Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa'nın 3 aylık ihracat performansı

Yazının Giriş Tarihi: 03.04.2017 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.04.2017 00:06

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Verileri “İhracatta Bahar Bereketi” olarak duyuran TİM’in açıklamasına göre, Mart ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 artışla 13 milyar 616 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Atılım yılı ilan ettiğimiz 2017 yılında ihracatımız güçlü bir şekilde artmaya devam ediyor” dedi.

Buna göre Ocak-Şubat-Mart aylarındaki ihracat artışı yüzde 6,7 olurken, son 12 aylık ihracat da bir önceki yıla göre yüzde 2,4 artışla 144 milyar 877 milyon dolara ulaştı.

Bu verilerden sonra yılın ilk çeyreğinde en çok ihracat yapılan ilk 5 il olan İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Gaziantep arasında Bursa’ya baktığımızda, Bursa’nın ikinciliğini koruduğunu görüyoruz.

TİM’in açıkladığı ihracatçı firmaların kanuni merkezleri bazındaki listesine göre, 3 aylık dönemde Bursa’dan toplam 3 milyar 434 milyon dolarlık ihracat yapılmış ve önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,6 oranında artış var. Bursa, geçen senenin ilk çeyreği ile bu yılın aynı dönemindeki ihracat artış oranında da ikinci durumda. Bu yılın ilk çeyreğinde geçen seneye göre ihracat artış oranları Kocaeli’nde yüzde 32,5, Bursa’da yüzde 17.6, İstanbul ve İzmir’de yüzde 6.3, Gaziantep’te ise yüzde 4.9 olmuş.

* * *

İhracatın yüzde 70’i 10 ülkeye

En çok ihracat yapılan iller sıralamasında İstanbul’dan sonra ikinci olan Bursa’dan yılın ilk 3 ayında 165 ülkeye ihracat yapılmış durumda.

Bu ülkeler arasında 532 milyon dolarlık ihracat ile İtalya ilk sırada yer alırken İtalya’yı 508 milyon dolarlık ihracat ile Almanya, 361 milyon dolarlık ihracat ile Fransa, 207 milyon dolarlık ihracat ile İspanya ve 176 milyon dolarlık ihracat ile İngiltere takip ediyor. Liste Romanya, ABD, Polonya, İran, Belçika diye devam ediyor.

Bursa’dan bu 10 ülkeye yapılan ihracat toplamı Bursa ihracatının yüzde 70’ine karşılık geldiği bilgisini de ayrıntı olarak eklemek isterim.

Bu dönemde Bursa’dan İtalya’ya yapılan ihracat yüzde 49, Fransa’ya yapılan ihracat yüzde 18, İspanya’ya yapılan ihracat yüzde 17 ve Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 10 oranında artmış.

* * *

İhracatın yüzde 66’sı Otomotivden

Yılın ilk çeyreğinde Bursa’dan yapılan ihracatın sektörel dağılımına baktığımızda ise otomotiv endüstrisi ürünlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 23 oranında artışla 2 milyar 270 milyon dolarlık toplam ile ilk sırada olduğunu ve Bursa’dan yapılan ihracatın yüzde 66’sını oluşturduğunu görüyoruz. Bursa ihracatının sektörel dağılımında yüzde 12’lik payla tekstil-hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri ikinci sırada, yüzde 8’lik payla da makine-metal ürünleri üçüncü sırada yer alıyor.

Bu arada ihracatın sektörel dağılımı ile ilgili bir başka detay bilgi de, bu dönemde ihracat tutarları az olsa da savunma ve havacılık sanayii ürünleri ihracatının yüzde 1100 oranında, süs bitkileri ihracatının yüzde 453 oranında ve su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının da yüzde 104 oranında artış gösterdiğidir.

Bu aktardıklarımdan sonra özetle şunu söyleyebilirim ki, Bursa ürettiği kadar yurtdışına satma başarısını da gösteriyor ve Bursa ekonomisini bu performans dinamik tutuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.