Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uludağ'da çöp rezaleti

Bursa'nın en önemli yeşil alanı olan Uludağ'da çöp rezaleti yaşanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.08.2014 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 27.08.2014 13:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Uludağ'da çöp rezaleti
Bursa'nın en önemli yeşil alanı olan Uludağ'da çöp rezaleti yaşanıyor.

Uludağ Milli Parkı'na ulaşım kara yolu ile Karabelen mevkiinden ücretli geçişle otomobille sağlanıyor. Ayrıca yeni teleferik ile Sarıalana çıkan günübirlikçi vatandaşlar da bölgede piknik yapabiliyor. Ancak vatandaşların sorumsuzca hareket ederek piknik atıklarını ormana bırakması milli parkı kirletiyor. Özellikle Sarıalan'daki mesire alanlarında çöp birikintileri olması, teleferikle gelen günübirlikçileri üzüyor. Ayrıca oteller bölgesi ile Sarıalan arasındaki yol boyunda da yeterince temizlik yapılmaması yüzünden yol kenarlarında pet şişeler, yiyecek artıkları ve toprakta yok olamayan malzemeler birikiyor. Bir diğer kritik bölge ise Softaboğan deresi üzerindeki mesire alanları. Yoldan yürüyerek dereye inen piknikçiler, boş şişe ve atıklarını geriye taşımak zor geldiği için aşağıda bırakıyor. Softaboğan deresinde daha önce haftada bir temizlik yapılırken, bu dönem fazla ekip çıkarılmaması da bölgenin çöplerinin birikmesine sebep oluyor.

Vatandaşlar, etrafta çöp görülünce yeni gelenlerin de pislik atmaya devam ettiklerini belirterek, "Günübirlik temizlik yapılsa, gelen vatandaşlar etrafa çöp atmaya çekinecek. Ayrıca cezai müeyyide uygulanmaması sebebiyle de çöp atılmaya devam ediliyor. Uludağ Milli Parkı'na girilirken teleferik ve gişelerde etrafa çöp atılmaması yönünde uyarı yapılsa, ellerine ikaz yazısı verilse, dağınık alanda çöplerin merkezi yollara bırakılması tavsiye edilse, bu pisliğin yüzde 50'si ortaya çıkmaz. Ayrıca birçok ülkeden turistin geldiği Sarıalan ve Softaboğan'daki kötü manzara yakışmıyor. Milli park görevlileri ve vatandaşların daha hassab olması gerekiyor" dedi.

Bu arada Uludağ'da kalan kampçılar, çöp konteynerlarının da özel tasarlanmış olması gerektiğine dikkat çekti. Şehirde kullanılan standart çöp konteynerlarının yabani hayvanlar, köpekler tarafından devrilerek yiyecek arandığını belirten vatandaşlar, "Avrupa'daki milli parklarda çöp konteynerlarının üst tarafında da ızgara bulunuyor. Bu sebeple hayvanlar konteynerları devirseler bile çöpler dağılmıyor. Bu çöplerden yiyecek bulmaya çalışan ayılar evcilleşiyor. Bu da yaban hayatını olumsuz etkiliyor. Konteynerlar Avrupa'daki milli parklarda olduğu gibi ızgaralı hale getirilmelidir" dedi.

Çöp konusunda özel ilgi bekleyen Uludağ müdavimleri milli park yetkililerini daha hassas görev yapmaya davet etti. Karabelen'den aşağıdaki yol kenarları ise Osmangazi Belediyesi ekipleri tarafından her gün muntazam temizleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.