Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerli otomobili TOFAŞ üretecek

Erdoğan'ın aradığı Türk malı otomobili TOFAŞ üretecek. Bursa'da 2015'te üretilecek 70 bin yerli aracın, 25 bini dünyaya satılacak.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 10:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yerli otomobili TOFAŞ üretecek

 

Tofaş, yarım milyar doları aşan yatırımla yeni otomobil üretecek. Türk mühendislerin tasarlayacağı ve patent hakları Tofaş'a ait B sedan araç, 2015 yılında yollara çıkacak.

 

Türk otomotiv sektöründen yeni yatırım müjdesi geldi. Türk mühendisler tarafından tasarlanacak ve fikri mülkiyet hakları tamamen ülkemize ait olacak yerli otomobil için düğmeye basıldı.

Viaggio modeli olacak

 

Tofaş, Bursa fabrikasına yapacağı 520 milyon dolar yatırımla yeni bir yerli otomobil daha üretecek. Araç için teşvik başvurusunda bulunmaya hazırlanan şirket, projeye bu yıl start verecek. B sedan sınıfında yer alacak aracın üretimine 2015 yılının ikinci yarısında başlanacak. Otomobil 2015'in son çeyreğinde yollara çıkacak. Yerli modelde Çin'de üretilen Viaggio modelinin platformu kullanılacak.

 

580 bin adet üretecek

 

Tofaş, yeni otomobilden yılda yaklaşık 70 bin adet üretmeyi planlıyor. Yerli otomobilde ağırlık iç pazara verilecek. Yeni araçtan Türkiye'de yılda 45 bin adet satılması öngörülüyor. Üretimin üçte biri yani 25 bin adedi de dünya pazarlarına ihraç edilecek. Tofaş, yeni otomobilden 2015-2023 yılları arasında toplam 580 bin adet üretmeyi hedefliyor.

 

İki projeye 900 milyon $

 

Albea ve Palio modellerinin ömrü sona erdikten sonra sadece Linea ile binek otoda üretim yapan Tofaş, yeni projeyle bu boşluğu dolduracak. Şirket, yeni otomobille Doblo, Minicargo (Fiat Fiorino-Citroen Nemo-Peugeot Bipper) ve Linea modelleriyle 255 bin adet seviyesinde olan üretimini 300 binlerin üzerine yükseltecek. Bursa tesisi yıllık 400 bin adetlik kapasitesini zorlayacak. Yeni Doblo'yla beraber Tofaş'ın toplam yatırımı 900 milyon doları bulacak.

 

İkinci yerli model için Fiat'tan onay bekliyor

 

Tofaş CEO'su Kamil Başaran Şubat ayında yaptığı açıklamada, şirketin patent haklarına sahip olacağı ve 2015 yılı sonunda piyasaya çıkabilecek biri B sınıfında sedan, diğeri C segmenti olmak üzere 2 yeni yerli model üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

 

Başaran, iki yeni projenin nihai onay süreçlerinin Temmuz ayında tamamlanmasını beklediklerini kaydederek, şunları söylemişti:

 

"Projelerin tüm fikri ve sınai mülkiyet hakları Tofaş'a ait olacak. Tofaş'ın binek otomobilde Linea ile etkin bir oyuncu olarak yoluna devam etmesini istiyoruz. İki binek otomobilin tasarım ve modelleme çalışmalarına Ar-Ge merkezimiz başladı. İki modelin üretimiyle binek otomobilde iddiamızı artarak sürdüreceğiz."

 

B sedan modelden sonra, yeni otomobil için İtalyan ortak Fiat'ın onayı bekleniyor.

 

Bu yıl 270 bin araç satacak

 

Tofaş, bu yıl ihracat ve iç pazar dahil toplam 270 bin adet araç satımayı hedefliyor. Şirket, 255 bin adetlik üretime ulaşmayı planlarken, bu rakamın 160 bin adetten fazlasını 80'den fazla ülkeye ihraç edecek. 

Vatan

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.