Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu köyde her gün deprem oluyor

Bursa'da fay hattı üzerinde bulunan Gümüşpınar köyünde, yakındaki kömür tesisinin dinamit patlatması sebebiyle 30'a yakın evin duvarlarında çatlaklar bulunuyor. Bazı evlerin tabanlarında görülen metrelerce uzunluktaki yarıklar da köylüleri korkutuyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 10:53
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 11:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bu köyde her gün deprem oluyor

Bursa'nın Orhaneli ilçesi sınırları içinde bulunan 500 haneli bin 500 nüfuslu Gümüşpınar köyü sakinleri, her gün sarsıntı ile yatıp kalkıyor. Bir kısmının fay hattı üzerinde bulunduğu köyün yanı başında bulunan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'na ait linyit kömür çıkarma havzasında patlatılan dinamitler köylülerin hayatını olumsuz yönde etkiliyor. Köyde bulunan yaklaşık 30 bina da fay hattı ve dinamit patlatmaları sebebiyle zarar gördü. Fay hattı üzerinde olan binaların duvarındaki metrelerce uzunlukta yarıklar görenleri şaşırtıyor.

Bazı evlerin duvarlarının birbirinden ayrılması dikkat çekerken, köylüler korku içinde yaşadıklarını söyledi. Sabah ve akşam saatlerinde iki etap halinde yapılan patlamalar, köyün içinden rahatlıkla duyulurken, evleri büyük zarar gören vatandaşlar yetkililerden yardım istiyor.

 

"DİNAMİTLER YÜZÜNDEN SÜREKLİ SARSILIYORUZ"

Gümüşpınar Muhtarı Ercüment Korkut, sürekli patlatılan dinamitler yüzünden köyün sürekli sarsıldığını dile getirerek, "Bütün köy bu sesten rahatsız. Birçok yerde patlamalardan dolayı çatlaklar oluştu. Her taraf çatlamış şekilde. Aynı zamanda köyün ortasından fay hattı da geçiyor. Dinamitler ve fay hattı sebebiyle evlerin duvarları hep yarıldı. Fay hattına rastlayan evlerin hepsi çatlak. Kaymakamı köye getirdik. Hepsi geldi ve baktı. Evin dibinde dinamit atıyorlar. Fay hattından dolayı diyorlar ama bu işin fay ile ilgisi yok. Sürekli dinamit patlatılıyor. Herkes korku içinde yaşıyor. Bize sürekli şikayet geliyor. Kuruma dilekçe veriyorlar. Birkaç kişi mahkemeye bile gitti. Patlatma olduğu zaman çok sarsıntı oluyor" dedi.

 

KONUŞURKEN DUVAR PARÇASININ ÇÖKMESİ KORKUTTU

Köy sakinlerinden Seyyit Özkul ise, dinamit patlamalarından sonra sanki deprem olduğunu hissettiklerini ifade etti. Konuşması esnasında duvardaki kalıbın çökmesiyle irkilen Özkul, "İşte her gün korku içinde yaşıyoruz. Benim evimde ciddi hasarlar oluştu. Bu bir haftalık mesele. Bir hafta içinde duvarlar bu hale geldi. Bu vaziyette. Üstünde iki kat ev var. Böyle durulacağını bilsek durup otururuz ama ne yapacaksın? Mecbursun. Başka yere gidemezsin. Bizim gibi bir sürü ev var" diye konuştu.

 

"EV TEMELDEN ÖTEYE GİTTİ"

Patlamalardan dolayı binanın şekil değiştirdiğini dile getiren İlkbal Gür, "Kapılar hiç kapanmıyor. Ev temelden öte gitti. Duvar birleşikti. Şimdi ayrıldı. Ev böyle yerinden oynadı. İçerisini de görün. Tuvalet ve banyo kapısı kapanmıyor. Dışarıdan göreceksiniz, duvarlar yarık. Bu duvar patlamalardan ayrıldı. Ev resmen bölündü" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.