Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zeyniler'e Çalıkuşu Evi Müzesi

Türk edebiyatının usta kalemlerinden Reşat Nuri Güntekin'in 1922 yılında yazdığı Çalıkuşu romanının başkarakteri Feride'nin öğretmenlik yaptığı yer olarak bilinen Zeyniler köyüne, romanın ve Güntekin'in anısını yaşatmak için yaptırılan 'Çalıkuşu Evi' düzenlenen törenle açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.11.2013 18:59
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2013 20:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Zeyniler'e Çalıkuşu Evi Müzesi
 Bursa Yıldırım Belediyesi tarafından yaptırılan 'Çalıkuşu Evi'nin kütüphane bölümünde Reşat Nuri Güntekin'in yazdığı kitaplar bulunuyor. Yıldırım Belediyesi Zeyniler köyüne Reşat Nuri Güntekin Çalıkuşu Evi ve Yamaç Paraşütü pisti açılışı yaptı. Açılan yamaç paraşütü pistinden atlayış yapan paraşütçüler Zeyniler köyü üzerinden geçerek Bursa semalarında süzüldü.

Uludağ'ın eteklerindeki köyde düzenlenen törende konuşan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, köyde Osmanlı Devleti'nden izler bulunduğunu belirterek, "Amacımız bu köyü turizme kazandırmak olduğu için gayretlerimiz devam etmekte. Bir gün gelecek, bu köydeki tarih, ayağa kalkacak. Daha bir yıl öncesine kadar elektriği olmayan, mahalle mi köy mü olduğu belirsiz olan bir yerleşke iken, göreve geldikten sonra önce burayı mahalle yaptık daha sonra köy statüsü verdik" diye konuştu.



Zeyniler halkının 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında buraya göç etmiş insanlardan oluştuğu bilgisini veren Keskin, "Bu tarihi köyü canlandırmak, turizme kazandırmak amacıyla önceleri dağ koşuları, bisiklet yarışları düzenledik ve yürüyüş yolları ile seyir terasları yaptık" dedi.

Keskin, romanın anısını yaşatmak üzere Çalıkuşu Evi'ni yaptırdıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Reşat Nuri Güntekin, Erkek Lisesi'nde öğretmen ve aynı zamanda müfettişken bu köye teftişe geldiğinde, burada çalıdan çalıya zıplayıp, oradan oraya koşan, erik ağaçlarının üstünden atlayan küçük bir kız çocuğundan ilham alarak Çalıkuşu romanını yazdı. Güntekin'in edebiyatımıza kazandırdığı romanın ve onun gibi bir üstadın anısına burada Çalıkuşu Evi'ni yaptık."







Köyün yamaç paraşütü yapmak için çok uygun bir konumda olduğunu dile getiren Keskin, hem bu yüzden hem de köyü turizm bakımından geliştirmek amacıyla yamaç paraşütü pisti de yaptırdıklarını sözlerine ekledi.

ZEYNİLER'E YAMAÇ PARAŞÜTÜ PİSTİ
Yamaç paraşütçüsü Ömer Sarışın da sabah gelip pisti denediklerini belirterek, "Kumlardan dolayı biraz kayıyor ama yağmur yağdığında bu sorun ortadan kalkacak. Yalnız rüzgar batıdan geldiğinde o tarafa doğru kalkış için pistin biraz daha uzatılması ve o taraftaki ağaçların biraz kesilmesi gerekiyor. Onun haricinde pist çok güzel olmuş.



Bursa'daki tek parke taşı döşeli pis, burası. Buradan İnegöl'e, Yenişehir'e, rüzgar nereden müsaitse oraya gidiyoruz ama Bursa genelinde en güzel yer burası ve bu pistle daha da mükemmel oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.