım seçmeni açısından önemli bir kriter olduğunu vurgulamak gerekiyor.

Ak Parti’nin olası erken seçime gitmekten başka şansı olmadığını yinelemekte fayda var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, belli bir kesimin kayyum atanan Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri üzerinden yürüttükleri 'antidemokratik uygulama' çıkışını da en iyi bu şekilde cevaplayabilir. Kısacası erken seçim, Erdoğan'ın ulusal ve küresel çapta gövde gösterisine dönüşebilir…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.