Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmarabirlik ne kadar zeytin alacak?

Marmarabirlik’in 75 bin ton rekolte beyanına karşılık 52 bin ton alacağı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Marmarabirlik ne kadar zeytin alacak?

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği, 2013-14 ürün alım kampanyasına bugün itibariyle sofralık zeytinle başladı. Marmarabirlik Başkanı Hidayet Asa, üretici ortaklardan 75 bin ton rekolte beyanı geldiğini, 52 bin ton alım planıyla üreticinin yanında olduklarını gösterdiklerini söyledi. Yazılı açıklamada bulunan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Asa, bölge rekoltesinin 130 bin ton dolayında olduğunu, kooperatif ortaklarından gelen rekolte beyanlarının toplam 75 bin tonlara ulaştığını söyledi.
Geçtiğimiz haftalardaki yoğun yağmurlar yüzünden daldaki ürünün erken karardığını, dolayısıyla alımlara acilen başlamak zorunda kaldıklarını kaydeden Asa, “Fiyat konusundaki çalışmalarımız sürüyor. Bugün itibariyle en önemli konumuz kampanyanın bir an önce açılmasıydı. Üreticimizi mağdur etmemek adına 1 Kasım itibarı ile, ürün alım kampanyamız açılmıştır. 2011 ve 2012 yıllarında avans fiyatla yapılan alımlarda ortaklarımıza ‘’Marmarabirlik’e güvenin’’ demiştik. Yönetim Kurulu olarak, ‘’ Ortaklarımızın güvenini boşa çıkartmamıştık ve son gülen üreticimiz olmuştu’’ dedi.
Göreve geldikleri günden bu yana ortakları mağdur etmediklerini, her zaman yanlarında olduklarının altını çizen Hidayet Asa şunları söyledi:
“Bu kampanya döneminde de ortaklarımızı mağdur etmeyiz. Alın terinin ne demek olduğunu da, maliyetleri de çok iyi biliyoruz. Bu sebeple önümüzdeki süreçte fiyatlar açıklandığında ortaklarımız bizlere hak verecektir’’.
Asa, bu kampanya döneminin büyük önem taşıdığını, sebebinin de bölge rekoltesinin yüksekliği ve bölge dışından Gemlik tipi ürün girişinin yol açtığı haksız rekabet olduğunu söyledi. Fiyat tespitini üreticiyi mağdur etmeden, Marmarabirlik’e de zarar vermeden yapacaklarını bildiren Başkan Hidayet Asa, “Çalışma yapmadan, piyasa oluşmadan ve kurumu düşünmeden açıklanacak fiyatların ne ortağa, ne Marmarabirlik’e faydası olur. Tek faydası, diğer bölgelerden ürün alarak bu bölgede değerlendirme fırsatı arayanlara olur” dedi.
Merkez alımlarının dışındaki köy alımlarının tarihini kooperatif yönetim kurullarının belirleyeceğini açıklayan Hidayet Asa, baş baremin 200 tane olduğunu, ürün bedeli ödemelerinin yüzde 60’ının 15’er günlük teslimatlar esas alınarak yapılacağını, yağlık fiyatlarının ise günün piyasa şartlarına göre belirleneceğini söyledi.
Ortaklardan alınacak mahsul miktarının ise son 5 yılda yapılan teslimat ortalamasına göre belirleneceğini ifade eden Asa, bu ortalamaya göre azami teslimat miktarı 500 kilonun altında kalan ortakların kotasının da 500 kiloya yükseltildiğini söyledi.
Yanlışlıkla da olsa kota fazlası teslim edilen ürün bedelinin bir yıldan önce ödenmeyeceğini kaydeden Hidayet Asa, sebebinin yüksek miktarda alım planlaması olduğunu ve bu sebeple ortakların kota fazlası ürün vermemeleri gerektiğine vurgu yaptı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.