Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa Kent Konseyi’nden önemli farkındalık

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2020 00:00

İçinde bulunduğumuz hafta yani 2 – 8 Mayıs tarihleri Karayolu Trafik Haftası olarak kutlanıyor.

Trafik Haftası, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından ilk defa 1990 yılı Ekim ayında düzenlenen Karayolu Trafik Haftası sonrasında her yıl mayıs ayının ilk cumartesi günü Karayolu Trafik Güvenliği Günü, bu günü takip eden hafta ise Karayolu Trafik Haftası olarak çeşitli etkinliklerle üye ülkeler ile birlikte ülkemizde de kutlanıyor.

Trafik denilince aklımıza sadece taşıtlar geliyor. Halbuki hareket halindeki her olgu trafik sayılıyor. Özellikle son yıllarda artan nüfus artışı beraberinde trafik artışını da getirmektedir. Bu gelen yoğunlukla gerek insanların gerekse de taşıtların trafiği de artmış durumda. Bunun önüne geçmenin tek yolu da kurallara uyarak hayatı kolaylaştırmak…

İşte tam da burada Trafik Haftası, trafik kurallarını anlatmasında önemli bir zaman dilimidir.

Bildiğiniz üzere trafik artık hayatın kaçınılmaz her alanında. Hatta bunun için ‘Trafik hayattır’ gibi sosyal sorumluluk bilinci amaçlayan ve  insanlar üzerinde etki edecek önemli uyarılar da sık sık karşımıza çıkıyor.

Her yıl ülkenin en önemli sorunların başında trafik güvenliğine yönelik konular gelirken, bu sene tüm dünyayı etkisi altına koronavirüs salgını şuan gündemin en önemli konusu olmuş durumda. Bu sebeple her ne kadar çoğunlukla evlerimizde kalsak da, trafik her zaman yaya, sürücü ve yolcu olarak hayatımızda olmaya devam ediyor.

Trafik güvenliğini sağlamaya yönelik eğitimden altyapıya, denetimden ilk ve acil yardım hizmetlerinin geliştirilmesine dönük birçok düzenleme ve uygulama hayata geçirildi.

Bu anlamda devlet ve millet olarak son yıllarda büyük gayret göstererek trafik konusunda çözümler ve gelişmeler sağlanmış olsak da yine birçok haneye ateş düşmeye devam ediyor.

Açıklanan veriler hala can kaybının en çok trafik kazalarında olduğu çok net ortada…

Her yıl ortalama olarak 7.000 insanımız hayatını kaybederken, 300.000’den fazla insanımız da yaralanmaktadır.

Bursa’da bir çok konuyu ve sorunu masaya yatırarak çözüm konusunda gayret gösteren Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ve yönetimi bu sene Trafik Haftası ile ilgili önemli saptamalarda bulunmuş.

Bu bağlamda Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, Karayolu Trafik Haftası nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Orhan, yayınladığı mesajında konuyla alakalı önemli açıklamalar yaparak Bursa öncülüğünde trafikte farkındalık oluşturmak için önemli iki adıma dikkat çekiyor.

Bu yılki etkinlikler kapsamında, Bursa Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu ile  beraber karayolu trafik güvenliğine katkı sağlamak, insanları bilinçlendirmek adına iki uygulamayı vurgulamak ve bu konularda farkındalık yaratmak hedeflenmiş.

Bunlardan birincisi trafik düzeni ve güvenliğinin ilk adımı olan sağdan yürümek…

"Sağımızdan yürüyelim”  uygulamasıyla; kaldırımlarda, yaya yollarında, üst-alt geçit ve metro merdivenlerinde yaşanan kargaşayı önlemek için ve ailemize ve çevremize örnek olmak için hayati önem taşıyan bir uygulama olduğunun altı çiziliyor. İşin uygulama yönüne baktığımızda bireysel olarak hayatımıza  tatbik edersek güzel sonuçlar elde edileceği kaçınılmaz…

Bu uygulamalardan ikincisi ise;  trafikte geçiş önceliği olan ve son derece yaşamsal önemi olan ambulans, itfaiye ve güvenlik kuvvetlerine ait araçlar ile acil müdahale araçları için uygulanan Fermuar Yöntemi…

Oldukça önemli olan uygulama bir çok ülkede kulanılıyor.

Kent Konseyi, bu çalışma ile…

 Özellikle sürücüleri bilgilendirme amaçlanmış.

Bir çok ülkede kullanılan ve benzerliğinden dolayı “Fermuar Yöntemi” olarak bilinen uygulamanın Bursa öncülüğünde Ülkemizde de benimsenmesi, birçok hayatın kurtarılması açısından önem arz ediyor.

 Bu uygulama ile ambulans veya diğer acil müdahale aracını gören ve sesini duyan sürücülerden en sol şeritte olanların iyice sola yanaşıp durmaları, orta ve sağ şeritteki sürücülerin ise en sağ taraflarına yanaşarak durmaları suretiyle bir yaşam koridoru açmaları sağlanabilecektir.

Görüldüğü gibi Bursa Kent Konseyi Ulaşım Çalışma Grubu son derece iki önemli hususa dikkat çekmiş.

Uygulamaya koyacak olan ise bizleriz. Bunun için düzenli ve güvenli bir trafiğin ilk adımı sağdan yürümektir. Bize düşen görev, çocuklarımıza ve torunlarımıza kaldırımlarda, yaya yollarında, yaya geçitlerinde ve merdivenlerde sağdan yürümeyi öğretmek ve kargaşayı önlemek…

Bir başka önemli husus da trafikte geçiş önceliği olan araçlara yol vermek. Bunları yapmak zor değil, yapıldığında nice canlar yaşamaya devam edecektir.

Çünkü hayat yaşamaya ve yaşatmaya değer.

Sağlıkla kalın

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.