Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa için erken uyarı mı?

Yazının Giriş Tarihi: 09.07.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.07.2018 00:02

Sevgili Can (Topaktaş) “otomotiv sağ şeritte” diye yazdı.

Can’ın bıraktığı yerden ben devam edeyim…

Evet,

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışları, 2018'in ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.9'luk bir düşüş kaydetti.
Satışlar, Haziran ayında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 39 azaldı. Otomobil satışları, bu zaman dilimi içerisinde 2017 Haziran'ına kıyasla yüzde 37.7'lik bir düşüşle 41 bin 225 birime inerken hafif ticari araç satışları da yıllık yüzde 43.9 düşerek 9 bin 812 birime indi.

Bu ilk gelişme.

İkinci gelişme Bursa’daki otomobil fabrikalarından birisi olan TOFAŞ’ın tatil kararı.

TOFAŞ, yıllık planlı bakım çalışmaları ile stoklarını eritmek amacıyla bu ay 8, ağustos ayında ise 10 iş günü üretime ara veriyor.

Üretim adedi düşürme kararı vb. derken diğer fabrikalara ve bilhassa yan sanayilere sirayet edebilecek bu karar Bursa için erken uyarı mı?

Bu gelişmelere karşılık yine bu dönemde otomotiv endüstrisi 16 milyar 434 milyon 421 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Söz konusu ihracat rakamı geçen yılın aynı döneminde 14 milyar 352 milyon 301 bin dolar düzeyinde bulunuyordu. Bu da sektörün geçen bir yıllık sürede ihracatını yüzde 14,5 artırdığına işaret etti. Öte yandan sektörün 16 milyar doların üzerine çıkan ilk yarı dış satım hacmi, tüm zamanların en yüksek 6 aylık ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti. Sektör ayrıca, Türkiye ihracatından 5’te 1 pay almaya da devam etti.

Otomotiv endüstrisinin Avrupa Birliği ve diğer Avrupa ülkelerine ihracatı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artarak 13 milyar 224 milyon 652 bin dolar düzeyine yükseldi. Böylece sektörün ilk yarıdaki 16,4 milyar dolarlık ihracatının yüzde 80,5’i Avrupa Birliği ve diğer Avrupa ülkelerine yapıldı. Aynı dönemde otomotiv endüstrisinin, Avrupa’nın ardından en fazla ihracat gerçekleştirdiği diğer ülke grubu Orta Doğu oldu. Orta Doğu ülkelerine ihracat yüzde 2,2 artarak 805,1 milyon dolar oldu. Sektörün ilk yarıda en büyük pazarı, 2 milyar 461 milyon 849 bin dolar ihracatla Almanya oldu.

İhracattaki gelişme elbette sevindirici olmakla birlikte Avrupa’nın ABD’ye dediği gün gelir de “almayız” veya “almıyoruz” derse işte o zaman sıkıntı başlar. İlk 6 aylık dönemde Otomobil sektöründe yaşadığımız keskin fren erken uyarı ile yeni duruşların habercisi olmamasını dileriz.

* * *

Enflasyondaki artış alt gruplar geneline yayıldı

Geçen haftanın bir başka konusu da enflasyondu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran ayı fiyat gelişmeleri raporunda enflasyondaki artışın alt gruplar geneline yayıldığını belirtti. 

Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkının sebze ürünleri öncülüğünde işlenmemiş gıda grubundan geldiği ifade edildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı, 

"Bu dönemde enerji enflasyonundaki yukarı yönlü seyir sürmüştür. Döviz kuru gelişmelerine bağlı olarak başta beyaz eşya ve otomobil olmak üzere dayanıklı tüketim mallarında yüksek oranlı fiyat artışları kaydedilmiştir. Türk lirasındaki değer kaybı, ithal içeriği yüksek diğer temel malların yanı sıra bazı hizmet gruplarını da olumsuz etkilemiştir. Bu dönemde hizmet enflasyonunda genele yayılan artışlar izlenmiştir. Bu gelişmede maliyet unsurlarının yanında, talep yönlü etkiler de hissedilmiştir. Bu çerçevede, çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri kayda değer bir biçimde yükselmiştir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.