Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıldırım Belediyesi Engelsiz Yaşam Okulu

Yıldırım Belediyesi koordinatörlüğünde 15.12.2012 tarihinde kurulan Müzik Akademisi Engelli ve Dezavantajlı gruplara yönelik müzik eğitimi vermeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.02.2020 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 18.02.2020 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yıldırım Belediyesi Engelsiz Yaşam Okulu

HABER: Akın KARAKIZ

Farklı engel gruplarında (zihinsel, bedensel, görme, down sendromlu, işitme ve otizmli ) eğitim veren okulda engelleri aşma adına farkındalık oluşturmak ve bireylerin özgüvenlerinin oluşumuna destek olmak amacıyla İlk dönemlerde Ritim, Bağlama, Keman, Piyano, Klarnet, Gitar ve Koro çalışma grupları oluşturularak verilen eğitimlere sonraki dönemlerde okulun tanınırlığının artması ve gelen yeni talepler doğrultusunda Kanun, Ney, Halkoyunları ve Tiyatro branşları da eklendi. 

EĞİTİM ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRMIŞ

2014 yılında engelli bir vatandaşın velisi tarafından gelen bir öneri ile özellikle 23 yaş ve üzeri olan özel öğrencilerin hayatlarını devam ettirebilecek mesleki eğitim almalarının önü açılmış ve Yıldırım Belediyesi hemen bir proje başlatarak Engelsiz Mutfak adı ile aşçılık ve pastacılık alanında mesleki eğitim çalışmalarını hızlandırmış. Belediyenin bu proje çalışmasında özellikle 23 yaş ve üzerini seçmesinin nedeni ise; bu öğrencilerin örgün eğitimden faydalanamayıp hayatlarına evde devam etmesi sosyal iletişimde bulunamamasıymış. Yapılan bu proje ile okulun 7’den 70’e tüm dezavantajlı ve engelli bireylere kapılarının açılması sağlanmış. 

‘KURABİYE YAPMA İMKANI BULDUM’        

2019 yılında bölgesel olarak farklı mahallelerde yer alan Müzik ve Engelsiz Mutfak Bölümü Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ın desteği ile tek çatı altında buluşturulmuş ve Engelsiz Yaşam Okulu adı ile hizmet vermeye başlamış. Ayrıca yeni bir bölüm olan Engelsiz El Sanatları da açılarak öğrencilerin farklı bir alanda eğitim görmeleri ve meslek sahibi olmalarına da destek sağlanmış.

Engelsiz Mutfakta öğrenciler ile birlikte elmalı kurabiye yapma imkanı buldum. Onların içten ve samimi misafirperverliklerine tanık oldum. El emeği ürünlerin tadları bir harika… Engelsiz El Sanatları bölümünde yumurta kabuklarından yaptıkları süs eşyalarını görmeniz gerekli. Gazete kağıtlarından yaptıkları objeler geri dönüşüme birer örnek teşkil ediyor. Tüm sınıflarını gezme imkanı bulduğum okulda özel bir çalışma başladığını da öğrendim. Bursa Büyükşehir Belediyesi Huzurevi sakinlerine özel olarak tiyatro, koro ve mutfak eğitimi de verilmeye başlanmış. Huzurevi sakinlerinin 2.Bahar adını verdikleri tiyatro grubu ile farklı illerde sahne almayı planladıklarını artık biliyorum. 

FARKINDALIK OLUŞTURMAKTA

Yıldırım Belediyesi koordinatörlüğünde Sosyal Destek Hizmetlerine bağlı olarak faaliyetlerine devam eden okulda verilen kursların yanı sıra belediyenin diğer birimleri tarafından öğrencilere ve velilere yönelik seminerler, eğitim programları, uygulamalı deprem eğitimleri de verilmekte. Belediye Başkanı Oktay Yılmaz yapılan çalışmaların bizzat takipçisi olup etkinliklerde, kutlamalarda ve TV programlarında öğrencileri ile birlikte engelleri aşma adına farkındalık oluşturmakta. Aralık 2019’da TRT İstanbul Engelsiz Sahne Programında Başkan Oktay Yılmaz ve öğrenciler canlı performans ile sahne alarak gönüllere taht kurmuşlar. Öğrendiğim kadarı ile ikinci program Nisan ayında yine İstanbul’da olacakmış.

‘DUYARLILIĞA DAVET EDİYORUM’

2019-2020 eğitim öğretim döneminde 468 engelli öğrenci, 632 dezavantajlı olmak üzere toplamda 1100 öğrenci ile eğitime devam eden okulda daha önceki dönemlerden mezun olan öğrenciler içerisinden 17 kişi Güzel Sanatlar Lisesini bitirmiş olup 7 kişi de Konservatuvar eğitimine devam etmiş. Böyle güzel bir okulda verilen hizmetin başta Yıldırım olmak üzere tüm Bursa’ya ulaşması ve talep görmesi çıkılan yolun ne denli önemli olduğunu vurgulamakta. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a bu hizmete verdiği destekler için teşekkür ediyor ve tüm belediyelerimizi bu duyarlılığa davet ediyorum.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.